Salvaţi Copiii îşi exprimă îngrijorarea privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor

Salvaţi Copiii îşi exprimă îngrijorarea privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor

Preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a atras atenţia, marţi, la o dezbatere, privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor din ţara noastră.

"Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la numărul mare de sarcini care continuă să fie la nivelul fetelor sub 15 ani şi la nivelul celor sub 19 ani. Din totalul naşterilor în 2019, aproape 750 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani. La capitolul sub 15 ani ocupăm primul loc în Europa", a declarat Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în România se înregistrează 40% dintre sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% dintre cele la nivel european în rândul fetelor sub 19 ani. Olanda, Danemarca şi Finlanda nu au mame minore, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Ea a precizat că zonele cu cele mai multe mame adolescente sub 19 ani sunt judeţele Bihor, Suceava, Iaşi, Vaslui, Bacău, Mureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Dolj, Călăraşi, Constanţa şi Bucureştiul, iar în Mureş, Dolj, Braşov, Iaşi, Bacău se înregistrează cele mai multe fete sub 15 ani care au copii.

Pe lista judeţelor cu cele mai puţine mame adolescente se regăsesc Brăila, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj şi Tulcea.

Pe de altă parte, a arătat Alexandrescu, România se menţine pe primele locuri din UE la mortalitate infantilă, printre cauze numărându-se naşterile premature care au legătură cu vârsta prea mică sau prea înaintată a mamei.

"Patru din 10 adolescente care devin mame au născut prematur şi foarte multe dintre aceste adolescente nu au avut nicio legătură cu serviciile publice de asistenţă socială sau nu sunt înscrise la medicul de familie", a afirmat Gabriela Alexandrescu.

El a amintit că Salvaţi Copiii s-a implicat în dotarea secţiilor de neonatologie şi pediatrie, ajungând până în prezent în 100 de unităţi medicale cu 830 de echipamente pentru 100.000 de copii, dar şi în domeniul educaţiei, sprijinirii, serviciilor comunitare.

"Suntem preocupaţi cum putem ajunge cu informaţia către mămici. Vom ajunge la 100.000 mame la sfârşitul lunii martie, prin 74 de maternităţi. Prin această campanie şi program, acoperim nevoia de educaţie medicală pe care mamele trebuie să o primească. (...) Ne-am gândit să dezvoltăm un program-pilot de informare prin intermediul unor sisteme video în maternităţi. Am început cu maternităţile din centrele universitare", a transmis Gabriela Alexandrescu.

Totodată, Salvaţi Copiii a dezvoltat în ultimii 3 ani programe în şcolile din România, care au cuprins 83.000 de copii, pe tema educaţiei pentru sănătate, care includ şi un modul de educaţie sexuală. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...