Sănătatea orală deficitară, asociată cu o mai slabă ţinere sub control a hipertensiunii (studiu)
Cercetătorii italieni au descoperit că o bună sănătate orală aduce beneficii acelor persoane care încearcă să îşi ţină sub control hipertensiunea, potrivit unui studiu publicat luni, informează Xinhua.
Studiul, publicat în revista Hypertension, editată de American Heart Association, a dezvăluit că pacienţii cu gingii mai sănătoase au o presiune arterială mai mică şi răspund mai bine la medicamentele ce vizează scăderea presiunii sangvine în comparaţie cu persoanele diagnosticate cu o boală a gingiilor, denumită parodontită.
Descoperirea a avut la bază o analiză a înregistrărilor medicale şi dentare provenind de la peste 3.600 de persoane diagnosticate cu hipertensiune.
Autorii studiului au sugerat că pacienţii cu parodontită ar trebui să îşi monitorizeze cu mai mare atenţie presiunea arterială, iar aceia dintre ei care au fost deja diagnosticaţi cu hipertensiune ar avea de beneficiat de pe urma unei trimiteri la medicul stomatolog.
"Medicii ar trebui să urmărească cu atenţie sănătatea orală a pacienţilor", în special pentru aceia care primesc tratament contra hipertensiunii, şi să îi îndemne pe pacienţii cu parodontită să urmeze un tratament stomatologic, a explicat coordonatorul studiului, Davide Pietropaoli, cercetător la Universitatea din L'Aquila.
În cadrul acestei cercetări, pacienţii cu parodontită severă prezentau o presiune sistolică ce era, în medie, cu 3 mmHg mai mare decât în cazul persoanelor care aveau o bună sănătate orală.
Presiunea sistolică - valoarea mai mare din măsurătorile presiunii sangvine - indică presiunea pe care o exercită sângele asupra pereţilor arterelor.
O diferenţă de 3 mmHg este similară cu o reducere a presiunii sangvine ce poate fi obţinută prin scăderea conţinutului de sare cu până la 6 grame pe zi, potrivit autorilor studiului. AGERPRES