Sălile de judecată din Rusia, transformate în instrumente de represiune pentru disidenți

Sălile de judecată din Rusia, transformate în instrumente de represiune pentru disidenți

În calitate de avocat al criticilor de profil înalt ai regimului Putin, Vadim Prokhorov este obișnuit ca clienții săi să aibă destine sumbre.

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza

Unul dintre ei a fost ucis în afara zidurilor Kremlinului. Altul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a criticat războiul din Ucraina.

Numele lor, Boris Nemtsov și Vladimir Kara-Murza, reprezintă un avertisment pentru oricine ar îndrăzni să sfideze statul rus, potrivit news.yahoo.co.

Dar abia luna trecută, avocatul în vârstă de 50 de ani, un bărbat de statură mare, cu fruntea încrețită și părul negru, s-a aflat și el în vizorul Kremlinului.

El a primit un pont că, după verdictul în cazul Kara-Murza, ar putea fi arestat. Așa că a decis să fugă.

"Mi-am dat seama că nu au nevoie de mine ca om liber după ce se va da verdictul", a declarat Prokhorov pentru The Telegraph cu o voce plină de naturalețe.

Persecuția pentru opiniile politice este o problemă veche pentru Rusia lui Vladimir Putin - oponenții săi au fost încarcerați, otrăviți sau împușcați chiar în fața Kremlinului în cea mai mare parte a celor 23 de ani de guvernare - dar invazia Rusiei în Ucraina anul trecut și o multitudine de legi draconice care au venit la pachet au transformat sălile de judecată rusești în locuri de condamnare publică, nu ca în timpul Marii Terori a Uniunii Sovietice din anii 1930.

Săptămâna trecută, Lilia Chanysheva, o asociată a liderului opoziției încarcerat Alexei Navlany, a fost încarcerată pentru șapte ani și jumătate sub acuzația de "extremism".

Săptămâna aceasta, însuși Navalny va fi supus unui nou proces din închisoarea de maximă securitate, la 250 km est de Moscova. El spune că acuzațiile "absurde" l-ar putea ține în spatele gratiilor încă 30 de ani.

Transformarea rapidă a sistemului judiciar rusesc de corupție într-o replică fidelă a proceselor spectacol sovietice a surprins chiar și fostele sale victime.

Natan Șaranski, un proeminent disident sovietic care a petrecut nouă ani în lagărele sovietice pentru că a susținut dreptul evreilor sovietici de a emigra, a sugerat într-un articol de opinie pentru Washington Post din această săptămână că represiunile din Rusia din zilele noastre sunt "mai rele decât cele pe care le-am îndurat în timpul sovieticilor".

"Odată cu agresiunea barbară a Moscovei împotriva Ucrainei, Rusia a experimentat o revenire rapidă la niveluri de represiune aproape de epoca stalinistă", a scris refuzistul în vârstă de 75 de ani, care a servit în guvernul israelian în anii 2000.

Timp de ani de zile, procurorii ruși au încercat să îi prezinte pe inculpați drept infractori de drept comun și au insistat că nu există nimic politic în acuzațiile care li se aduc.

În aceste zile, anchetatorii merg pe legea rusă privind cenzura știrilor, care face în mod explicit din orice exprimare a disidenței o infracțiune.

Unul dintre clienții lui Prokhorov, Ilya Yashin, un tânăr politician de opoziție, a respins apelurile de a părăsi Rusia în urma invaziei și a continuat cu canalul său popular de pe YouTube, vorbind împotriva atrocităților rusești din Ucraina.

În curând, el a ajuns în boxa acuzaților și a fost acuzat de "discreditarea forțelor armate ruse", o nouă lege care permite urmărirea tuturor celor care pun la îndoială povestea Kremlinului despre invazie.

Schimbare uluitoare

Vasily Polonsky, un reporter TV independent care încă mai acoperă procesele politice din Moscova, indică o schimbare radicală în modul în care procurorii își prezintă argumentele în cazurile politice clare.

"Procesele nu s-au schimbat atât de mult - acuzarea este cea care s-a schimbat", a declarat Polonsky pentru The Telegraph din Moscova.

"Procurorii care vorbesc în instanță în aceste zile prezintă discursuri politice cu drepturi depline - există mult mai multe astfel de discursuri acum. Acest lucru este cu adevărat uimitor".

Procurorul principal în cazul lui Yashin nu a făcut niciun secret din faptul că politicianul a fost pedepsit pentru opiniile sale.

"În timp ce soldații noștri sunt pe front și milioane de oameni susțin trupele, Iashin ajută inamicul", a declarat Serghei Belov în fața instanței la o audiere din decembrie, în timp ce punea la îndoială dreptul politicianului de a vorbi despre atrocitățile comise de Rusia în orașul ucrainean Bucha.

Profesioniștii ruși din domeniul juridic, cărora li se permite încă în mare parte să își îndeplinească sarcinile profesionale, se tem că Kremlinul a împrumutat din manualul de represiune din Belarusul vecin, unde avocații au devenit o țintă a persecuției odată ce toate figurile semnificative ale opoziției au fost fie încarcerate, fie în exil.

Taxarea unui avocat este o chestiune dificilă din cauza statutului special al acestuia, iar profesioniștii din domeniul juridic înainte de război se simțeau mai mult sau mai puțin în siguranță.

Dar cu câteva luni înainte de invazie, Ivan Pavlov, un avocat cu un palmares solid în gestionarea cazurilor de trădare și spionaj, a trebuit să părăsească Rusia împreună cu echipa sa după ce aceasta a fost declarată "organizație indezirabilă", un titlu discriminatoriu plin de urmăriri penale pentru orice persoană implicată în activitatea lor.

"Îngrijire paliativă" pentru clienți

În luna iunie, avocatul proeminent Dmitri Talantov a fost arestat și acuzat de "discreditarea forțelor armate" din cauza unei postări pe Facebook, în care a atacat atrocitățile rusești din afara Kievului.

Echipa lui Pavlov lucrează acum din străinătate, consultând avocați și familii din Rusia pentru a se baza pe vasta lor experiență în cazuri de trădare.

"A trebuit să plecăm, dar vrem să fim utili și nu văd alte modalități de a fi de ajutor în acest moment", a declarat Valeria Vetoshkina, una dintre colegele lui Pavlov, pentru The Telegraph.

Munca Valeriei Vetoshkina și a colegilor ei din Rusia în aceste zile este asemănătoare cu cea a îngrijirilor paliative, când medicii și asistentele sunt acolo pentru a ține mâna pacientului, știind foarte bine că acesta va muri.

Vetoshkina nu crede că munca avocaților este "inutilă" în ciuda ratelor de condamnare, citând dreptul lor de a-și vedea clientul în centrele de detenție de înaltă securitate, cum ar fi Lefortovo din Moscova, deoarece aceștia servesc adesea drept singura linie de salvare între acuzat și familia sa, deoarece procurorii refuză în mod obișnuit cererile de vizită.

"Oamenii sunt blocați acolo singuri, izolați de restul lumii. Cine îi va vedea, dacă nu avocatul?", a spus ea.

Deocamdată, asta este tot ce a reușit să obțină echipa de apărare a reporterului Evan Gerskovich de la Wall Street Journal, încarcerat la Lefortovo de trei luni.

Kremlinul pedepsește de ani de zile activiștii opoziției și pe cei mai vizibili critici, dar războiul Rusiei din Ucraina a fost cel care a dezlegat în cele din urmă mâinile Kremlinului, transformând persecuția politică într-o rutină zilnică.

"Toată lumea este în pericol acum”

Nu trece o zi fără un nou caz de ruși obișnuiți pedepsiți pentru opiniile lor împotriva războiului.

Joi, un tribunal din regiunea nord-vestică Komi a condamnat un profesor de școală în vârstă de 28 de ani pentru "justificarea terorismului" și "discreditarea forțelor armate ruse" și l-a trimis la închisoare pentru 5,5 ani.

Tot ce a făcut Nikita Tuskhanov a fost să scrie mai multe postări pe Facebook, numind atacul ucrainean de vara trecută asupra podului din Crimeea "un mic cadou de ziua lui Putler".

Într-un caz care i-a șocat chiar și pe cei bine obișnuiți cu represiunile politice, două tinere, o regizoare și o dramaturgă, au fost închise luna aceasta în așteptarea unei anchete, fiind suspectate de "justificarea terorismului". Crima lor? Punerea în scenă a unei piese de teatru care se inspira din poveștile reale ale unor adolescente ademenite să se alăture Statului Islamic în Siria.

Yevgeniya Berkovich, una dintre suspecte, a scris într-o scrisoare din închisoare publicată miercuri:

"Sunt doar o fată. Vreau să mă duc acasă, să beau prosecco și să mănânc o friptură mare. Nu vreau să fiu o fată de afiș!".

Pentru Prokhorov, care s-a ocupat de cazuri de profil înalt timp de două decenii, aceste cazuri recente atestă o încercare clară de a evoca practicile represive ale unuia dintre cele mai întunecate momente din istoria Rusiei:

"Regizorii și dramaturgii nu au mai fost arestați de la Stalin încoace... Noi, ca țară, am călătorit câteva epoci istorice înapoi - până în anii 1930, iar acum toată lumea este în pericol."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…