Șapte sfaturi pentru o viață mai sănătoasă. Ouă la micul-dejun, respirație pe nas și alte trucuri
Mulți oameni se gândesc la ziua de 1 ianuarie ca la un nou început și ca la o zi bună să înceapă se se priveze de toate lucrurile cu care s-au răsfățat în luna decembrie, însă creierul este programat să îngreuneze situația, spun specialiștii.
Jogging. FOTO Arhivă
Sfaturile oferite de experții de mai jos sunt mici schimbări pe care puteți începe să le încorporați în rutina zilnică fără a simți că este o adevărată luptă. Specialiștii recomandă ca, dacă aveți nevoie de o motivație suplimentară pentru a face o schimbare, să începeți să reflectați cu adevărat asupra modului în care vă face să vă simțiți acel aliment/băutură/activitate .
"Este mult mai probabil ca creierul să accepte schimbarea atunci când ați făcut o treabă bună în a-l convinge că merită efortul și energia suplimentară pe care va trebui să le depună pentru a gestiona schimbarea", a declarat dr. Rachel Taylor, pentru The Telegraph.
Ieși la lumina soarelui la prima oră
"Un somn bun începe din momentul în care te trezești", spune dr. Taylor. Ea sugerează să ieșiți afară imediat ce vă treziți sau imediat ce răsare soarele, dacă sunteți matinal, pentru a beneficia de 10 minute de lumină naturală.
Motivul? Aceasta crește eliberarea de serotonină de către creier, neurotransmițătorul care stă la baza unor funcții esențiale, cum ar fi alimentația, echilibrul energetic modul în care ne putem regla starea de spirit și nivelul de energie în general.
Cu cât ai mai multă serotonină, cu atât creierul tău poate produce mai multă melatonină, care nu este bună doar pentru somn, deși acesta este rolul său principal, ci este un antioxidant și un compus antiinflamator foarte puternic. Un studiu al Universității din Alberta a constatat că lipsa expunerii la lumina soarelui ar putea duce la o creștere a grăsimii și, prin urmare, ar putea contribui la creșterea în greutate.
Mănâncă ouă și legume la micul dejun
Renunțați la cerealele dulci, cu un conținut ridicat de carbohidrați, pentru un început de zi mai echilibrat.
„Dacă vă începeți ziua cu o sursă de proteine de bună calitate, ceva grăsimi și legume, vă veți echilibra nivelul de zahăr din sânge", spune nutriționistul Grace Kingswell.
Acesta va avea beneficii pozitive pentru echilibrul hormonal, nivelurile de energie, starea de spirit, răspunsul la stres, pofta de mâncare, sațietatea, managementul greutății și multe altele.
Cercetătorii de la Universitatea din Missouri au descoperit că un mic dejun mai bogat în proteine a produs vârfuri mai mici de glucoză și insulină după mese, ceea ce a dus la creșterea senzației de sațietate pe tot parcursul zilei.
Nutriționistul Kingswell lansează o provocare gratuită de resetare a glicemiei în ianuarie pe pagina ei de Instagram @gracekingswell.
Ață dentară pentru a-ți proteja creierul
Știm cu toții că ar trebui să ne folosim ața dentară, dar un motiv convingător vine dintr-un studiu recent publicat în Journal of the American Geriatrics Society, care a arătat că o sănătate orală precară crește riscul de demență.
"Curățarea între dinți este esențială. Dacă nu o faceți, este un pic ca și cum ați spăla doar o parte a unei farfurii murdare și apoi ați folosi-o din nou. Trebuie să curățați toate suprafețele. Periuțele interdentare sunt ideale, dar dacă nu se potrivesc, atunci folosiți ața dentară. O dată pe zi este cheia", spune Dr. Reena Wadia, dentist și fondator al cabinetului de parodontologie RW Perio.
Lucrați la echilibrul dumneavoastră
Pentru a dubla beneficiile, antrenorul personal Zana Morris recomandă ca atunci când vă spălați pe dinți în fiecare dimineață sau seară să încercați o ghemuire cu un picior (sprijiniți un picior în spatele celuilalt și coborâți cât mai jos pe piciorul care stă în picioare, păstrând greutatea spre călcâi, și reveniți din nou în sus) și faceți câte 10 pe fiecare parte.
Pe lângă creșterea forței picioarelor, acest lucru vă va îmbunătăți echilibrul, ceea ce v-ar putea prelungi viața, potrivit unei cercetări publicate în British Journal of Sports Medicine.
Mișcați-vă după ce mâncați
O plimbare rapidă în jurul blocului după o masă (sau gustare) poate reduce enorm de mult creșterea bruscă a glicemiei, potrivit lui Jessie Inchauspé, biochimistul și autorul best-sellerului din spatele contului de Instagram @glucosegoddess cu 1,3 milioane de persoane, care poate duce la rândul său la stocarea de către organism a mai puține grăsimi. Asta pentru că mișcarea necesită energie.
Așadar, în loc ca glucoza să stea nefolosită în fluxul sanguin și apoi să se transforme în depozite de grăsime, aceasta este absorbită și utilizată de mușchi. Mersul pe jos doar două până la cinci minute după o masă poate fi suficient, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista Sports Medicine. În plus, aveți parte de o gură de aer proaspăt și de beneficii suplimentare.
Respiră pe nas
Pare o chestie evidentă, dar verificați dacă respirați pe nas și nu pe gură.
"Magia respirației nazale constă în faptul că însuși procesul de respirație prin nas creează de fapt oxid nitric, o moleculă naturală care este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că ajută la extinderea vaselor de sânge pentru a îmbunătăți circulația sângelui", spune antrenorul de fitness Lulu Adams.
O circulație mai bună ajută la scăderea tensiunii arteriale, la stimularea sistemului imunitar, la creșterea funcției creierului și la îmbunătățirea performanțelor la exerciții fizice, printre altele.
Cercetătorii suedezi au descoperit că subiecții care au respirat pe nas au livrat cu 10% mai mult oxigen în corpul lor, comparativ cu cei care au respirat pe gură. În plus, oamenii de știință coreeni au descoperit recent că respirația pe nas ajută funcția cognitivă, scrie The Telegraph.
Include exerciții în treburile zilnice
Cei de vârstă mijlocie, în special, trebuie să facă antrenamente cu greutăți pentru a preveni pierderea naturală de mușchi care apare în organism după vârsta de 30 de ani. Dar, spun specialiștii, asta nu trebuie neapărat să implice o excursie la sala de sport: vă puteți antrena în mici reprize acasă, făcând treburi casnice.
Rutine de 10 minute cu greutăți de patru-cinci ori pe săptămână sau încorporarea mișcării în treburile de zi cu zi, cum ar fi un press-up împotriva blatului din bucătărie în timp ce fierbe ceainicul, sunt suficiente.
Sursa: adevarul.ro