Să nu ne mințim singuri: Ce înseamnă calificarea gimnastelor noastre la Jocurile Olimpice de la Paris

Să nu ne mințim singuri: Ce înseamnă calificarea gimnastelor noastre la Jocurile Olimpice de la Paris

La fel ca în multe sporturi în care România făcea, cândva, furori la nivel internațional, handbalul masculin și fotbalul fiind niște exemple elocvente, gimnastica e o altă disciplină de care, treptat, s-a ales praful la noi.

Gimnastele românce, într-un moment de sărbătoare la Anvers. FOTO: AFP

Gimnastele românce, într-un moment de sărbătoare la Anvers. FOTO: AFP

Până la începutul anilor 2000, era de neconceput să nu cucerim medalii olimpice prin gimnastele noastre. Apoi, clasările pe podium s-au rărit treptat. Echipa feminină, compusă din Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Sandra Izbașa și Diana Chelaru, a cucerit bronzul la concursul pe echipe, la JO 2012, la Londra. De atunci, „secetă“ totală! Pentru că, realist vorbind, gimnastica de nivel înalt a „murit“ în România. Dovada și faptul că am ratat calificarea la concursul pe echipe, atât la JO 2016, cât și la JO 2020. Din fericire, am pus capăt acestei serii nefaste acum, după Campioantele Mondiale de la Anvers (Belgia). Luni, delegația tricoloră a avut o revenire triumfală în țară, fiind întâmpinată la aeroport de șefa Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă. E însă cazul să ne gândim la podiumul olimpic, la anul, la Paris? Răspunsul e, din păcate, „nu“.

Am profitat de o conjunctură favorabilă

În primul rând, la Anvers, echipa României s-a clasat pe locul 10 din 24. Și n-a prins finala, unde s-au dus primele opt naționale: 1. SUA, 2. Brazilia, 3. Franța, 4. China, 5. Italia, 6. Marea Britanie, 7. Olanda și 8. Japonia.

Noi am obținut, totuși, biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris, fiindcă trei echipe erau deja calificate. SUA, Marea Britanie şi Canada aveau deja asigurate prezența la JO 2024, înaintea Mondialelor de la Anvers. Această conjunctură favorabilă a permis echipei României să se califice, la rândul ei, deși n-a prins finala pe echipe.

Desigur, rezultatul fetelor în Belgia poate fi privit ca o rază de speranță pentru renașterea gimnasticii românești. E greu de crezut însă că această renaștere va furniza medalii în viitorul apropiat, la JO 2024. Mai ales că, dincolo de concursul pe echipe, nici în probele individuale nu ne-am apropiat de podium. Cu o singură excepție: Sabrina Maneca Voinea a prins finala la sol, cu al 8-lea punctaj. Apoi, în bătălia pentru podium, a terminat pe 4. Fosta noastră gimnastă, Larisa Iordache (27 de ani) a avut un discurs realist despre acest rezultat: „Înseamnă speranţă, iar pentru Sabrina înseamnă încredere. Eu am venit ultima de la Mondiale cu o medalie, din păcate, dar îmi doresc ca toate de la lot să-și depăşească limitele şi să ajungă la cea mai înaltă formă a lor la Jocurile Olimpice. Sabrina are un potenţial foarte mare. Îmi doresc pentru ea să fie liniştită mental şi să muncească cel puţin la fel cât a muncit până acum“.

Avem coregrafi de talie mondială

La Anvers, echipa României a fost compusă din Ana Maria Bărbosu (17 ani), Sabrina Maneca Voinea (16 ani), Lilia Cosman (16 ani), Amalia Ghigoarţă (16 ani), Andreea Preda (17 ani) şi Ella Oprea Crețu (17 ani). Antrenorii lotului feminin sunt Corina Moroşan, Camelia Voinea, Florin Cotuţiu, Patrick Kiens şi Daymon Jones. În ceea ce îi privește pe ultimii doi, Kiens e un olandez, iar Jones un american din California. Amândoi au o vastă experiență internațională, fiind printre cei mai buni coregrafi din lume! Au fost aduși de federație, în 2022, cu obiectivul de a contribui la calificarea României la JO 2024. Ceea ce tocmai s-a întâmplat. Încă un semn că putem privi cu optimism spre viitor, dacă vom folosi rezultatul de la Anvers ca un punct de plecare și nu ca un prilej de a ne crea iluzii pentru Paris.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…