S-a dat de gol! Președinta Înaltei Curți a votat în CSM cu penalii! Acum se vede de ce s-a pensionat judecătoarea lui Dragnea/Tăriceanu...
S-a dat de gol! Președinta Înaltei Curți a votat în CSM cu penalii! Acum se vede de ce s-a pensionat judecătoarea lui Dragnea/Tăriceanu... Este incredibil ce cuvinte slugarnice a folosit acum câteva minute când vorbea despre Tudorel Toader! "Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat.”, a declarat Tarcea la ieșirea din sediul CSM...
Mai crede cineva că Dragnea va mai fi condamnat vreodată în țara asta?
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Scorul a fost strâns: 10 membri au votat împotriva propunerilor ministrului Tudorel Toader, în timp ce 8 au fost pentru.
Iată cine sunt cei 10 membri ai CSM care s-au opus modificării legilor Justiției în forma propusă de penali: Mariana Ghena - președintele CSM - judecaător, Cristian Ban - vicepreședinte al CSM - procuror, Augustin Lazăr - procurorul general al României - procuror, Mihai Bogdan Mateescu - judecător, Andrea Annamaria Chiș - judecător, Mihai Andrei Bălan - judecător, Codruț Olaru - procuror, Nicolae Andrei Solomon - procuror, Florin Deac - procuror, Tatiana Toader - procuror. Se remarcă faptul că între cei 10, 4 sunt judecători, iar 6 sunt procurori.
Ei sunt cei 8 care au fost de acord cu propunerile lui Toader: Cristina Iulia Tarcea - preşedintele ICCJ, Gabriela Baltag -judecător, Lia Savonea - judecător, Nicoleta Margareta Țînț - judecător, Evelina Mirela Oprina - judecător, Simona Camelia Marcu - judecător, și Teodor Victor Alistar și Romeu Chelariu, reprezentanți ai societății civile.
Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a spus, joi, la finalul şedinţei CSM - care a dat aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justiţiei - că votul său a fost de a acorda un aviz cu observaţii, pentru că în acest fel ar fi putut atrage atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilot, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, între care trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei şi procedura de numire a procurorilor şefi.
"Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este că prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice", a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.
Ea a spus că una dintre modificările contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. "Nu suntem de acord cu această soluţie", a subliniat Tarcea.
O altă propunere cu care nu este de acord se referă la răspunderea magistraţilor, respectiva la procedura de numire a şefilor de Parchete. "Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuanţată faţă de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor şefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problemă, a vârstei de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Îmi era teamă că dacă rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desăvârşire observaţiile noastre", a afirmat preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Şefa instanţei supreme a mai spus că speră ca, în pofida rezultatului din CSM, să fie consultaţi măcar pe aceste patru probleme semnalate.
"Avizul CSM este consultativ, dar sa nu uităm că este vorba despre legile justiţiei, despre organizarea şi functionarea instanţelor (...) Îmi e greu de crezut că persoane, chiar cu expertiză vastă în domeniu, dar care nu au activat în cadrul acestor structuri, ar putea ignora acest aviz. (...) Există patru puncte de mare vulnerabilitate, care dacă ar ramane aşa ar putea marca o involuţie în dezvoltarea sistemului judiciar românesc", a adăugat Cristina Tarcea.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu a participat la şedinţa CSM.
Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.