Rușii transformă orașul martir Mariupol într-un hub militar
Orașul martir, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai 2022, după 86 de zile de asediu, a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război. Se pare că în suburbii ar fi pe cale să sosească deja zeci de mii de soldați care ar putea fi folosiți nu numai pentru a apăra teritoriile controlate de Kremlin, ci și pentru a lansa o nouă ofensivă cu ocazia primului an de război, pe 24 februarie 2023, scrie Avvenire.
Foto Profimedia
„Ocupanții transportă echipamente și trupe. Și intenționează să folosească așa-numitele clădiri noi ca fortificații“, a explicat fostul primar Vadim Boicenko, referind-se la clădirile pe care administrația interimară le construiește în timp record pentru a da o aparență de renaștere unui oraș desfigurat și semipustiu în care cei care au rămas trăiesc într-un climat de teroare. Dovada fiind percheziţiile continue ale „locuitorilor din Mariupol pe care ocupanții îi consideră în continuare dușmani“, scriu locuitorii în chat-uri.
Tot ei au fost cei care au denunţat „verificările în masa“ ale telefoanelor mobile în „căutarea de grupuri sociale pro-ucrainene sau simboluri naziste“, aşa cum repetă soldații ruși. Care nu-i cruţă nici pe elevii.
„Copiii sunt în stare de șoc după perchezițiile făcute în clase. Nu este clar ce căutau. Elevii au fost intimidați. Au fost întocmite liste. Și acum, elevilor le este frică să mai frecventeze cursurile“, avertizează mesajele transmise dincolo de cortina de fier ridicată de inamic.
Chiar și profesorii sunt supuși unor inspecții care vizează intimidarea. Iar marţi „coșmarul Mariupol “ a fost alimentat de „cinci explozii puternice la rând în zona portului, unde ocupanții au desfășurat recent încărcături militare și sisteme de apărare antiaeriană“, a anunțat consilierul primarului, Petro Andrișcenko.
Astăzi, 90% din orașul de pe coasta Mării Azov este distrus de bombardamente. Partea de pe malul stâng nu mai există - a fost dărâmată de ruși. O operațiune de înlăturare sistematică a ororilor conflictului care afectează și zone întregi de pe celălalt mal unde „locuitorii nu mai recunosc nici măcar străzile pe care s-au născut sau au trait“.
Se pare aceasta va fi şi soarta oraşului Bahum, din regiunea Donețk, care este acum epicentrul luptei, așa cum fusese Mariupol în primăvară.
Sursa: adevarul.ro