Șanse pentru România: Spania prioritizează extinderea Schengen în programul său la șefia UE ANALIZĂ
Spania, țară care deține președinția UE în următoarele șase luni, vrea primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind nu mai puțin de trei șanse pentru un posibil vot în 2023.
Spania vine în sprijinul României și Bulgariei, în condițiile în care în programul detaliat al exercitării președinției Consiliului UE se angajează să pună „osul” la aderarea celor două țări din est la spațiul Schengen. „Trebuie să protejăm spațiul Schengen ca unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, incluzând România și Bulgaria. Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu asigurarea unui spațiu liber fără frontiere interne, colaborând cu o gestionare umană, responsabilă, solidară și eficientă a fluxurilor migratorii și a solicitanților de azil”, este o primă mențiune a spaniolilor referitoare la Schengen .
Iar în a doua, Guvernul de la Madrid afirmă: „Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgarie i la spațiul Schengen”.
Guvernul de la Madrid, cu care România are o relație diplomatică foarte bună, ia o decizie curajoasă în condițiile în care în câteva săptămâni se confruntă cu alegeri legislative, unde extrema dreaptă, cu un discurs anti-străini, e în plină ascensiune.
Potrivit calendarului întâlnirilor Consiliului JAI consultat de „Adevărul”, tema Schengen ar putea fi abordată în următoarele momente: 20 iulie, când e doar reuniune informală a miniștrilor de Interne, 28 septembrie, când e prima reuniunea JAI, 19-20 octombrie, când e o altă reuniune JAI, iar ultima este pe 4-5 decembrie. Surse din MAE au precizat pentru „Adevărul” că ministrul de Interne al Spaniei este unul dintre cei mai mari susținători ai primirii noastre în Schengen, fiind foarte implicat în acest demers și în lunile trecute.
Solicitarea lui Iohannis
Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că România trebuie să insiste cu punerea pe agenda JAI doar când e sigură de succes. „Trebuie să înțeleagă toată lumea că atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI ea este suficient de bine pregătită și tratată ca să nu fie un nou eșec, ci să fie un nou succes, al Uniunii Europene”, a punctat Iohannis. De altfel, șeful statului a dezvăluit că discuțiile sunt pe mai multe paliere.
„Discuții sunt în foarte multe planuri, în foarte multe formate. Progresul este unul lent, ca să mă exprim așa, dar există, nota bene, există un progres. Avem discuții, avem tot mai mulți europeni care își doresc să terminăm această chestiune și să o terminăm pe o notă pozitivă. Să nu vă imaginați că sunt discuții doar între noi și austrieci sau între bulgari și olandezi, sunt discuții foarte extinse la nivelul întregii Uniuni. Toți își doresc să găsim o soluție și în acest fel trebuie să vă imaginați că sunt discuții în curs și între state care nu sunt parte în această chestiune, care sunt bine mersi în Schengen, dar care își doresc să ne sprijine”, a completat președintele României.
Ce spune un fost ministru de Externe
„Cinstit vorbind, pot spune că această idee pe care o are Spania, pentru perioada sa de președinție, cred că e transpusă datorită faptului că știe foarte bine ce a făcut România în privința pregătirii frontierele și e un lucru acceptat de majoritatea statelor, mai puțin unul-doi actori, care din alte motive, știute doar de ei, nu sunt de acord. În al doilea rând, Spania are și o părere foarte bună despre noi și vrea să arate relația din cele două țări. E o întărire a relațiilor cu o țară din care au venit milioane de români în Spania”, a apreciat Teodor Meleșcanu, în mai multe rânduri ministru de Externe.
De altfel, fostul lider al diplomației a punctat faptul că prin punerea ca punct din program al președinției spaniole a aderării României este o asumare a Spaniei că va face tot ce-i stă în putere să sprijine România. Însă, fostul ministru a atras atenția că Spania poate ajuta, dar tot decidenții români și diplomația de la București trebuie să apese pedala negocierilor cu Austria. „Consider că Austria e și ea într-o perioadă dificilă. Așa că trebuie discutat pe mai multe paliere, în special pe cele economice, pentru că sunt anumite interese aici: în Marea Neagră (n.r. – exploatarea de gaze), în zona de investiții și așa mai departe. Aici e rolul României să convingă”, a completat Teodor Meleșcanu.
Bulgaria își rezolvă problemele cu Olanda
Bulgaria, stat care e votat la pachet cu România în ceea ce privește Schengen, face și ea pași pentru a convinge Olanda să nu se mai opună aderării, în condițiile în care conducerea batavă a cerut inclusiv progrese în zona Justiției, care să arate că sunt făcute reforme. Este așteptat un nou raport al Comisiei Europene în ceea ce privește statul de drept. De asemenea, un element important este că acum bulgarii au un guvern cu puteri depline, după ce aproape un an au avut guverne interimare și instabilitate politică.
Sursa: adevarul.ro