Într-un buletin informativ asupra războiului din Ucraina publicat marţi, Ministerul britanic al Apărării denunţă utilizarea de mine PFM1 şi PFM1S, aşa-numitele „mine fluture”, de-a lungul liniei ofensivei ruse în Donbas.
„Minele fluture”, folosite de armata sovietică în timpul invaziei sale din Afganistan, sunt „arme extrem de controversate şi nediscriminatorii”, notează sursa citată.
Aceste mine sunt concepute în aşa fel încât provoacă mutilări la scară largă, nu neapărat decese în rândul părţii inamice.
În ceea ce priveşte Afganistanul, aceste mine, fabricate din plastic, au avut un impact devastator, lăsând mii de copii infirmi care au crezut că sunt jucării.
Şi ruşii au acuzat anterior armata ucraineană că utilizează astfel de mine în Donbas.
În Ucraina, războiul continuă atât pe frontul de est, cât şi pe frontul de sud, acesta din urmă devenind tot mai activ. Partea ucraineană s-a confruntat cu bombardamente şi tiruri de artilerie în opt regiuni şi un atac limitat la nord de Herson, spre Nikolaev.
În Donbas, ruşii atacă în continuare pe trei direcţii, şi anume spre Bahmut-Soledar, spre Siversk şi spre nord-vest de Doneţk. Ucrainenii susţin că au respins toate aceste atacuri.
De cealaltă parte, ucrainenii afirmă că au lovit cu sisteme HIMARS punctele de dislocare a trupelor ruse în Melitopol - atac soldat, potrivit Kievului, cu cel puţin 100 de morţi şi distrugerea unei cantităţi semnificative de echipament militar - şi au efectuat trei raiduri cu elicoptere şi avioane de atac la sol la circa 100 de kilometri est de Herson, lângă Nova Kahovka. Dacă aceste atacuri aeriene, destul de adânci în spatele frontului, se confirmă, atunci înseamnă că apărarea antiaeriană a forţelor ruseşti a fost grav afectată în urma atacurilor întreprinse de ucraineni în ultimele săptămâni.
Comandamentul Sud al armatei ucrainene afirmă că a vizat baze ale trupelor ruse şi podurile Kahovski şi Antonovski, de pe Nipru. Potrivit purtătoarei de cuvânt al acestui comandamente, este vorba de singurele două poduri controlate de ruşi în sudul Ucrainei.
Podul Antonovski, a cărui lovire a fost confirmată de un reprezentant al administraţiei civilo-militare instalate de Moscova, este de câteva săptămâni o ţintă-cheie pentru forţele armate ale Ucrainei.
La Harkov, ruşii nu mai efectuează atacuri la sol, ci doar tiruri de artilerie, ceea ce denotă că informaţiile despre transferul unei bune părţi a trupelor de aici pe frontul de sud sunt adevărate. Atacurile din Harkov au ca scop „terorizarea civililor”, spune primarul acestui oraş din estul Ucrainei, Ihor Terehov.