Amestecul de mazăre, cartofi, morcovi şi maioneză este un aliment de bază în meniurile restaurantelor spaniole, dar înainte de un summit la care se aşteaptă ca Rusia să fie etichetată drept o ameninţare la adresa securităţii în noul concept strategic al alianţei din cauza invaziei sale în Ucraina, prezenţa sa în meniu a provocat consternare.
„Salată rusească la un summit NATO? Sunt puţin surprins de alegerea acestui fel de mâncare”, a declarat jurnalistul Iñaki López pentru publicaţia spaniolă La Sexta, informează Reuters.
Cu toate acestea, conţinutul atractiv de carbohidraţi al felului de mâncare a părut să primeze asupra numelui său îndoielnic şi, potrivit rapoartelor, s-a vândut în câteva ore. Preţul unei porţii a fost de 8 euro.
O gândire mai diplomatică a fost aplicată la meniul servit marţi seara miniştrilor de externe aflaţi în vizită la un banchet la Palatul baroc Santa Cruz din centrul Madridului.
Jose Andres, bucătarul spaniol prezentat în serialul Netflix Chef's Table, a servit mâncare tradiţională spaniolă, dar a adăugat „găluşte de roşii” şi a redenumit-o „salată ucraineană”.