Șapte lucruri inedite despre planeta pitică Ceres
Sonda americană Dawn, aparținând NASA, s-a plasat încă de la începutul lunii martie pe orbita planetei pitice Ceres, cea mai mică din sistemul solar, fiind pentru prima dată când o sondă explorează de aproape acest corp ceresc aflat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
Ceres este cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și totodată este și cea mai apropiată planetă pitică de Pământ. Sonda Dawn urmează să transmită spre Pământ un veritabil tezaur de informații cu privire la originile și evoluția lui Ceres, precum și cu privire la compoziția sa.
Prezentăm în continuare șapte lucruri inedite despre Ceres:
1. Ceres este primul "asteroid" descoperit în istoria astronomiei
Ceres a fost descoperită la 1 ianuarie 1801 de astronomul sicilian Giuseppe Piazzi. Acest asteroid a fost descoperit de Piazii pornind de la o serie de calcule și predicții matematice (ulterior dovedite a fi eronate) care indicau că trebuie să mai existe o planetă între Marte și Jupiter. Inițial Ceres a fost catalogată drept planetă, dar pe măsură ce au fost descoperiți și alți asteroizi din cadrul centurii dintre Marte și Jupiter, a venit și rândul lui Ceres să fie recatalogată drept asteroid. În anul 2006 a primit din nou statutul de planetă, însă cu mențiunea "pitică" în dreptul numelui, clasificare pe care o împarte cu Pluto, care în același an și-a pierdut statutul de planetă — decizie care a stârnit multe controverse. AGERPRES