Șapte persoane, puse sub acuzare de DNA Iași pentru retrocedarea frauduloasă a unui teren
Șapte persoane, printre care directorul unei societăți comerciale, un consilier juridic și un avocat, au fost puse sub urmărire penală de procurorii DNA Iași pentru abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren ce aparținea statului.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Gineta Roman, director general al unei societăți comerciale, Lucian Drîmbă, consilier juridic, Ioan Zapodeanu, Mariana Popa, registrator la OCPI Iași, Călin Ovidiu Oltean, avocat în cadrul Baroului Iași, Dumitrița Zapodeanu și Oana Roxana Călin.
Procurorii DNA susțin că, la data de 29 ianuarie 2008, Gineta Roman, în calitate de director general al unei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Lucian Drîmbă, la solicitarea lui Ioan Zapodeanu (beneficiar al unor drepturi litigioase), a dispus restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 mp din municipiul Iași, pe care se află clădiri și construcții cu o suprafață construită de 1.459,77 mp.
Anchetatorii declară că această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispozițiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeței respective, proprietar fiind statul român.
În același context, Gineta Roman a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.
Acționând în această modalitate, Gineta Roman a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345 euro în dauna statului român și un folos în valoare de 779.265 euro pentru Ioan Zapodeanu.
De asemenea, la data de 8 martie 2010, Mariana Popa, în calitate de registrator la OCPI Iași, urmare a unei cereri depusă de avocatul Călin Ovidiu Olteanu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Ioan Zapodeanu.
În scopul ascunderii originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârșirea de infracțiuni, Ioan Zapodeanu, prin mandatar soția sa, Dumitrița Zapodeanu, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, respectiv suspectei Oana Roxana Călin, o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.
Ulterior, în urma unui partaj voluntar, Ioan Zapodeanu a transferat în totalitate cumnatei sale terenul și construcțiile contra sultei de 20.000 euro.
AGERPRES