Şapte persoane, reţinute în dosarul în care se fac cercetări pentru eliberarea unor interlopi

Şapte persoane, reţinute în dosarul în care se fac cercetări pentru eliberarea unor interlopi

Şapte persoane, apropiaţi ai fraţilor Sile şi Nuţu Cămătaru, au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute de procurorii DNA într-un dosar ce vizează fapte de corupţie privind intervenţii la judecători, pentru eliberarea din arest a lui Vasile Balint, precum şi a altor interlopi. Procurorii DNA au făcut percheziţii, joi, la locuinţele unor apropiaţi ai fraţilor Cămătaru şi la avocata acestora.

În urma verificărilor, anchetatorii au dispus reţinerea mai multor persoane, care urmează să fie prezentate judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, conform unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Astfel, Veronica Slăvila a fost reţinută pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, Claudia Ciobănică, pentru trafic de influenţă, Licuţa Udilă, pentru cumpărare de influenţă, Marina Niţă şi Constantin Valentin Zaharia, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, Tudoriţa Udilă a fost reţinută cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar Bogdan Petrică Bagoli, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

Conform anchetatorilor, în perioada martie 2013 – august 2014, Veronica Slăvilă, în mod direct sau indirect, a cerut mai multe sume de bani de la mai multe persoane, creându-le acestora impresia că ar avea influenţă - personal sau prin intermediari - asupra unor magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, respectiv Curţii de Apel Bucureşti.

Mai exact, în în lunile iulie şi august 2014, femeia a cerut şi a primit, în două tranşe, în mod indirect, prin intermediul unui avocat, suma de 40.000 de euro de la Licuţă Udilă. În schimb, Slăvilă a promis că va interveni printr-o altă persoană, pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în sensul înlocuirii măsurii arestului preventiv, dispusă de Tribunalul Bucureşti faţă de o rudă a acestuia din urmă, cu o altă măsură preventivă. În acest caz, "tranzacţia" a fost intermediată de către Marina Niţă.

Pentru eliberarea din arest a unei persoane, Veronica Slăvilă a ajutat-o pe Claudia Ciobănică să ceară 30.000 de euro, în august 2014.

"De asemenea, referitor la aceeaşi situaţie, în intervalul iunie - iulie 2014, a pretins, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Bagoli Petrică Bogdan suma de 40.000 de euro, de la inculpatul Udilă Licuţă. În intervalul martie – august 2013, a pretins suma de 50.000 de euro de la o altă persoană, cercetată în stare de arest preventiv, promiţând în schimb că va interveni printr-un intermediar, pe lângă judecătorii competenţi de la Tribunalul Bucureşti, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, în scopul cercetării persoanei respective în stare de libertate", conform DNA.

Sursa citată precizează că, în iulie 2014, l-a ajutat pe un avocat să ceară, de la o persoană trimisă în judecată, 200.000 de euro asigurându-l că poate interveni la judecătorul care urma să soluţioneze dosarul, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, astfel încât acea persoană să primească o pedeapsă penală cu suspendarea executării.

De asemenea, în august 2014, femeia a cerut 50.000 de euro şi a promis că va "obţine" o sentinţă favorabilă pentru persoana trimisă în judecată.

"În cursul lunii august 2014, inculpaţii Udilă Licuţă şi Udilă Tudoriţa au promis acordarea unui împrumut în sumă de 10.000 de euro avocatului respectiv, în schimbul finalizării demersurilor efectuate de către acesta, prin intermediul inculpatei Slăvilă Veronica, în sensul intervenţiei pe care aceasta din urmă lăsase să se creadă că o are pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru înlocuirea unei măsuri procesuale cu alta mai blândă, faţă de o rudă a primilor doi", adaugă DNA.

Potrivit sursei menţionate, în iulie 2014, Constantin Valentin Zaharia a intermediat atât promisiunea şi oferirea de către aceeaşi persoană trimisă în judecată, de sume de bani, cât şi pretinderea şi acceptarea promisiunii de către avocatul persoanei cercetate, că va interveni pe lângă judecător pentru pronunţarea unei soluţii favorabile.

Mai mult, Zaharia a facilitat discuţiile dintre persoanele respective, context în care îl prezenta pe avocatul respectiv ca având "relaţii" la instanţele de judecată.

Procurorii DNA desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, din care una dintre ele este avocat.

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, în legătură cu faptul că, în luna mai 2014, un avocat a pretins şi primit 50.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, ca să îi înlocuiască lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu.

În 16 iulie 2014, procurori au extins urmărirea penală pentru o nouă faptă de trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, faţă de avocatul Luiza Gabriela Dragne, cunoscută ca avocata fraţilor Cămătaru, care ar fi cerut 200.000 de euro de la Laurenţiu Niki Dăscălescu Turca, promiţând că va interveni la un judecător de la Tribunalul Bucureşti, pentru a dispune o pedeapsă cu suspendare într-un dosar în care Dăscălescu este acuzat de înşelăciune şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit aceloraşi surse, Veronica Slăvilă, prin intermediul avocatei Dragne, ar fi primit, în perioada iunie - august 2014, în două tranşe, suma totală de 40.000 de euro de la Licuţă Udilă, tatăl lui Florin Udilă, pentru a interveni, printr-o altă persoană, la un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, ca să înlocuiască măsura arestului preventiv în dosarul în care Florin Udilă este acuzat de camătărie şi spălare de bani.

În 6 mai 2015, Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea lui Sile Cămătaru din arest preventiv şi plasarea lui în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de proxenetism.

În 4 noiembrie 2014, Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a fost eliberat din arest, după ce instanţa supremă a decis ca el să fie judecat în arest la domiciliu, într-un dosar de infracţiuni cu violenţă în care sunt judecaţi alţi 53 de membri ai clanurilor Cămătarii şi Sportivii. Nuţu Cămătaru a stat în arest din februarie 2013 până în noiembrie 2014. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Şi Sile Cămătaru a fost arestat preventiv în acest dosar, din 23 februarie 2013 până în 12 noiembrie 2013, când a fost eliberat. Ulterior, el a fost arestat preventiv în cel de-al doilea dosar, în care este acuzat de proxenetism.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…