Să nu-l jignim pe Tsipras comparându-l cu Ponta!
Mulți s-au grăbit să-l compare pe Ponta cu Tsipras. Mare greșeală! Și mare jignire pentru Tsipras! Nu poți râde de un Mercedes doar pentru că face și el pană uneori zicând: O mașină de rahat, ca și Dacia noastră, ha, ha! Cine-și face temele bine, și intră în profunzimea lucrurilor citind un pic mai mult, vede că Tsipras e dement, dar e un dement cu principii bine fundamentate. Care acționează așa pentru că din adolescență s-a dedicat acestor principii.
Mai mult, amețiți cu toții, noi ignorăm faptul că nu Tsipras a adus Grecia acolo unde e. El o conduce de doar șase luni. Nu-l comparați cu Ponta care, râzând ca bou', din poziția de președinte al PSD, a spus că el a votat cu candidații dreptei la prezidențiale! Tsipras nici ars pe rug n-ar fi făcut așa ceva!
Să nu mai vorbim despre ăla cu față de raket ucrainean, de Varoufakis. Cel mai perfect exemplu că te-nșeli amarnic dacă-l judeci pe om după cum arată și nu după ce scoate pe gură.
Citiți mai jos cine este Varoufakis și comparați-l cu ultimii 3 miniștri de finanțe de la noi: Ioana Petrescu-pătrunjel/MTO, Darius Vâlcov-lingou/șpagă/cimitir și Eugen Teodorovici-bacșiș/prostie sublimă.
Varoufakis s-a născut pe 24 martie 1961, la Atena. Este absolvent al şcolii private Moraitis, care a dat numeroşi membri ai elitei politice şi economice greceşti.
Tatăl său, Giorgos Varoufakis, în vârstă de 89 de ani, este preşedintele Halyvourgiki, un gigant industrial grecesc.
Acest trecut relativ privilegiat nu l-a împiedicat pe Varoufakis să devină un marxist liberarian şi să spună că "Marx este reponsabil de elaborarea perspectivei mele asupra lumii în care trăim, din copilărie şi până azi".
După ce şi-a luat doctoratul la Universitatea din Essex, el a petrecut doi ani predând la această universitate şi la University of East Anglia. Însă a treia victorie a lui Margaret Thatcher, în 1987, s-a dovedit prea mult pentru Varoufakis, care a început să-şi "plănuiască evadarea" din Marea Britanie.
Destinaţia sa nu a fost Grecia, ci Australia, unde a predat economie la Universitatea din Sydney.
El a revenit la Atena în 2000, o decizie pe care a atribuit-o unei combinaţii de nostalgie şi, din nou, unei "orori a virajului conservator" din Australia.
Fosta sa soţie şi fiica lor, Xenia, s-au mutat permanent în Australia, în 2005, lăsându-l pe Varoufakis "într-o stare de şoc". La scurt timp după aceea, el a cunoscut-o pe a doua sa soţie, Danae Stratou, care, spune el, l-a salvat din "uitare" şi alături de care se află de atunci.
Varoufakis a apărut subit pe scena politică în 2010, când Atena a pledat pentru un plan de salvare din partea partenerilor săi europeni şi FMI.
El a fost unul dintre puţinii economişti care au condamnat planul de salvare, avertizând în legătură cu iminenţa unei distrugeri şi îndemnând Guvernul să opteze pentru default. Cea mai mare parte a economiştilor şi presei a urmat linia oficială, afirmând că Grecia se va relansa economic şi pe pieţe.
Varoufakis a fost fericit să joace rolul Casandrei, prinţesa troiană cu darul profeţiei, din mitologia greacă, blestemată de către Apollo să nu fie crezută.
"Nu putem suporta durerea. Problema este că troica sugerează o «terapie» care, din câte ştiu eu, nu este doar dureroasă, ci mai rea ca «boala»", scria el pe blog.
"În zece ani, toată lumea, nu doar noi, ci întreaga Europă, va spune că această «terapie» a fost o Mare Greşeală".
Postările sale pe blog, articole şi numeroase interviuri i-au popularizat punctele de vedere. Avea darul explicării termenilor economici "ezoterici" în limbajul "profan".
În 2012, Varoufakis a plecat din Grecia în Statele Unite, pentru a preda la Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, la Universitatea Texas din Austin. El a spus că decizia i-a fost dictată, în parte, de ameninţările cu moartea pe care le-a primit după ce a vorbit despre scandalurile din băncile greceşti şi, în parte, de îngrijorări de natură financiară, având în vedere că în Grecia primea un salariu modest.
În Texas, a câştigat simpatia facultăţii şi studenţilor deopotrivă.
"Yanis se află unde se află în prezent pentru că a păşit cu dreptul încă de la început", a declarat profesorul James Galbraith, un prieten apropiat de la Universitatea Texas, unul dintre consilierii Greciei în cadrul negocierilor de ultimă şansă cu creditorii.
Profesorul Galbraith l-a prezentât atât ca pe un universitar strălucitor, cât şi ca pe un profesor popular la Austin.
"Este un universitar excelent, publicat, cu ani de cercetare şi idei inovatoare", a declarat el, adăugând că ultimul economist celebru pe care şi-l aminteşte este chiar tatăl său, celebrul economist de la Harvard John Kenneth Galbraith.
Varoufakis a declarat că el nu va părăsi "niciodată, niciodată, niciodată" lumea universitară pentru politică. Ce l-a determinat, totuşi, să-şi schimbe părerea?
Persoane din anturajul său au declarat pentru BBC că Varoufakis s-a simţit "responsabil moral" să accepte invitaţia premierului Alexis Tsipras.
Ele l-au descris drept un dependent de muncă şi ideolog, convins de eşecul politicilor de austeritate. Ar dormi doar câteva ore pe noapte.
Unii experţi au avertizat că nu este omul care să facă stânga împrejur sub presiunea creditorilor. Ei afirmau că Varoufakis mai degrabă ar ieşi din politică decât să-şi trădeze convingerile.
Unii critici au spus că şi-a permis luxul de a fi sfidător deoarece are dublă cetăţenie australiană şi greacă, dar şi şansa să revină în lumea academică oricând doreşte.
Indiferent ce va alege să facă, un lucru este sigur, şi anume Varoufakis este mândru de munca sa în Europa.
"Voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie", a scris el luni.