SÂNGE pe PEREȚI în PSD! Zgonea ține partea DNA, ăialalți vor MARȚEA NEAGRĂ! Amănunte INCENDIARE!
În şedinţa PSD de după reţinerea Olguţei Vasilescu, social-democraţii au bătut cu pumnul în masă pentru modificarea legilor Justiţiei, astfel încât să fie oprită cruciada DNA împotriva lor. Refuzul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a scos din sărite pe social-democraţi, şedinţa căpătând accente de-a dreptul groteşti, dezvăluie Adevărul .
Iar Țăranul de la Teleorman a asistat neputincios la cel mai mare scandal declanşat în partid de când a devenit preşedinte. Ofensiva DNA asupra politicienilor a împărţit PSD în două tabere, care s-au sfâşiat între ele la ultima şedinţă a PSD. Reţinerea primarului Craiovei Olguţa Vasilescu, un lider important al PSD, a fost motivul care a generat panică în rândul social-democraţilor. „Suntem cu nervii la pământ. Suntem vânaţi sistematic şi nu luăm nicio măsură. Asta cu Olguţa a fost un şoc şi noi stăm numai în şocuri“, a declarat un parlamentar PSD.
În acest context, social-democraţii au cerut conducerii PSD să fie deblocate cele 20 de proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, care zac în sertarul Comisiei Juridice.
Cel care s-a opus a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, omul doi în PSD, care le-a spus că nu se poate. „Au luat cuvântul mai mulţi: Codrin Ştefănescu, Bănicioiu, Rovana Plumb, Cati Andronescu, Mircea Drăghici. Domnul Zgonea ne-a spus că nu se poate, nu se poate, că trebuie să întărim DNA şi statul de drept. Când îi vorbeşti lui Zgonea de drepturi, libertăţi, ia foc. Ne-am certat ca niciodată. Discuţia a fost urâtă, cu înjurături şi erau de faţă şi fetele: şi Rovana, şi Cati. A fost prea mare scandalul între noi şi prea mare cearta ca Liviu Dragnea să mai spună ceva. A stat şi a ascultat. Era şi el şocat de ce se întâmplă cu Olguţa, cu ai noştri“, au declarat surse din conducerea PSD.
„Nemernicii de procurori“
Şedinţa s-a terminat fără o concluzie, însă discuţiile despre modificarea Codurilor Penale vor continua în PSD. „Nu s-a decis nimic pentru că a zis domnul Zgonea că nu se poate cu toţi nervii noştri. O să facem ceva, dar trebuie să ne calmăm. Urmează să ne mai întâlnim în zile următoare, poate chiar în weekend“, au mai declarat sursele citate. Cel care a redeschis discuţia cu privire la cele 20 de proiecte de modificare a legislaţiei penale a fost deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an şi jumătate cu suspendare, sentinţă ce împiedică o nouă candidatură a sa.
„De doi ani de zile sunt blocate la Comisia Juridică modificările la Codul Penal. Valeriu Zgonea le blochează. Discuţiile acestea le avem în grup tot timpul. Primăriţa de la Craiova a fost umilită, mie mi s-a făcut dosar pe telefoane. Astea sunt abuzurile care se fac în România de aceşti nemernici de procurori. Toţi parlamentarii PSD sunt nemulţumiţi. Întreabă pe Marius Manolache, pe Ciprian Nica, pe profesorul Stanciu, pe Petre Daea. Îţi dau 25 de persoane pe loc“, a spus Cătălin Rădulesuc, pentru „Adevărul“.
„Cred că tot ceea ce contravine Constituţiei trebuie modificat“, a spus şi deputatul PSD Anghel Stanciu, fără să dea mai multe detalii.
Ghid de interpretare a legii penale pentru PSD
Pentru a-i ajuta pe colegii social-democraţi, liderul PSD vrea punerea la punct a unui ghid în care să fie precizate acţiunile electorale pe care le poate face sau nu le poate face un candidat. Scopul: protejarea celor din PSD de eventuale probleme cu Justiţia.
„Dacă legislaţia e clară şi nu ne dăm noi seama, măcar nişte colegi de-ai noştri să o analizeze foarte bine şi să o transforme în acel ghid şi să-i spună candidatului ce nu trebuie să facă şi ce sigur nu trebuie să facă în campanie. Bun, nu mai trebuie să discutăm despre faptul că nu trebuie să ia mită, nu trebuie să dea bani sau nu trebuie să fure, dar sunt interpretări la care niciun candidat până acum nu s-a gândit“, a subliniat Dragnea.
De aceeaşi parte cu social-democraţii nemulţumiţi de acţiunile Justiţie s-a poziţionat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, care pledează pentru o legislaţie mai blângă cu penalii. „Asta este şi vulnerabilitatea Parlamentului. Au peste 40 de articole din Codul Penal care trebuiesc modificate, urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Nu îndrăznesc să se atingă de Codul Penal. N-au curaj să clarifice abuzul în serviciu şi traficul de influenţă. Este clar că-s prost definite în Codul Penal. N-au curaj s-o facă pentru că toţi se gândesc la cum şi-au finanţat campaniile“, a spus Băsescu.
Codul Penal, sub asediu
Printre cele mai controversate proiecte, care aşteaptă să fie discutate de către Comisia Juridică, se numără: cele semnate de Marius Manolache, deputat PSD şi finul lui Victor Ponta, care a încercat să îngreuneze procedura arestului preventiv, iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae care elimină arestul preventiv pentru infracţiunile de corupţie şi încătuşarea suspecţilor de fapte neviolente, obligarea procurorului de a prezenta în faţa instanţei „indicii temeinice“ în loc de „suspiciuni rezonabile“, pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a persoanei care dezvăluie informaţii din dosarele penale.
Acuzaţi de trafic de influenţă şi abuz în serviciu
Numai într-un singur dosar, procurorii DNA o acuză pe deputatul Elena Udrea de trei infracţiuni de trafic de influenţă: Trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legătură cu derularea contractului e-Romania), trafic de influenţă (fapte în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro).
Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată de DNA în două dosare pentru fapte de corupţie cunoscute ca „Bica 1“ şi „Bica 2“. Dosarul "Bica 1" a fost trimis în instanţă în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În dosarul „Bica 2“, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (două fapte), abuz în serviciu (două fapte) şi favorizarea făptuitorului (două fapte). Şi deputatul Sebastian Ghiţă, protejat de arestare de către coelgii săi deputaţi, este acuzat de cumpărare de influenţă. Alţi politicieni acuzaţi de trafic de influenţă sunt: deputatul Cristian Rizea, fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, senatorul Dan Şova, deputatul PNL Ioan Oltean, deputatul PSD Mădălin Voicu, deputatul PSD Vlad Cozma, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin.