
Salarii uriașe la Garda Forestieră. Șefii instituției ar încasa până la 5.000 de euro pe lună
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) transmite faptul că șefii Gărzii Forestiere încasează salarii de aproximativ 5.000 de euro pe lună, dar și faptul că cheltuielile instituției s-au dublat într-un singur an.
Potrivit unui comunicat transmis de FACIAS, șefii Gărzii Forestiere beneficiază de autoturisme de serviciu și cazare decontată, în cuantum de 12.000 de euro per mandat.
De asemenea, în urma analizei bugetului instituției, a reieșit că cheltuielile s-au dublat într-un singur an.
„Dacă în anul 2023, instituția a alocat peste 3,8 milioane de lei pentru salarii, în 2024 suma a crescut la peste 6,7 milioane de lei. Astfel, salariul mediu brut la Garda Forestiera este de 14.730 lei”, informează FACIAS.
Fundația avertizează și cu privire la faptul că „tăierile ilegale ale pădurilor din România au atins cote alarmante”, astfel că „aproximativ 20 de milioane de metri cubi de arbori sunt tăiați ilegal anual”.
„Asta în timp ce, pe hârtie, instituția raportează ca indicator de performanță prioritar reducerea tăierilor ilegale de arbori. Alți indicatori de analiză a performanței instituției sunt: creșterea suprafețelor împădurite prin acțiuni de împădurire și reîmpădurire, creșterea efectivelor de faună sălbatică prin repopulare, diminuarea actelor de braconaj prin controale și sancțiuni”, mai transmite FACIAS.
Nu în ultimul rând, FACIAS subliniază că, potrivit datelor Romsilva, pagubele provocate de tăierile ilegale de arbori au depășit 7,3 milioane de lei în primele nouă luni ale anului trecut.
„În ultimul deceniu, suprafața împădurită a României a crescut cu doar 0,3% – de 30 de ori mai puțin decât recomanda Academia Română, încă din 2016. În același interval, peste 11 milioane de arbori au fost tăiați legal, cu mult peste recomandările experților. Dacă la aceste cifre se adaugă și estimările privind tăierile ilegale raportate de Greenpeace, tabloul este unul devastator.
Campania „Închideți robinetul risipei”, derulată de FACIAS are scopul de a atrage atenția asupra risipei colosale de fonduri publice și de a responsabiliza autoritățile în gestionarea eficientă și transparentă a banilor publici”, încheie FACIAS.
Recent, conducerea Romsilva a fost chemată în comisia pentru Mediu a Parlamentului pentru a discuta, printre altele, despre bonsurile uriașe de pensionare.
În urma discuțiilor din comisie, USR a anunțat că solicită o reformare a Romsilva. Partidul a cerut „separarea veniturilor Romsilva de cele provenite din exploatarea masei lemnoase,astfel încât instituția să rămână un administrator al fondului forestier, nu un actor cu interese comerciale”, susține formațiunea politică.
La începutul lui martie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, reclama că în contractul colectiv de muncă de la Romsilva sunt 17 sporuri și că „toate acele prime se adaugă la un alt lung şir de bonusuri sau alte stimulente de natură financiară, despre care s-a vorbit mai puţin, pentru că nu sunt într-un cuantum la fel de mare precum acele bonificaţii de 100.000 de euro la pensionare , dar care însă, adunate, înseamnă nişte sume considerabile pe care statul român le plăteşte”.
Sursa: adevarul.ro