Șapte pași care scad riscul de a face cancer. De ce este esențială practicarea sexului sigur, cine se află în pericol
Șapte sfaturi simple pe care le puteam aplica zilnic reduc riscul de a dezvolta o formă de cancer. Pe lângă dietă, sport și analize periodice, limitarea numărului de parteneri sexuali este condiția esențială pentru o sănătate optimă.
Limitarea numărului de parteneri sexuali scade riscul de a face cancer FOTO Shutterstock
1. Renunță la fumat!
Fumatul a fost asociat cu multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de plămâni, gură, gât, pancreas, vezică urinară, col uterin și rinichi. Chiar fumatul pasiv ar putea crește riscul de cancer pulmonar, relatează Mayo Clinic .
A sta departe de tutun – sau a decide să nu-l mai consumi – este o modalitate importantă de a ajuta la prevenirea cancerului.
2. Ce trebuie să mănânci
Deși consumul de alimente sănătoase nu poate asigura prevenirea cancerului, ar putea reduce riscul. Este important să luați în considerare următoarele:
Mănâncă multe fructe și legume. Bazați-vă dieta pe fructe, legume și alte alimente din surse vegetale, cum ar fi cerealele integrale și fasolea. Mănâncă mai ușor și mai slab, alegând mai puține alimente bogate în calorii. Limitați zaharurile și grăsimile rafinate din surse animale.
Bea alcool cu moderație sau deloc. Alcoolul crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, colon, plămâni, rinichi și ficat.
Limitați consumul de carne procesată. Consumul de carne procesată des poate crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Persoanele care urmează o dietă mediteraneană care include ulei de măsline extravirgin și nuci au un risc redus de cancer. Dieta mediteraneană se concentrează mai ales pe alimente pe bază de plante, fructe și legume, cerealele integrale, leguminoase și nuci. Persoanele care urmează dieta mediteraneană aleg grăsimile sănătoase, precum uleiul de măsline, în detrimentul untului. Ei mănâncă pește în loc de carne roșie.
3. Fii activ în fiecare zi!
Menținerea unei greutăți optime poate reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. Și activitatea fizică contează. A face orice sport aduce beneficii sănătății. Ca obiectiv general, includeți cel puțin 30 de minute de activitate fizică în rutina zilnică.
4. Protejați-vă de razele soarelui!
Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer și unul dintre cele mai prevenibile.
Încercați aceste sfaturi:
Evitați soarele. Feriți-vă de soare între orele 10 și 16 când razele soarelui sunt cele mai puternice.
Stați la umbră. Când ești în aer liber, stai cât mai mult posibil la umbră. Ochelarii de soare și o pălărie cu boruri largi protejează împotriva razelor nocive.
Acoperiți-vă pielea. Purtați îmbrăcăminte care să acopere cât mai multă piele. Purtați culori luminoase. Ele reflectă mai mult din razele dăunătoare ale soarelui decât pastelurile sau albul.
Nu vă zgârciți la crema cu protecție solară. Utilizați o protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați multăcremă, mai ales după înot sau după ce ați transpirat.
Nu mergeți la solar. Acesta poate face la fel de mult rău ca lumina soarelui.
5. Vaccinarea, o măsură eficientă
Anumite infecții virale pot fi evitate prin vaccinare, o metodă eficientă care vă poate proteja împotriva cancerului.
Hepatita B. Hepatita B poate crește riscul de a dezvolta cancer la ficat. Adulții cu risc crescut de a face hepatită B sunt persoanele care fac sex cu mai mult de un partener, dar și cele cu infecții cu transmitere sexuală.
În grupa de risc se încadrează și persoanele care își injectează droguri, bărbații care fac sex cu alți bărbați și lucrătorii din domeniul sănătății sau al siguranței publice care au contact cu sânge sau fluide corporale infectate.
Virusul papiloma uman (HPV). HPV este un virus cu transmitere sexuală care poate duce la cancer de col uterin și alte tipuri de cancer genital. Vaccinul HPV este recomandat fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat recent utilizarea vaccinului Gardasil 9 pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 de ani.
6. Infecțiile cu transmitere sexuală, o mare problemă
O altă metodă eficientă de prevenire a cancerului este evitarea comportamentelor riscante. De exemplu:
Practicați sexul sigur. Limitați numărul de parteneri sexuali și folosiți prezervativ. Cu cât este mai mare numărul de parteneri sexuali într-o viață, cu atât sunt mai mari șansele de a obține o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau HPV. Persoanele care au HIV sau SIDA au un risc mai mare de cancer.
Nu împărțiți acele. Injectarea de droguri cu ace comune poate duce la HIV, precum și hepatita B și hepatita C - care pot crește riscul de cancer la ficat.
7. Mergeți periodic la analize!
Efectuarea regulată a autoexaminărilor și efectuarea de screening-uri pentru cancer - cum ar fi cancerul de piele, de colon, de col uterin și de sân - poate crește șansele de a depista cancerul cât mai devreme.
Sursa: adevarul.ro