Să ne cunoaștem strămoșii: O expoziție din Bordeaux oferă prilejul unei întâlniri față în față cu oamenii preistorici

Să ne cunoaștem strămoșii: O expoziție din Bordeaux oferă prilejul unei întâlniri față în față cu oamenii preistorici

O expoziție deschisă la Bordeaux sub titlul "Origini: Strămoșii noștri așa cum nu i-am mai văzut vreodată", oferă curioșilor posibilitatea de a se întâlni față în față cu reconstituirile detaliate a doi oameni preistorici realizate de sculptorul și expertul francez în paleontologie Elisabeth Daynes, conform AFP.

Purtând haine din blană, cânepă și urzică, decorate cu fildeș și mărgele din os, exponatul denumit "femeia din adăpostul Pataud" îi așteaptă are părul negru, lung, împletit în codițe, tatuaje și o privire pătrunzătoare. Puține se cunosc despre această femeie care a trăit în preistorie, cu excepția modului în care arăta. Iar dacă tatuajele, coafura, hainele și ornamentele sunt rodul imaginației autorului reconstituirii, trăsăturile feței acestei femei și caracteristicile sale fizice sunt rezultatul folosirii unor tehnici moderne de reconstrucție pornind de la osemintele recuperate. 

Așa-numita "femeie din adăpostul Pataud" a trăit în urmă cu 17.000 de ani în regiunea Dordogne din sud-vestul Franței. Scheletul ei a fost găsit într-un adăpost din piatră. Conform analizei oaselor, femeia a murit prematur, în jurul vârstei de 20 de ani.

În cadrul expoziției poate fi admirată și reconstituirea unui bărbat, "omul din Chancelade" (aceeași regiune din Franța), ale cărui rămășițe fosilizate au fost descoperite în 1888. Chipul lui reconstituit pare adâncit în gânduri. Bărbatul, care este mai în vârstă, are ochii albaștri, pielea brăzdată de riduri adânci și părul lung și albit.

Elisabeth Daynes și-a început cariera ca artist de make-up și creatoare de măști pentru spectacole de teatru. De mai bine de 30 de ani însă se ocupă de reconstituirea fețelor și corpurilor oamenilor preistorici pornind de la rămășițe fosile, în atelierul său de la Paris. Aspectul acestor oameni este reconstruit cu ajutorul unui program de calculator care pornește de la 18 parametri ai craniului stabiliți prin mijloacele craniometriei. Acești indici reprezintă puncte de inserție ale musculaturii faciale, precum și ale nasului, obrajilor și frunții.

"Munca mea seamănă cu cea a unui expert criminalist. Pornesc reconstituirea de la mulaje ale unor cranii preistorice, la fel cum un polițist schițează figura suspectului sau a victimei", a susținut ea.

Elisabeth Daynes, care se consideră "sculptorița preistoriei", și-a construit o reputație internațională pentru reconstrucții faciale pe care le realizează îmbinând elemente de antropologie cu noțiuni din criminalistică și, nu în ultimul rând, cu propriile interpretări artistice.

În cadrul unei colaborări cu Jean-Noel Vignal, fostul șef al Institutului de Cercetări Criminalistice din Paris, care a creat un program de calculator capabil să estimeze, pornind de caracteristicile oaselor, densitatea musculară și a pielii, Elisabeth Daynes a reconstituit modul în care arăta un om de Neanderthal ale cărui rămășițe au fost descoperite într-o peșteră la La Ferrassie, în Franța.

De asemenea, "sculptorița preistoirei" a reconstruit modul în care arăta celebra Lucy, o femelă de hominid ce a trăit în urmă cu 3,2 milioane de ani și care a fost considerată veriga lipsă în evoluția de la primate la oameni. Reconstituirea lui Lucy, expusă la Muzeul Național de Antropologie și Istorie din Ciudad de Mexico, îi uimește pe vizitatorii care susțin că parcă ar fi însuflețită.

Putem face cunoștință cu cei doi oameni preistorici reconstituiți de Elisabeth Daynes, în cadrul expoziției de la Bordeaux, până la 5 decembrie.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”