SABOTAJ/BEC: Ministerul de Externe avea bază legală să deschidă noi secţii de vot în strainătate pentru turul doi, dar n-a făcut-o

SABOTAJ/BEC: Ministerul de Externe avea bază legală să deschidă noi secţii de vot în strainătate pentru turul doi, dar n-a făcut-o

Biroul Electoral Central arata, intr-un comunicat remis vineri seara, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie. Precizarea BEC vine dupa ce vineri dupa-amiaza ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.

BEC explica faptul ca hotararea de marti interpreteaza legea 370/2004 in sensul in care sintagma "aceleasi liste de alegatori" de la primul tur se refera la sectiile de votare din tara. Cu alte cuvinte, BEC arata ca numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce inseamna ca Ministerul de Externe putea organiza in turul doi oricate sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea in bune conditi a procesului de vot.

Comunicatul BEC  AICI

In ciuda faptului ca BEC a oferit inca de marti baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate, ministrul de Externe, Titus Corlatean a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot in afara celor 294 de existente la primul tur.

Iata cum a explicat Titus Corlatean decizia de a nu deschide sectii noi: "A fost o discutie interna la care a participat Ministerul Afacerilor Externe, scopul fiind de a analiza alegerile care au avut loc in strainatate, pentru corecta si buna desfasurare a celui de-al doilea scrutin. Scopul nostru pentru al doilea tur de scrutin este ca votul sa fie legal si toti romanii sa poata vota. Am transmis instructiuni extrem de serioase sefilor de misiuni de a pune in practica deciziile BEC si BES. Vom folosi la maximum personalul din ambasade. Am decis si suplimentarea numarului de cabine de vot, stampile de vot la maximul de sapte. Sa fie maximul oriunde e necesar".

Reamintim ca votul in diaspora in primul tur de scrutin din 2 noiembrie a fost marcat de incidente majore in toate tarile cu comunitati mari de romani, votantii fiind nevoiti sa astepte in unele cazuri si cate sapte ore la cozi. Mai mult, mii de cetateni romani nu au putut sa-si exercite votul, fapt ce a dus la aparitia unor tensiuni aplanate dupa interventia fortelor locale de ordine.

UTIL

Exista un forum pentru cei din diaspora interesati sa se organizeze in grupuri de calatori in ziua votului pentru a economisi costuri de transport. Multi romani care nu locuiesc in orase cu ambasade si consulate romanesti, costurile de transport ii impiedica sa mearga la vot. Platforma ofera posibilitatea de a oferi sau a cauta o posibilitate de transport in ziua votului.  http://voteaza.forumprofi.de/


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…