S-a aflat cine este „Granit“, comandantul militar rus care i-a torturat timp de șase luni pe locuitorii unui oraș din estul Ucrainei

S-a aflat cine este „Granit“, comandantul militar rus care i-a torturat timp de șase luni pe locuitorii unui oraș din estul Ucrainei

Agenția Reuters a reușit să-l identifice pe „Granit“, comandantul rus care timp de șase luni a terorizat locuitorii din orașul ucrainenai Balakliia unde au fost descoperite camere de tortură după eliberarea de sub ocupația rusă. Se numește Valeri Sergheevici Buslov și este locotenent-colonel în poliția militară rusă.

Valeri Sergheevici Buslov Foto via VKontakte

Valeri Sergheevici Buslov Foto via VKontakte

În timpul unui interogatoriu al ofițerilor ruși de informații la o secție de poliție din orașul Balakliia din Ucraina, în iunie, omul de afaceri local Ruslan Volobuiev a fost bătut de unul dintre bărbați, a spus el. La un moment dat, conform relatării lui Volobuiev, în cameră a intrat un bărbat de 40 de ani, cu bărbia despicată. I-a salutat pe cei doi anchetatori, strângându-le mâinile, și a plecat.

Acel bărbat a fost comandant militar la Balakliia, o figură cheie în timpul ocupației de șase luni de către Rusia a orașului din estul Ucrainei. Forțele ruse au reținut ilegal cel puțin 200 de civili în oraș, a declarat poliția locală, iar în unele cazuri i-au torturat, au declarat patru rezidenți pentru Reuters. Zeci de deținuți din Balakliia și din împrejurimi sunt încă dați dispăruți, a declarat Nelia Holod, un voluntar care ajută la identificarea celor dispăruți.

Locuitorii orașului îl cunoșteau pe comandant doar după indicativul său „Granit”, după cum a scrie Reuters într-o investigație din octombrie privind retragerea Moscovei din oraș. Comandantul militar, care făcea parte din poliția militară a ministerului rus al apărării, era cel mai înalt ofițer militar din oraș responsabil cu supravegherea populației locale, potrivit listelor pentru întâlnirile comandanților de secții ocupante văzute de Reuters.

Ucrainenii îi pregătesc o "notificare de suspiciune", un pas preliminar pentru lansarea unei anchete penale oficiale

Agenția Reuters este acum prima care dezvăluie public identitatea acestuia: Valer Sergheevici Buslov, un locotenent colonel al poliției militare ruse în vârstă de 46 de ani. Serviciul de Securitate al Ucrainei, precum și doi dintre colegii militari ruși ai lui Buslov - inclusiv unul care lucra pentru cartierul general militar rus responsabil de Balakliia - au spus că acesta este numele adevărat al lui Granit. Volobuiev și doi dintre locuitorii orașului care l-au văzut pe comandant au spus că arată la fel ca Buslov când Reuters le-a arătat fotografii cu el.

Aces bărbat a fost comandantul militar la Balakliia, o figură cheie în timpul ocupației rusești de șase luni a orașului din estul Ucrainei. Forțele ruse au reținut ilegal cel puțin 200 de civili în oraș, a declarat poliția locală, iar în unele cazuri au torturat rezidenți scrie Reuters.

Grupul Ministerului rus al Apărării staţionat în oraş provenea din unităţi cu sediul în regiunea rusă Kaliningrad, potrivit mai multor militari şi documentelor găsite într-un buncăr de comandă de la periferia oraşului Balakliia care au fost analizate de Reuters. Unul dintre documente îl menţiona pe Valeri Sergheevici Buslov printre ofiţerii ruşi prezenţi în Balakliia, precizând că rolul său era de comandant militar.

Când Reuters a sunat în Kaliningrad la un număr de telefon care figura într-un document ca fiind al lui Valeri Sergheevici Buslov, bărbatul s-a identificat cu acest nume şi nu a contestat faptul că era comandant militar. Dar a negat că ar fi fost în Balakliia sau că ar fi folosit indicativul "Granit". Despre documentul găsit în care apărea numele său, el a spus: "Nu înseamnă nimic pentru mine".

Reuters nu a văzut dovezi că Buslov a comis sau a ordonat personal abuzurile din Balakliia, dar în orice caz, el a fost în imediata apropiere a acestora. Biroul său se afla într-o editură situată vizavi de secţia de poliţie unde Volobuev şi alţi trei rezidenţi au declarat că au fost bătuţi sau au fost martori la abuzuri. Semn că biroul comandantului ar fi putut fi implicat în detenţii, un localnic care a cerut să fie identificat doar cu prenumele Oleksandr a declarat că a văzut oameni care au fost aduşi în cătuşe sau cu saci pe cap în clădirea ce găzduia biroul lui Granit.

Un bărbat din localitate care a cerut să fie identificat doar după prenumele său, Oleksandr, a spus că a văzut oameni aduși în clădirea care găzduia biroul lui Granit în cătușe sau cu pungi în cap, fără a preciza câți. El a adăugat că i-a văzut eliberați la scurt timp după.

Volobuiev, un proprietar de cafenea în vârstă de 46 de ani, a spus că a aflat mai târziu că bărbatul care a intrat în camera de interogatoriu era comandantul militar după ce l-a văzut în oraș și un alt localnic i-a spus că este „Granit”.

Ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la comandantul Balakliia și la presupusa maltratare a locuitorilor orașului, Serviciul de Securitate al Ucrainei sau SBU, a declarat într-o declarație că locotenent-colonelul Valeri Sergheevici Buslov, comandantul militar al garnizoanei Kaliningrad a ministerului rus al apărării, a fost comandantul militar al Balakliei din martie până în septembrie anul trecut și că a folosit indicativul „Granit”.

„El a semnat o serie de ordine și instrucțiuni care au permis personalului de serviciu al forțelor armate ale Federației Ruse și formațiunilor militare ilegale să efectueze detenția ilegală a populației civile”, a spus SBU.

În declarație se adaugă că anchetatorii SBU desfășoară o anchetă preliminară asupra unor presupuse fapte penale comise de soldații ruși împotriva civililor din Balakliia. SBU a refuzat să furnizeze dovezi ale presupuselor fapte penale din partea lui Buslov sau a altor forțe ruse, declarând că legea ucraineană împiedică să facă publice dovezi care fac parte dintr-o investigație în curs.

O sursă a forțelor de ordine ucrainene familiarizată cu activitățile SBU, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că anchetatorii pregătesc o „notificare de suspiciune” în legătură cu Buslov, care poate fi un pas preliminar pentru demararea unei anchete penale oficiale.

Cuști la subsol

Forțele ruse au preluat controlul asupra Balakliia, care se află la aproximativ 70 de kilometri sud de Harkov, la începutul lunii martie și s-au retras la începutul lunii septembrie. Săptămâni mai târziu, Reuters a vizitat zona și a găsit mii de pagini de documente - inclusiv listele de întâlniri și lista cu numele lui Buslov - la clădirea de la periferia Balakliei pe care forțele ruse o folosiseră ca buncăr de comandă.

Biroul comandantului militar îşi avea sediul într-o clădire separată, editura din oraş. Acolo, un raft rudimentar pentru puşti, din lemn, afişa indicativele de apel ale proprietarilor armelor de foc. Între ele - "Granit".

Subsolul acelei clădiri, unde erau vizibile camerele de supraveghere şi cuştile metalice, servea drept celulă de detenţie, a declarat o femeie care lucrase la editură.

Fotografiile postate pe conturile de socializare asociate cu Buslov arată un bărbat îndesat în uniformă de paradă, cu medalii pe piept. El a servit ca comandant militar al garnizoanei Kaliningrad, responsabil pentru menținerea disciplinei în rândul trupelor și marinarilor staționați acolo, potrivit unui articol din 2019 din ziarul militar. De asemenea, a făcut parte, împreună cu înalți oficiali din Kaliningrad, dintr-un comitet civic pentru siguranța publică.

La începutul lunii mai 2022, comandantul militar sosise deja în Balakliia, potrivit rezidenţilor. În jurul oraşului, el se deplasa într-un jeep UAZ de fabricaţie rusă, escortat de două vehicule blindate, a declarat o femeie care a cerut să fie identificată doar cu prenumele Olga. Odată, l-a zărit de la distanţă purtând o vestă antiglonţ şi ochelari de soare, iar un soldat rus care stătea de pază i-a spus că este "Granit", şi-a amintit Olga.

Biroul comandantului elibera permise care autorizau anumite persoane să încalce starea de asediu impusă pe timp de noapte sau să călătorească în afara Balakliia pentru a cumpăra bunuri.

Localnici dispăruți

Reuters a intervievat nouă persoane care au spus că au fost reținute la secția de poliție în timpul ocupației ruse; alți trei au spus că prieteni sau rude au fost ținute acolo. Mulți localnici au spus că nu vor să-și dea numele complet de teamă să nu fie acuzați că au colaborat cu rușii.

Localnicii care caută membri de familie reținuți li s-a spus de către forțele ruse să meargă la „Granit” pentru a cere eliberarea lor, au spus patru localnici.

Liudmila, o pensionară în vârstă de 82 de ani, spune că fiul ei, un veteran al armatei ucrainene, a fost reţinut în Balakliia în aprilie anul trecut şi a făcut apel în mod repetat la "Granit" şi la asistentul său pentru eliberarea lui. Aceştia i-au spus că vor încerca să îl găsească, dar nu au făcut-o niciodată, a povestit Liudmila, care încă nu ştie unde se află fiul ei.

Oleksandr spune că fratele său a fost reţinut în aceeaşi lună şi este în continuare dispărut. Potrivit lui Oleksandr, oficialii din administraţia instalată de Rusia i-au spus că biroul comandantului decide tot ce este legat de armată. Oleksandr a relatat că, în repetate vizite, a cerut informaţii de la un bărbat cu cagulă care s-a identificat ca fiind "Granit", dar nu a primit niciodată un răspuns clar cu privire la locul unde se află fratele său.

Kremlinul, care a negat că a comis crime de război sau că a vizat civili în Ucraina, nu a răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters. La fel, Ministerul rus al Apărării şi agenţia de informaţii interne FSB nu au răspuns la solicitări.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod