Să nu îndrăzniți, asasinilor! CCR ar putea arunca azi în aer Justiția din România! Cod ROȘU!
Să nu îndrăzniți, asasinilor! CCR ar putea arunca azi în aer Justiția din România! Cod ROȘU!
Curtea Constituţională a României a amânat pentru joi decizia în ceea ce priveşte sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016. Sesizarea către CCR, înaintată la 8 octombrie, a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, după ce Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia în ziua respectivă.
Despre ce este vorba, pe înțelesul tuturor
Dacă protocoalele vor fi declarate neconstituționale sau ilegale azi, efectul previzibil și urmărit va fi eliminarea din procese a probelor obținute cu aplicarea lor, dar și revizuirea hotărârilor pronunțate deja pe baza unor probe astfel obținute.
Și nu este vorba numai despre dosare de corupție. Este vorba despre toate dosarele la care SRI a participat prin supraveghere tehnică la strângerea probelor. În primul rând, sunt foarte multe dosare DIICOT, care au presupus aceasta cooperare, deci discutăm despre trafic de droguri, persoane, clanuri mafiote, criminalitate cyber, terorism etc. Mare parte din ce a lucrat DIICOT cât timp protocoalele au existat, adică până în februarie 2016, va fi pus sub semnul întrebării și, posibil, desființat, deși nu a fost nimic ilegal.
Dar e vorba și despre omoruri. Câteva cazuri extrem de grave în care a fost implicat SRI prin supraveghere tehnică: Bercea Mondial - tentativă de omor, prostituată ucisă în pădurea Băneasa, Gribenco - Gorbunov, Corduneanu - Mironescu, frații Mararu.
Sunt sute de asemenea cazuri, nu numai de omor, ci și de alte fapte comise cu mare violență, a căror soluționare a fost posibilă prin cooperarea dintre parchet - poliție - SRI, fiecare în limita competențelor sale, care a dus la strângerea probelor și condamnarea infractorilor.
CCR a decis in 2016 ca nu SRI trebuie sa faca supraveghere tehnica in dosarele penale, prin admiterea unei exceptii inadmisibile chiar potrivit judecatorului Tudorel Toader. Nu mai face. Dar ce a fost realizat inainte de 2016 nu exista nici motiv legal, constituțional si legitim să fie distrus.
Dacă CCR va decide azi în favoarea lui Iordache, Justitia va sari cu totul in aer si, mai grav decat atat, oricare cetatean al acestei tari ar putea fi afectat de explozie. Pentru ca oricare dintre noi ar putea ajunge urmatoarea victima a unui criminal, violator, talhar sau orice alt infractor scos din puscarie de CCR!
Nimeni nu va mai putea controla efectul și, indiferent dacă sunt sau nu conștienți de ce fac, ei vor fi principalii vinovați pentru prăpădul care va urma.
Atenți, oameni buni!
Ofițerii SRI nu au lucrat în dosare. Sunt legende. Nu se pune problema că făceau probe. Iar suportul tehnic l-au asigurat pentru că alții nu puteau.
Statul român se bate în acest moment cu statul român.
Fiind înțelegeri între doua instituții, nici măcar acte administrative, după cum a arătat prof univ dr Simina Tănăsescu, protocoalele sunt opozabile exclusiv instituțiilor parte, deci nici părților în proces și cu atat mai puțin judecătorului.
În aceste condiții, nu există nicio justificare ca protocoalele să ajungă la judecata CCR în cadrul unui conflict care nici măcar nu poate fi definit, scrie și jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .