Şapte moduri mai puțin cunoscute de a sărbători Ziua Îndrăgostiților
În unele părți ale lumii, Ziua Îndrăgostiților înseamnă mai mult decât a-i înmâna partenerului un buchet de flori sau a-i cânta o serenadă cu poezii - implică unele practici intense și destul de bizare de a-ți declara dragostea, scrie dailymail.
14 februarie este ziua dedicată iubirii, foto arhivă
Buchet de flori... codificat
Elizabeth White Nelson, profesor asociat de istorie la Universitatea din Nevada și autor al cărții „Cultura de piață a clasei de mijloc în America secolului al XIX-lea”, spune cum dicționarele de flori din secolul al XIX-lea au dat semnificații fiecărei specii.
"Ideea era că puteai oferi un buchet care să nu fie doar un buchet de flori. Avea un întreg mesaj codificat în flori. Un buchet de ghiocei reprezenta speranța, în timp ce un buchet de salcâmi galbeni reprezenta dragostea ascunsă, iar primirea oricăruia dintre acestea însemna că expeditorul dorea să exprime sentimente secrete de adorație și spera că acestea vor fi reciproce” - explică ea.
Cadouri inspirate de porc și turtă dulce în Germania
Ziua Îndrăgostiților, numită Valentinstag în germană, s-a impus în Germania abia după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
De atunci, germanii au dat o notă aparte acestei zile, inclusiv prin oferirea de cadouri legate de porci sau în forma acestui animal pe 14 februarie, deoarece acest animal simbolizează norocul în Germania. De asemenea, de Ziua Îndrăgostiților, nemţii mai dăruiesc celor dragi prăjituri mari de turtă dulce în formă de inimă, cunoscute sub numele de lebkuchen.
Punguţe sau poşete puzzle în Anglia și SUA
În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, atunci când se făcea un cadou sincer celor dragi de Ziua Îndrăgostiților erau la modă poşetele puzzle.
O punguţă/poşetă puzzle este realizată în întregime din hârtie, care este pliată și care conține părți ale unui mesaj sau versuri scrise pe diferite colțuri. Având în vedere că poșeta puzzle era destinată a fi citită într-o anumită ordine, pliurile erau de obicei numerotate, astfel încât destinatarul să știe cum să treacă la următorul mesaj. Desfăcând o parte se dezvăluia o secțiune de scris, iar uneori desfacerea întregului puzzle ducea la un mic cadou care aștepta în centru.
În Japonia, bărbații primesc ciocolată
În Japonia, rolurile tipice de gen sunt inversate de Ziua Îndrăgostiților, femeile oferind în mod tradițional ciocolată bărbaților. Originea acestei practici provine de la sugestia unui producător de ciocolată, în 1958, ca femeile să folosească ciocolata de Sfântul Valentin pentru a-și mărturisi sentimentele romantice, după cum relatează History.com.
Femeile oferă diferite tipuri de ciocolată pentru a exprima diferite sentimente față de o persoană. Honmei choco, care înseamnă ciocolată pentru sentimente adevărate, se oferă doar partenerului; giri choco - sau ciocolata obligației - este oferită colegilor sau colegelor de clasă de sex masculin, în timp ce tomo choco - ciocolata prietenului - este dăruită prietenilor de orice sex. Femeile japoneze care urmează tradiția specifică genului au propria lor zi pentru a primi cadouri de la bărbații din viața lor, atunci când vine Ziua Albă, pe 14 martie.
Ziua Iubirii Negre în Statele Unite ale Americii
În comunitățile afro-americane din Statele Unite, Ziua Iubirii Negre este sărbătorită la 13 februarie.
În 1993, Ayo Handy-Kendi, fondator al Asociației African American Holiday, a fost inspirat să înființeze Ziua Iubirii Negre după ce a văzut asasinarea lui Malcolm X descrisă în filmul biografic Malcolm X. Ea a explicat că a vrut o sărbătoare care să se concentreze pe „pace și oprirea violenței” și s-a bazat pe o dată alternativă, care nu a „evoluat din cultura europeană”.
Traci Parker, profesor asociat de studii afro-americane la Universitatea din Massachusetts, Amherst, spune despre Ziua Iubirii Negre: „Este foarte important să existe un loc unde dragostea poate fi celebrată, mai ales într-o comunitate în care a fost atacată din punct de vedere istoric”. Această sărbătoare nu se bazează atât pe oferirea de cadouri, cât pe cinci principii: „să arătăm iubire pentru creator, să arătăm iubire pentru noi înșine, să arătăm iubire pentru familia neagră, pentru comunitatea neagră și pentru rasă” - a spus ea.
Căsătorii în masă în Filipine
În Filipine, este obișnuit ca de Ziua Îndrăgostiților să aibă loc nunți în masă în toată țara. Ceremoniile fac parte dintr-un stimulent oferit de guvernele locale, care folosesc această zi pentru a ajuta cuplurile cu bani puțini care speră să se căsătorească.
Pe 14 februarie 2010, 1.500 de cupluri s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii în masă într-o suburbie a Manilei. Chiar și în timpul pandemiei COVID-19 din 2020, pe fondul restricțiilor de distanțare socială și, deși în număr redus, numeroase cupluri s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii de nuntă în masă de Ziua Îndrăgostiților.
Sărbătorirea prieteniei în America Latină
Pe 14 februarie, Ziua Îndrăgostiților include sărbătorirea prietenilor, nu doar a îndrăgostiților, în unele părți ale Americii Latine, inclusiv în Ecuador, El Salvador și Mexic. Cunoscută ca El Día del Amor y Amistad (Ziua Iubirii și a Prieteniei), cu această ocazie se marchează și onorează prietenia. În El Salvador, oamenii extrag nume și fac schimb de cadouri, într-o tradiție cunoscută sub numele de Amigo Secreto (Prieten secret).
Începând cu 1980, şi Estonia și Finlanda au început să marcheze dragostea platonică și prietenia, alături de romantism, evident, pe 14 februarie. Astfel, la această dată prietenii organizează schimburi de cadouri și întâlniri la restaurant unii cu alții, mai degrabă decât doar cu partenerii romantici. În Estonia, Ziua
Botezarea unui gândac cu numele unui fost partener
Uneori, o relație nu funcționează sau poate că ați avut parte de infidelitatea unui soț/soție care v-a înșelat, ceea ce poate face dificilă Ziua Îndrăgostiților. Pentru aceste situaţii, în unele părți ale Statelor Unite, unii folosesc Ziua Îndrăgostiților pentru a reflecta asupra celor care i-au disprețuit, botezând un gândac cu numele partenerului.
Pentru o sumă modică, mai multe grădini zoologice oferă servicii de botez al gândacilor. Fiecare grădină zoologică oferă un tip de certificat pentru a comemora botezul și pentru a-l trimite persoanei care a fost onorată de gândac.
Sursa: adevarul.ro