Șapte afirmații revelatoare făcute de Putin după victoria lui Trump
Joi, în discursul său din cadrul cublului de discuții anuale Valdai, președintele rus Vladimir Putin a vorbit printre altele despre politica Chinei privind Taiwanul, influența SUA asupra NATO, precum și apariția unei „noi ordini mondiale”, relatează Business Insider, care a făcut un inventar al celor mai importante afirmații.
Vladimir Putin la conferința Valdai FOTO PROFIMEDIA
Referința la câștigătorul alegerilor din SUA
Pentru prima dată, Vladimir Putin a vorbit despre victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, declarând că este dispus să discute cu președintele american ales.
Liderul rus a spus că în ceea ce-l privește „disponibilitatea lui Trump de a restabili relațiile cu Rusia, de a ajuta la încheierea crizei ucrainene”, merită „cel puțin atenție”.
Trump a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă revine la Casa Alba, însă detractorii săi și nu numai apreciază că un acord de pace intermediat de Trump ar putea sili Ucraina să cedeze teritoriile ocupate în prezent de Rusia.
Aparent, într-o încercare de a relua realațiile, Putin a remarcat că Trump s-a dovedit „curajos” și „bărbat” în momentul atentatului la viața sa în iulie.
„Cred că vom vorbi”, a spus Trump pentru postul de televiziune NBC la scurt timp după comentariile lui Putin.
Condițiile Rusiei în vederea unui acord de pace în Ucraina
Pe lângă faptul că a încercat să-l atragă pe Trump de partea sa, Putin nu a scăpat prilejul de a-și expune viziunea privind încheierea războiului din Ucraina.
„Dacă nu există neutralitate, ar fi greu să ne imaginăm relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a spus el, insistând că aceasta este o condiție obligatorie pentru Rusia.
Altminteri, Ucraina ar fi „folosită în mod constant drept o unealtă în mâini greșite și în detrimentul intereselor Federației Ruse”, a adăugat Putin.
În viziunea Ucrainei, o atare condiție nu este acceptabilă, ba mai mult Kievul are convingerea că doar prin aderarea la NATO se poate proteja de agresiunea Rusiei.
O viziune pentru o nouă ordine mondială
Putin a repetat că are convingerea că o nouă ordine mondială bate la ușă.
„Fosta structură mondială dispare ireversibil, de fapt deja nu mai există, și o luptă serioasă, ireconciliabilă este în curs, pentru a permite apariția unei noi ordini mondiale”, a spus el.
„Este ireconciliabilă, mai presus de toate, întrucât nu este nici măcar o luptă pentru putere sau influență geopolitică. Este o ciocnire între chiar principiilor care stau la baza relațiilor dintre țări și popoare în următoarea etapă istorică".
Politica Chinei privind Taiwanul
Președintele rus a susținut poziția aliatului său China în Taiwan, insula autoguvernată amenințată cu perspectiva unei invazii.
„Se întâmplă multe în jurul Taiwanului. Toată lumea recunoaște în mod oficial, da, Taiwanul face parte din China. Dar, în realitate? În realitate, acționează într-o direcție complet diferită. Provocând situația către o escaladare", a spus Putin.
„Susținem China. Și din această pricină, credem că [China] duce o politică absolut rezonabilă. Și, totodată, pentru că este aliatul nostru. Avem un schimb comercial foarte mare, cooperăm în sectorul de securitate”.
China pretinde că insula îi aparține de drept, deși Taiwanul are o guvernare autonomă de zeci de ani.
Rusia s-a bazat pe sprijinul diplomatic și economic chinez, după ce a fost izolată de Occident în urma războiului declanșat în Ucraina, și a efectuat exerciții militare cu China, lângă Taiwan.
Atacul asupra influenței NATO și a SUA
Putin, în declarațiile sale, a criticat NATO, alianța de securitate care este principalul bastion împotriva agresiunii ruse în Europa și care a oferit un ajutor vital Ucrainei pentru a se apăra.
El a descris alianța drept un „anacronism flagrant” care este supus „dictatului fratelui mai mare”, SUA.
Analiştii apreciază că unul dintre obiectivele principale ale lui Putin este slăbirea alianţei, astfel încât Rusia să aibă mână liberă să-şi extindă puterea.
Promovarea BRICS drept alianță alternativă
Putin a contrastat NATO cu grupul BRICS, format din economiile majore non-occidentale precum Brazilia, India, China și Africa de Sud.
Rusia și China doresc să transforme grupul într-o bază de putere globală, alternativă la SUA, însă unii membri, inclusiv India, s-au opus.
„Prototipul unui caracter nou, liber și non-bloc al relațiilor dintre state și popoare este comunitatea care se formează în prezent în cadrul BRICS”, a spus Putin.
„Acest lucru, printre altele, ilustrează clar faptul că, chiar și printre membrii NATO, există cei care, așa cum știți, sunt interesați să lucreze îndeaproape cu BRICS”.
Planul de a submina SUA în Orientul Mijlociu
Cu privește conflictul din Orientul Mijlociu, Putin a făcut apel la negocieri pentru a pune capăt războiului Israelului împotriva Hamas și a altor grupări proxy ale Iranului
Rusia a susținut apelurile la suveranitatea palestiniană și a criticat campania Israelului, susținută de SUA, în ceea ce analiștii apreciază că este, cel mai probabil, o încercare de a submina influența regională a SUA.
„Acum trebuie să ne străduim să diminuăm suferința poporului palestinian la minimum, la zero”, a spus Putin. Trebuie să oprim imediat luptele de acolo, trebuie să facem totul pentru ca atât Israelul, cât și Palestina, în acest caz Hamas, să fie de acord asupra acestui fapt”.
Sursa: adevarul.ro