Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%, în al treilea trimestru (analiză)

Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%, în al treilea trimestru (analiză)

Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%, în al treilea trimestru din acest an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, companie care activează pe piața de externalizare a proceselor de HR.

"Evoluția salariilor a fost resimțită în toate zonele. Acest lucru se explică prin concurența tot mai puternică între companii pe piața forței de muncă. În acest moment, mulți angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăți în a găsi personalul necesar, în primă fază, și în a-i reține, în a doua fază", a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Conform analizei, domeniile IT și Retail, aflate în plin avânt în România, sunt însă în situația de a-și înfrâna dezvoltarea din cauza lipsei forței de muncă. Această situație a dat naștere la metoda recrutării direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus și la mărirea salariilor. La polul opus se află domeniile Financiar-bancar și Asigurări, în care salariile au crescut cel mai puțin.

În contextul lipsei acute de candidați pentru pozițiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite. În total, Indexul Smartree a înregistrat o creștere de 22,34% a bonusurilor în al treilea trimestru, față de perioada similară a anului trecut.

"Companiile au început să bonuseze activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți. De asemenea, un alt motiv al acestei creșteri semnificative ține de evaluarea performanțelor angajaților, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcție de proiecte", explică Adrian Stanciu.

Astfel, potrivit reprezentantului Smartree, urmând trendul internațional în acest sens, managerii nu mai așteaptă sfârșitul de an pentru a bonusa angajații corespunzător realizărilor, preferând să facă acest lucru "din mers", ceea ce aduce mai multă eficiență în cadrul echipelor. Rezultatul este că a crescut major frecvența cu care se acordă bonusurile. În plus, acest lucru este strâns legat de faptul că și performanța și rezultatele business-urilor sunt evaluate tot treptat, în timp real, nu doar la final de an.

"Deși cererea pentru noi angajați este foarte mare, în al treilea trimestru numărul angajărilor a crescut cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Uitându-ne la situația din trimestrul trei din 2015, vom vedea că atunci s-a raportat o creștere de peste 10% față de 2014, chiar dacă nu auzeam la fel de des de nevoia stringentă de angajați. Acest lucru este determinat de lipsa candidaților pe anumite segmente din piață", menționează CEO-ul Smartree.

Industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări, potrivit datelor Smartree, sunt Retail și Shared Service Center-e.

De asemenea, indexul Smartree ia în calcul atât situația concediilor de odihnă din piață cât și a concediilor medicale, cei 2 indicatori care influențează bunăstarea angajaților. Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în al treilea trimestru cu 13% față de perioada similară din 2015, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent semnificativ, de circa 17%.

"Toate aceste date ne arată că piața muncii este din ce in ce mai activă și efervescentă. La acest moment, analizând indicatorii pe care îi luăm în calcul trimestrial, în Indexul Smartree, observăm că asistăm, pe de o parte, la o intensificare a dinamismului din piață, și, pe de altă parte, la o evoluție pozitivă a economiei", a concluzionat Adrian Stanciu.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”