Săptămâna scumpirilor în energie: Cu cât au crescut preţurile în Europa

Săptămâna scumpirilor în energie: Cu cât au crescut preţurile în Europa

Prețurile energiei electrice pentru anul următor în Franța, Germania și țările nordice au crescut considerabil vineri, atingând noi recorduri, transmite Business Insider.

Energie FOTO Shutterstock

Preţurile la energie electrică au explodat în Europa, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate , această creștere alimentează inflația și adaugă o mare povară pentru gospodăriile și industriile din întreaga Europă.

În Franța, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut cu până la 13% numai vineri, la 1.003 de dolari (1.000 de euro) pe megawat-oră pentru prima dată, conform estimărilor Bloomberg.

Aprovizionarea cu energie electrică a Franței este redusă de întreruperile la unele dintre centralele sale nucleare. Producția de energie nucleară a Franței reprezintă aproximativ 70 la sută din mixul său de electricitate, iar atunci când reactoarele sale sunt pe deplin operaționale, este un exportator net de energie electrică în alte țări europene. Cu toate acestea, întreținerea prelungită la mai multe reactoare nucleare în acest an înseamnă că Franța – și restul Europei – au acum mai puțină sursă de energie nucleară.

În Germania, prețurile la energie electrică pentru anul următor au atins, de asemenea, un record de 843 de dolari (840 de euro) pe MWh vineri, crescând cu 50% doar în această săptămână.

Totodată, în țările nordice, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut vineri cu două cifre, în creștere cu 11%, până la un nivel record de 278 de dolari (277 de euro) pe MWh.

Potrivit specialiştilor, prețurile energiei în Europa au doborât recorduri toată această săptămână, după ce compania rusă Gazprom a declarat în urmă cu o săptămână că va opri toate livrările prin Nord Stream către Germania timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie.

Conform datelor transmise de agenţia EFE, preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită, a anunţat vineri autoritatea britanică de reglementare Ofgem.

Potrivit sursei citate, preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.

Se estimează că această puternică majorare va impulsiona şi mai mult inflaţia interanuală, care este în prezent de 10,1%, dar ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului.

Bloomberg a transmis că prețul energiei pe cele două piețe cheie ale Europei (Franţa şi Germania) a crescut cu mai mult de 25% vineri, o creștere haotică care îi va determina pe liderii continentului să țină o întâlnire de urgență pentru a discuta despre criză.

Prețurile sunt la un nivel pe care nimeni nu și-l poate permite din cauza „eșecului pieței”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala vineri după-amiază, adăugând că o soluție pan-europeană nu trebuie să necesite un plafon de preț. Țara sa deține în prezent președinția rotativă a UE.

În toată Europa, guvernele au început să facă pasul drastic de a limita consumul de energie.

Piața franceză va fi extrem de strânsă în această iarnă, mai ales dacă avem condiții de vânt scăzut”, a declarat Kathryn Porter, consultant energetic la Watt-Logic.

Prețurile ridicate ale energiei ar putea forța industriile să închidă instalațiile sau să reducă activităţiile – iar unele s-ar putea să nu mai pornească niciodată. Producătorii de îngrășăminte își desfășoară activitatea cu mult sub capacitatea de pe întreg continentul, acest lucru amenințând deopotrivă alimentele și agricultura.

Companiile opresc producția în timp ce se luptă să țină pasul cu creșterea costurilor”, a declarat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF din Londra. „Presiunea inflaționistă asupra utilizatorilor finali va continua să crească pe măsură ce mai mulți oameni care lucrează în sectorul industrial încep să fie disponibilizați.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…