Salariații firmelor în insolvență NU pot fi concediați decât COLECTIV

Salariații firmelor în insolvență NU pot fi concediați decât COLECTIV

Noi reglementări favorabile angajaților

Salariatii firmelor aflate in insolventa vor fi concediati in baza Noului Cod al insolventei numai dupa parcurgerea obligatorie a unei proceduri, scrie AvocatNet.ro.

Mai exact, desfacerea contractelor individuale de munca se va putea realiza in urma concedierii colective, lucru care nu era prevazut in vechea legislatie. In ceea ce priveste ordinea de plata a creantelor, cele salariale ocupa acum pozitia a treia si nu a doua, insa acest lucru nu inseamna ca salariatii vor avea un statut mai putin privilegiat, sustin specialistii.

Noul Cod al insolventei introduce noutati in ceea ce priveste concedierea salariatilor debitorului aflat in insolventa. Potrivit specialistilor, noile dispozitii nu limiteaza dreptul angajatorilor de a concedia, insa aduce garantii suplimentare salariatilor.

Potrivit art. 123 alin. 1 din Legea nr, 85/2014, toate contractele in derulare ale angajatorului fata de care s-a deschis procedura se mentin, situatie valabila si in cazul contractelor de munca, a mentionat Alexandru Iorgulescu, avocat colaborator Zamfirescu Racoti & Partners.

Aceasta prevedere nu impiedica angajatorul sa procedeze, potrivit avocatului, la desfacerea contractelor de munca ulterior deschiderii procedurii insolventei, decizia de management apartinand fie angajatorului debitor, daca nu a fost ridicat dreptul de administrare, fie administratorului judiciar.

"O prevedere de noutate impune avizarea prealabila de catre administratorul judiciar a masurilor de restructurare sau a modificarilor contractului colectiv de munca luate de debitoare (art. 5 pct. 66 din Legea nr. 85/2014)", a explicat Alexandru Iorgulescu.

Pe langa acest aspect, mai exista si alte noutati in ceea ce priveste situatia raporturilor de munca ale persoanelor angajate in cadrul unei societati impotriva careia a fost deschisa procedura insolventei, a atras atentia Dana Maria Petroi de la Ionescu si Sava.

"Astfel, ulterior deschiderii procedurii insolventei, administratorul judiciar/lichidatorul va putea proceda la desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei, dar, spre deosebire de legea anterioara, acesta nu mai este scutit de parcurgerea procedurii de concediere colectiva, termenele prevazute de art. 71 si 72 din Codul Muncii fiind reduse la jumatate. In ceea ce priveste termenele de preaviz, acestea trebuie respectate", a explicat Dana Maria Petroi.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate