Să nu uităm anturajul lui Mircea Geoană: condamnați penal, personaje sulfuroase și milionari controversați

Să nu uităm anturajul lui Mircea Geoană: condamnați penal, personaje sulfuroase și milionari controversați

Mircea Geoană, pentru a doua oară candidat la președinție, este asociat cu nume controversate din lumea afacerilor, precum și cu vizite la DNA și posibile cazuri de corupție. Cercul său de prieteni include figuri precum Cristian Rizea, condamnat și aflat în închisoare, Marian Vanghelie, urmărit penal pentru corupție, Ion Bazac și altele persoane cu un trecut dubios.

Deși au trecut mulți ani de la dezvăluirile privind legăturile lui Geoană cu oameni de afaceri, unii dintre ei cercetați penal sau implicați în afaceri cu statul, Geoană nu a oferit niciodată explicații clare privind aceste relații și eventualele beneficii financiare obținute.

Relația cu Cristian Rizea

Un nume frecvent asociat cu Mircea Geoană este Cristian Rizea, fost deputat PSD, condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani, actualmente în închisoare. Rizea a fost considerat un apropiat al lui Geoană, iar acesta a vorbit des despre relațiile sale cu familia Geoană și despre stilul de viață extravagant al acestora. Cei doi s-ar fi cunoscut în 2002, în perioada în care Geoană era ambasador al României în SUA.

Josette Rizea a oferit recent detalii la Realitatea TV despre legăturile dintre cele două familii. Între 2005 și 2009, acestea au petrecut timp împreună organizând mese, vacanțe și petreceri de lux. Un episod notabil a fost vacanța în Monaco din 2008, organizată de familia Rizea pentru aniversarea fiicei lui Mircea Geoană, Ana. Familia Rizea a aranjat o vacanță de 10 zile la hotelul Metropol din Monte Carlo, unde familia Geoană a stat în camere de lux, la un cost de 1.500 de euro pe noapte. Această vacanță a fost repetată și în 2009, cu încă 7 zile petrecute împreună. În plus, familia Rizea a organizat o petrecere pe barcă la Saint-Tropez, cu participarea familiilor Rizea, Geoană și Bazac, precum și a altor invitați, iar costurile acestei escapade au fost de zeci de mii de euro.

Un aspect interesant este că Mircea Geoană a stabilit ca toate comunicările ulterioare cu Cristian Rizea să fie mediate prin Ion Bazac, un alt om de afaceri influent și apropiat al său.

Omul de încredere al lui Geoană, Ion Bazac

Ion Bazac, fost ministru al Sănătății în guvernul Adrian Năstase și om de afaceri de succes, a fost un alt apropiat al lui Mircea Geoană. Bazac a fost implicat în mai multe scandaluri publice, inclusiv dosarul ”Sănătatea” din 2005 și dosarul legat de reținerea șefului Doi și-un sfert și miliardarul Puiu Popovici. În 2008, Mircea Geoană și Ion Bazac au ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate. Bazac a fost asociat la firma care i-a construit lui Geoană casa, iar actualul secretar general adjunct al NATO a achiziționat un apartament într-un ansamblu rezidențial din Băneasa, pe care l-a omis din declarația de avere. Soția sa, Mihaela Geoană, a confirmat achiziția și plata unor rate, potrivit realitateatv.net.

Legăturile cu Vanghelie

Mircea Geoană a fost menționat în mai multe investigații DNA, deși nu a fost condamnat pentru corupție. A fost chemat la audieri în legătură cu relațiile sale cu oameni de afaceri controversați și posibile influențe asupra deciziilor politice.

Cea mai mediatizată vizită a fost legată de implicarea sa într-un dosar privind Marian Vanghelie, când procurorii l-au chemat pentru a-l întreba despre trei ceasuri de lux în valoare de 100.000 de euro, pe care le-a primit ca dar de la fostul primar al Sectorului 5. Geoană a fost nevoit să predea ceasurile procurorilor, care susțineau că ar fi fost cumpărate din șpagă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Viorica Dăncilă se întoarce / Fost premier și președinte PSD, ea se alătură partidului condus de Cristian Terheș

2 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

3 Următoarele 24 de ore vor fi decisive. E contraofensiva rușilor din Kursk „cel mai bun cadou pentru comandamentul ucrainean” sau Kievul a pariat greși…

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”