Sankt-Petersburg în doliu, a doua zi după atentatul din metrou
Sankt-Petersburg este în doliu și drapelele sunt coborâte în bernă marți, a doua zi după un atentat sângeros comis în metrou și un al doilea dejucat într-o stație din centrul istoric și turistic al celui de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei (nord-vest), relatează AFP.
Într-un ultim bilanț publicat luni seara, serviciile antiteroriste au informat despre 11 morți și 45 de răniți spitalizați .
Președintele Vladimir Putin a depus în cursul serii un buchet de flori roșii în fața stației unde este imobilizată garnitura vizată de atentat. El condusese anterior o reuniune cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), ai serviciilor de intervenții în cazuri de urgență și ai Ministerului de Interne.
"Președintele este informat în timp real de serviciile speciale și de anchetatori", a asigurat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse. Peskov a adăugat că tragedia prezintă "toate semnele unui atentat".
Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine în timp ce gruparea jihadistă Statul Islamic a lansat un apel ca Rusia să fie lovită după intervenția sa în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad în Siria, la sfârșitul lunii septembrie 2015.
Potrivit FSB, o explozie a avut loc la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două stații ale unei linii de metrou frecventate, ce traversează centrul orașului, Sennaia Ploșciadi și Tehnologhiceski Institut.
Imaginile difuzate pe rețelele de socializare și de televiziunile ruse arată o garnitură de metrou avariată și numeroși călători încercând să scoată victime de sub sfărâmături.
"Ancheta a fost deschisă pentru un act terorist", a indicat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat, precizând că "toate celelalte piste" vor fi examinate.
După puțin timp, o bombă artizanală a fost "descoperită și dezamorsată la timp" într-o altă stație de metrou din centrul orașului, Ploșciadi Vosstania.
Rusia nu a mai fost lovită atât de dur de la explozia, în plin zbor, în 31 octombrie 2015, a unui avion care făcea legătura între Egipt și Rusia, cu 224 de persoane la bord, atentat revendicat de Statul Islamic.
De atunci, mai multe atacuri au afectat republicile instabile rusești din Caucaz și serviciile de securitate ruse au anunțat în mai multe rânduri că au anihilat celule jihadiste care se pregăteau să lovească Moscova și Sankt-Petersburg.
"Explozia a avut loc între două stații de metrou, dar conductorul a luat decizia bună de a-și continua drumul până la stația următoare, ceea ce a permis să se procedeze rapid la evacuarea pasagerilor și ajutorul acordat victimelor", a declarat Comitetul de anchetă într-un comunicat.
Autoritățile au anunțat întărirea măsurilor de securitate la metroul din Moscova și în aeroporturi.
După mai multe ore de închidere completă, rețeaua de metrou din Sankt-Petersburg a reînceput să funcționeze parțial în cursul serii, în ajunul primei dintre cele trei zile de doliu decretate în fosta capitală imperială.
Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, și-a exprimat condoleanțele pentru "toți rușii, în special pentru cei care și-au pierdut rudele". Președintele franceze Francois Hollande a exprimat "solidaritatea cu poporul rus", în timp ce cancelarul german Angela Merkel și-a formulat "consternarea" față de acest "act barbar".
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat de asemenea ferm un "atentat terorist și laș".
Președintele american Donald Trump a denunțat de asemenea un atentat "absolut oribil".Ulterior, într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, el l-a asigurat pe Putin de "sprijinul total" al Washingtonului după acest atac, potrivit unui comunicat al Casei Albe publicat luni seara. Cei doi lideri au convenit ca "terorismul să fie învins definitiv și rapid", menționează comunicatul.
AGERPRES