S-a întâmplat în Italia...
Un inel uriaș care emitea o lumină roșie bizară și care arăta ca dintr-un film științifico-fantastic a apărut de curând pe cerul nopții deasupra Italiei, informează Live Science . Discul straniu a apărut și a dispărut în câteva fracțiuni de secundă, ceea ce înseamnă că cei mai mulți oameni au ratat spectacolul de lumină.
Există, însă, o persoană care a reușit să surprindă pe data de 27 martie cu aparatul foto aura luminoasă de pe cerul de deasupra localității Possagno din nordul Italiei: Valter Binotto, care este specializat în fotografie peisagistică.
Însă, inelul roșiatic nu se afla de fapt direct deasupra orășelului: cercul masiv cu un diametru de 360 de kilometri s-a aprins deasupra regiunii centrale a Italiei și a unei părți din Marea Adriatică.
Blițul în formă de inel este cunoscut drept o „emisie de lumină și perturbări de foarte joasă frecvență produse de sursele de impuls electromagnetic”, sau ELVE, pe scurt, potrivit Spaceweather.
Fenomenele ELVE sunt niște perturbări care apar în stratosferă și mezosferă și rezultă în urma electrificării intense a atmosferei din timpul unei furtuni (SPRITE).
Cercurile roșii apar când pulsuri electromagnetice (EMP) emise de fulgere lovesc ionosfera Pământului – partea ionizată a atmosferei superioare care se înalță de la 80 la 644 de kilometri deasupra solului.
Binotto crede că fenomenul straniu a fost produs de un puls electromagnetic generat în timpul unei furtuni cu fulgere în apropiere de Ancona. Captură foto: Instagram / valterbinottoFenomenul a fost observat pentru prima oară abia în 1990
Din cauză că este vizibil pentru o perioadă atât de scurtă de timp, fenomenul este detectat de obcei doar de sateliții de pe orbita terestră și a fost descoperit abia în 1990 cu ajutorul camerelor de la bordul navelor spațiale NASA.
Fotografia lui Binotto este probabil cea mai bună poză cu fenomenul luată vreodată de la sol, potrivit Spaceweather.
Binotto crede că fenomenul ELVE a fost produs de un puls electromagnetic generat în timpul unei furtuni cu fulgere în apropiere de Ancona.
În mod normal, fulgerele nu emit EMP pentru că nu sunt încărcate cu destul curent electric, dar în timpul acestei futurni s-a format un fulger de 10 ori mai puternic decît unul normal care a generat unde de șoc electrică.
Binotto a fotografiat sute de ELVE și alte tipuri de evenimente luminoase trecătoare de când a început să le vâneze în 2019, dar a spus că aceasta a fost „una dintre cele mai mari structuri” pe care le-a văzut vreodată.
Fenomene similare au fost fotografiate de pe Pământ în Hawaii și Nebraska.