Șapte soldaţi au murit într-un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia

Șapte soldaţi au murit într-un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia

Un nou schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a soldat cu şapte soldaţi morţi de cele două părţi, într-o regiune pe care cele două ţări şi-o dispută, scenă a unor ciocniri regulate, au anunţat marţi autorităţile armene şi azere, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ciocnire armată la granița dintre Azerbaidjan și Armenia FOTO Shutterstock

Ciocnire armată la granița dintre Azerbaidjan și Armenia FOTO Shutterstock

Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la graniţa dintre cele două izbuc periodic după ce, în 2020, cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război pentru controlul asupra enclavei, câştigat de Baku,, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace.

Bilanțul morților și răniților

Într-un comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marţi seara, se arată că trei soldaţi ai armatei au fost ucişi în timpul „reprimării provocării părţii armene", fără a menţiona niciun rănit în acest stadiu.

De cealaltă parte parte, potrivit Ministerului Apărării din Armenia, „patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şase răniţi".

„Poziţiile armatei armene dislocate în apropierea localităţii Dyg (la graniţa dintre cele două ţări) au deschis focul asupra poziţiilor azere", care „au răspuns cu focuri de armă", Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,

Potrivit relatării armene, „marţi, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldaţii azeri au deschis focul asupra militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie".

Souren Papikian și-a întrerupt vizita la Bruxelles

Ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, şi-a întrerupt vizita, ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul pe care-l conduce, într-un comunicat.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabah continuă să otrăvească relaţiile dintre Erevan şi Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor şi la un acord de încetare a focului susţinut de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinere a păcii. Acestea au spus că au remarcat „două încălcări ale încetării focului".

Nu există rezultate concludente

Premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit, de atunci, de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE şi SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

Un prim conflict între cele două părţi, la începutul anilor 1990, a făcut 30.000 de morţi şi s-a încheiat cu o victorie armeană cu sprijinul Moscovei.

Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în toamna anului 2020, în timpul unui al doilea război, soldat cu 6.500 de morţi, care i-a permis să recupereze multe teritorii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…