Sâmbătă seară, în Barcelona
Mii de oameni și o sală plină. Sunt imagini dintr-o sală de concerte din Barcelona, unde sâmbătă seară a fost organizat un concert pentru a vedea cât de mare este rata de infectare la astfel de evenimente, dar și cum pot fi organizate în siguranță. Așa că au fost luate și anumite măsuri, relatează Euronews .
Aproximativ 5.000 de oameni au intrat, sâmbătă seară, în Palau Sant Jordi din Barcelona. Oamenii s-au pregătit pentru concert încă de dimineață, când au fost nevoiți să facă un test anti-COVID antigen, care oferă rezultatele în aproximativ 15 minute. Apoi, cei negativi au așteptat concertul.
Toți cei aproximativ 5.000 au intrat în aceeași sală, unde au avut de urmat o singură regulă: să poarte masca de protecție. În rest, oamenii au stat înghesuiți, au dansat și au petrecut pe muzica unei formații rock.
Atât testul antigen, cât și masca de protecție au fost oferite de organizatori în prețul biletului. Scopul acestui eveniment, despre care organizatorii spun că e primul de o asemenea amploare organizat în Europa de la izbucnirea pandemiei, este unul științific. Întregul eveniment este monitorizat de o echipă de epidemiologi care vor să vadă cât de eficiente sunt măsurile aflate în vigoare în majoritatea țărilor pentru a opri răspândirea de COVID-19.
„Acesta este un alt mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale” în timpul pandemiei, a spus dr. Boris Revollo, un virusolog implicat în cercetare.
În luna decembrie 2020, același doctor a organizat un alt studiu de caz, tot în Barcelona, însă în cadrul unui concert mai redus, de 500 de persoane. Iar rezultatele au fost unele optimiste. Specialiștii au spus că rezultatele studiului de caz preliminar au arătat că pre-screeningul cu teste antigenice și utilizarea măștilor faciale au reușit să prevină infecțiile în cadrul concertului, în ciuda faptului că nu există reguli de distanțare socială. Așa că acum a fost organizat un concert la care au participat de 10 ori mai mulți spectatori. Nu este singura diferență notabilă față de evenimentul din decembrie. Atunci a fost un grup de control, în afara sălii de concert. Acum, participanții urmează să informeze ei organizatorii dacă s-au infectat sau nu.
Astfel, echipa lui Revollo va analiza rata de infectare în cazul a 5.000 de oameni care participă la un concert în comparație cu rata de infectare în rândul populației generale. În acest fel, specialiștii vor să vadă dacă există discrepanțe care ar putea indica o contagiune la concert.
În acest timp, în Spania, doar patru persoane pot participa la întruniri într-un spațiu închis.