Salariile parlamentarilor cresc la 7.000 euro. Câte ore muncesc aleșii. „În teritoriu vă ocupați de șmenuri, mi-e jenă”

Salariile parlamentarilor cresc la 7.000 euro. Câte ore muncesc aleșii. „În teritoriu vă ocupați de șmenuri, mi-e jenă”

România s-a angajat prin Planul Fiscal să reducă cheltuielile încă din 2025, însă acestea vor crește: salariile bugetarilor sunt corelate cu salariul minim brut pe economie, majorat de la 1 ianuarie la 4.050 lei. Implicit vor crește și salariile celor peste 450 de parlamentari, cel mai mic venit brut lunar fiind de 36.450 lei (aproape 7.300 de euro), respectiv 21.323 lei net (4.264 euro). Acestor venituri li se adaugă însă o serie de indemnizații pentru participarea la ședințele în comisii.

Ședință a Parlamentului român

Salariile parlamentarilor cresc de la 1 ianuarie. Foto Shuttesrtock

Spre exemplu, președinții comisiilor permanente din Senat și Camera Deputaților au un coeficient de salarizare de 9,7, adică un venit brut lunar de 39.285 lei, în timp ce vicepreședinții acestor comisii câștigă lunar 38.070 lei brut, iar secretarii 37.260 lei.

Mai mari de atât sunt veniturile lunare ale liderilor grupurilor parlamentare ale Senatului și Camerei Deputaților, care au un coeficient de salarizare de 10, adică un venit brut lunar de 40.050 lei.

Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților câștigă aproape cât președintele României, având un coeeficient de salarizare de 11,5 (față de 12 cât are șeful de stat), respectiv 46.575 lei brut, vicepreședinții Senatului și Camerei Deputaților – 43.335 lei brut, iar secretarii și chestorii Senatului și Camerei Deputaților – 42.525 lei brut.

Presedintele României are cel mai mare coeficient de salarizare, de 48.600 lei brut/lună (28.674 lei net).

Ce salarii vor avea premierul și miniștri din ianuarie

De la 1 ianuarie va crește și indemnizația pe care o încasează membrii Guvernului, cel mai mare venit fiind al premierului, egal cu cele ale șefilor Senatului și Camerei Deputaților - 46.575 lei brut.

Venitul vicepremierului, egal cu cele ale vicepreședinților Senatului și Camerei Deputaților, va fi de 43.335 lei brut, iar miniștrii și ministrul delegat (la fel ca secretarii și chestorii Senatului și Camerei Deputaților)– 42.525 lei brut.

Secretarii de stat din fiecare minister au un coeficient de salarizare de 8, ceea ce înseamnă un venit lunar brut de 32.400 lei.

Cât de mult muncesc parlamentarii

În prezent, Parlamentul României este format din 465 de membri, din care 136 de senatori și 329 de deputați. Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, susține că programul de lucru al parlamentarilor români este extrem de scurt, lucrându-se maximum 10 ore pe săptămână.

„Cum se lucrează în Parlament si câți bani se câștigă. Se lucrează maximum 10 ore pe săptâmână.

Luni, de la 16-18. Marti, comisii care pot dura maxim 4 ore. Miercuri, de la 10-12, apoi vot final, incă o oră. Cei mai multi vin la votul final că e cu cartelă si se vede. Cu excepții, mai adăugăm 2 ore, pe la niste comisiii. Am incercat in mandatul din 2016-2020 să determin schimbarea unui asa rusinos program. Pentru acest timp petrecut real, indemnizatia plus suma forfetară poate ajunge la 4000 de euro. Pentru așa grea muncă.

Parlamentul pare cea mai inutilă si cea mai sugătoare de bani din tot ce avem. PSD,, PNL, USR, AUR s-au complăcut in acest miraj al timpului pierdut pe bani grei. Plus bani de la buget pe care ii iau de la stat, ca partide parlamentare.

Și dacă îmi spuneți „munca în teritoriu”, e și mai rușinos. Pentru că în teritoriu vă ocupați de șmenuri.

Mie mi-e jenă că trebuie să votăm cam aceiași oameni la Parlament. Lozinci de la toți. Cu aceeași gândire si interes. Să fim parlamentari, asta contează.

Unul nu a venit - PSD, PNL, USR, AUR- să propună să nu mai primească milioane de la buget pe care le dau la propagandă. Toți își primesc milioanele de la buget si apoi se plâng că vai ce greu e. Si vă mirați că CG are adepți ? E vina voastră, nu a trolilor si a boților”, a scris Săftoiu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta