Șapte alimente sănătoase pentru creier și pentru îmbunătățirea memoriei
Alimentația are un rol important în ceea ce privește sănătatea mintală, cognitivă și fizică. În plus, unele alimente ar trebui incluse în dietă pentru că ajută la o sănătate mai bună a creierului, conform Mirror.
Afinele sunt excelente pentru creier. Foto: Arhivă
Nuci
Nucile, în general, sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase, însă pot și să îmbunătățească memoria. Conform cercetătorilor de la UCLA, un consum mai mare de nuci duce la îmbunătățirea rezultatelor la testele cognitive. Ba mai mult, sunt bogate într-un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA).
Potrivit studiilor, dietele bogate în ALA și alți acizi grași omega-3 au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale.
Ceai și cafea
Dacă te numeri printre milioanele de oameni care își încep ziua cu o ceașcă de ceai sau de cafea dimineața, există șanse să experimentezi deja o creștere pe termen scurt a concentrării și a energiei.
În cadrul unui studiu făcut public în The Journal of Nutrition, participanții care au consumat mai multă cofeină au avut rezultate mai bune la testele cognitive.
Totuși, fii cu băgare de seamă în ceea ce privește consumul exagerat de cofeină. O supradoză de cofeină poate duce la palpitații sau la bătăi neregulate ale inimii și la probleme de respirație.
Afine
Cunoscute pentru efectele antioxidante și antiinflamatorii, afinele sunt excelente și pentru creier. Studiile de la Universitatea Tufts au sugerat că acestea pot fi eficiente în îmbunătățirea sau întârzierea pierderii memoriei pe termen scurt, datorită conținutului de flavonoide.
Un studiu realizat la Spitalul Brigham and Women's de la Harvard a arătat că femeile care au consumat afine și căpșune de două sau mai multe ori pe săptămână au reușit să întârzie efectele pierderii memoriei cu până la doi ani și jumătate.
Pește gras
Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 și o sursă sănătoasă de grăsimi nesaturate. Consumul regulat de pește a fost asociat cu niveluri mai scăzute în sânge ale unei substanțe chimice numite beta-amiloid, proteina care formează aglomerări periculoase în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.
Consumul de pește de două ori pe săptămână, cum ar fi somonul, codul sau tonul, este de ajuns pentru a stimula sănătatea creierului. Cu toate acestea, dacă peștele nu te atrage, alte surse bune de omega-3 sunt semințele de in, avocado și nucile.
Legume cu frunze verzi
Conform cercetătorilor de la Harvard, legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și broccoli, pot contribui la încetinirea declinului cognitiv, datorită conținutului bogat de vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten.
Vitamina K, în special, a făcut obiectul a numeroase cercetări în întreaga lume în ultimii ani, studiile arătând că o creștere a consumului de alimente bogate în vitamina K a fost asociată cu rezultate mai bune ale funcțiilor cognitive.
Roșii
Deliciosul fruct conține o substanță chimică numită licopen, despre care studiile pe animale au arătat că poate contribui la prevenirea apariției unor afecțiuni precum demența.
Având în vedere că licopenul liposolubil poate trece bariera hemato-encefalică, acesta poate oferi beneficiile sale antioxidante și antiinflamatorii la nivelul creierului și al sistemului nervos central, ceea ce ar putea avea un efect terapeutic.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt bogate în zinc, mineralul necesar pentru îmbunătățirea memoriei și abilităților cognitive. Acestea conțin, de asemenea, magneziu, vitamine din complexul B și chiar triptofan, precursorul serotoninei, „hormonul fericirii”. Acest lucru înseamnă că ar putea chiar să contribuie la îmbunătățirea stării de spirit.
Sursa: adevarul.ro