S-a oprit contraofensiva ucraineană? Stadiul actual și cum se prefigurează după cinci luni de lupte

S-a oprit contraofensiva ucraineană? Stadiul actual și cum se prefigurează după cinci luni de lupte

Forțele ucrainene nu au reușit încă să străpungă în totalitate liniile defensive rusești și nici să avanseze până la orașele-țintă, și anume Tokmak, Berdiansk și Vasilivka, se arată într-o analiză a Kyiv Independent. Observatorii și analiștii deopotrivă pun ritmul în continuare lent al acesteia în seama câmpurilor minate, loviturilor aeriene, deficitului de echipamente specializate, epuizării trupelor și semnalelor incerte de la Washington.

Contraofensiva ucraineană se desfășoară în continuare într-un ritm lent FOTO AFP

Contraofensiva ucraineană se desfășoară în continuare într-un ritm lent FOTO AFP

Mulți analiști se întreabă dacă nu cumva operațiunea de contraatac s-a oprit după ce și-a epuizat potențialul. Analiști consultați de Kyiv Independent au făcut următoarele evaluări privind stadiul contraofensivei ucrainene.

Pesemne avansurile ucrainene, în special în sud, vor avea loc în același ritm lent și vor fi unelelocalizate cel puțin pentru o vreme. În schimb, atenția ambelor părți se va muta spre est, spre Avdiivka și, într-o măsură mai mică, spre Kupiansk ; între timp, brigăzile de asalt ucrainene se vor odihni și vor aștepta echipamentele de care au nevoie.

O sursă din cadrul serviciilor de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent că Ucraina așteaptă în special avioanele promise de aliații occidentali. „Pentru că atunci va fi un război total diferit”, a explicat sursa, care a făcut declarații sub rezerva anonimatului.

Totuși, asta nu înseamnă în niciun caz că gruparea din sud-est sau armata ucraineană în sens larg sunt acum o forță uzată. Reușesc încă să facă progrese în apropiere de Robotîne, în ciuda tuturor obstacolelor care îi încetinesc.

Există indicii că Ucraina dispune de forțe de rezervă, doar că trebuie să fie foarte atentă la modul în care le desfășoară, notează Kyiv Independent.

„S-a oprit contraofensiva? Este greu să mă pronunț definitiv”, a declarat Serghi Kivliuk, un colonel ucrainean în retragere de la centrul de reflecție Center for Defense Strategies. „Personal, cred că ofensiva în direcția Azov s-a oprit; următoarea fază va fi Kupiansk și Avdiivka”.

„Pe de altă parte, în apropiere de Verbove și Robotîne, forțele armate avansează decent și, dacă pot crește presiunea acolo, atunci pot pătrunde și avansa spre Tokmak”, a explicat el.

Locotenent-colonelul britanic în retragere Glen Grant, în prezent consilier militar, spune că Ucraina este încă în avantaj în faza actuală.

„Echilibrul s-ar putea schimba destul de ușor”, a subliniat el.

Lipsa de resurse

Lipsa avioanelor frânează în mare măsură brigăzile de asalt ale Ucrainei. Fără sprijin aerian, trupele sunt pradă misiunilor zilnice ale avioanelor rusești încărcate cu bombe planoare, care lovesc din afara razei de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene.

„Aceste avioane îi pot lovi cu impunitate totală", a observat Kivliuk. Avioanele F-16 sunt așteptate să sosească în următoarele trei sau patru luni.

Nico Lange, cercetător senior la Center for European Policy Analysis (CEPA) și fost șef al apărării din Germania, a scris că Ucraina are dificultăți să lupte împotriva avioanelor și elicopterelor rusești. Sursa din cadrul serviciilor de informații a confirmat această evaluare.

Armele occidentale au avut un rol critic, permițând Ucrainei să treacă la ofensivă, însă, cum multe pachete au sosit cu întârzieri, armata ucraineană nu a avut ocazia să lovească cu o forță copleșitoare încă de la început, în iunie. Or, situația este de natură să îi mențină pe ruși în luptă mai mult timp.

Totuși, recent noile rachete ATACMS furnizate de SUA au vizat deja un aerodrom de lângă Berdiansk, distrugând elicopterele parcate acolo. Dacă ucrainenii reușesc să interzică Rusiei folosirea acestui aerodrom, atunci o va obliga să realimenteze și să reînarmeze avioanele și elicopterele ceva mai departe, în Crimeea.

Fortificațiile și câmpurile minate rusești reprezintă încă o problemă majoră

Kievul nu dispune de suficiente mijloace avansate de curățare, și nu are nici destule echipamente de terasament și poduri portabile pentru a oferi rapid vehiculelor ucrainene spațiu de manevră.

În plus, Grant a evidențiat și limitele instruirii. Batalioanele funcționale necesită ani de pregătire - noile unități ucrainene au primit doar câteva săptămâni.

De asemenea, pregătirea NATO eșuează să-i pregătească pe ucraineni pentru tipul de război cu care se confruntă acasă. Kivliuk a comentat că antrenamentul se lovește adesea de inerția militară post-sovietică.

„Cu alte cuvinte, trupele știu cum să facă un lucru, dar personalul de comandă le forțează să facă altceva. Celălalt aspect este că mulți dintre ofițerii mai în vârstă sunt complet nepregătiți pentru războiul modern. Ei nu înțeleg "noile invenții surprinzătoare", cum ar fi UAV-urile, spațiile de luptă interconectate și munițiile moderne”, a spus el.

Lange, cercetător senior la Center for European Policy Analysis (CEPA), a scris că contraofensiva sudică a Ucrainei se limitează în acest moment la încercări minimale de a avansa în centrul de greutate de lângă Robotîne. După aproape cinci luni - și, cel mai recent, doar avansuri foarte laborioase pe jos - trupele sunt epuizate.

În opinia sa, Ucraina ia o pauză operațională pe această secțiune a frontului și, în general, își redistribuie în prezent trupele și resursele; în parte din prudență, având în vedere actualul impas bugetar al SUA în ceea ce privește continuarea ajutorului ucrainean.

Disponibilitatea forțelor

Ucraina dispune probabil de rezerve operaționale, dar cel mai probabil le păstrează, a apreciat Kivliuk.

Sursa citată mai sus din cadrul informațiilor militare a fost de acord că există forțe disponibile, dar a explicat că nu ar fi deloc înțelept să le arunce în luptă fără a obține mai întâi sprijin aerian și înainte de a identifica punctele slabe din strategia rusă.

Pe lângă faptul că pune presiune pe frontul sudic, un val brusc de trupe ucrainene poate fi folosit pentru a înconjura garnizoana rusă de până la 10.000 de oameni din Bahmut.

„Se agață de orașele din nord și sud (de Bahmut)... înțelegând că, dacă începem bătăliile stradale, nu vor rezista mult timp acolo", a declarat Kivliuk.

Pe de altă parte, atacurile Rusiei spre Kupiansk, Lîman și Avdiivka ar putea fi „o tentativă de a forța Statul Major General să desfășoare rezervele în operațiune”.

Deocamdată, forțele de atac asupra Avdiivka, dintre care multe sunt milițiile absorbite controlate de Rusia, au aruncat un număr uriaș de oameni fără niciun beneficiu apreciabil. De pildă, ele au fost observate lovind în timpul zilei în teren deschis, spre poziții puternic fortificate.

Sursa citată a dezvăluit că ucrainenii se așteptau și se pregăteau pentru acele atacuri.

Toți experții consultați de Kyiv Independent consideră că Rusia este hotărâtă să își continue asaltul asupra Avdiivka, cel puțin până în primăvara anului 2024. Pe lângă faptul că încearcă să determine Ucraina să angajeze rezerve și să reducă presiunea în altă parte, operațiunea este și un obiectiv politic pentru Kremlin.

Capturarea orașului ar putea ridica moralul rușilor și, eventual, ar putea crește gradul de înrolare și recrutare a soldaților pe bază de contract. Totuși, nu va exista un beneficiu strategic mai cuprinzător.

În condițiile în care rușii au angajat fosta miliție separatistă pro-rusă din Donețk și batalioanele de voluntari, Brigada 20 de infanteriști motorizați și probabil au redistribuit Armata a 2-a din direcția Lîman (și, posibil, și Armata a 15-a și a 30-a), acestea sunt indicii că Moscova nu economisește deloc resurse pentru a ocupa Avdiivka.

O altă ofensivă rusă încearcă să ajungă la Kupiansk, cu Armata 1 de tancuri și Armatele 6 și 20 de arme combinate înghesuite într-un teatru operațional mic. Ei au luat o parte din teritoriu, dar s-au străduit să facă progrese semnificative pentru a captura districtul, au declarat analiștii.

Între timp, este posibil ca ucrainenii să pregătească un atac peste Nipru, în regiunea Herson.

Trupele au traversat râul pentru a ataca pozițiile de artilerie rusești și este posibil să încerce să securizeze un cap de pod pentru atacuri de mai mare amploare.

„Dacă au capacitatea de a muta o brigadă blindată peste râu și a lovi în spatele liniilor de apărare, asta pur și simplu i-ar paraliza", a explicat Grant.

Lange a spus că nu este clar dacă pot crea un cap de pod sigur având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei.

Per total, situația ar putea fi, de fapt, mai fluidă decât pare. Pentru trupele ucrainene, un lucru nu s-a schimbat - ele sunt în continuare în poziția de a trebui să facă prea multe cu prea puțin, notează Kyiv Independent.

„Au făcut o treabă fenomenală în aceste circumstanțe”, a declarat Grant.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron