Rușii strâng bani din donații pentru marinarii răniți în atacul asupra submarinului Rostov-on-Don
Un grup non-profit rusesc strânge donații pentru marinarii care au fost răniți în urma unui atac cu rachete ucrainene asupra unui submarin aparținând Flotei Moscovei din Marea Neagră la începutul acestei luni.
Submarinul rusesc Rostov-on-Don a foat avariat în urma unui atac ucrainean FOTO arhivă Adevărul
Clubul Submarinarilor și Veteranilor Marinei din Sankt Petersburg a postat un apel public prin care solicită donații pentru a ajuta membrii echipajului submarinului rusesc Rostov-on-Don, care au fost răniți în atacul din 13 septembrie.
Fotografiile publicate de Conflict Intelligence Team (CIT) pe 18 septembrie au arătat o gaură imensă în corpul submarinului, care a fost avariat în urma unui atac cu rachete asupra șantierului naval Sevastopol din Crimeea anexată. Oficialii nu au precizat la momentul respectiv dacă au existat victime.
Dar Clubul Submarinarilor și al Veteranilor Marinei din Sankt Petersburg a declarat joi, într-o postare, că „ au existat victime în rândul membrilor echipajului care au avut nevoie de ajutorul nostru".
„Consiliul Clubului Submarinarilor și Veteranilor Marinei a decis să înceapă să colecteze fonduri caritabile. Vom fi recunoscători tuturor celor care sunt gata să ofere un ajutor real", se arată în comunicat.
Clubul a precizat că, până joi, la ora locală 14.00, a primit 945.000 de ruble (9.750 de dolari), potrivit newsweek.com .
Consiliul a fost înființat în 1994 de mai mulți submarinari pensionați ca o societate independentă, non-profit, voluntară, care urmărește să ofere asistență socială ofițerilor de marină activi și pensionați și familiilor acestora.
Inițiativa de strângere de donații ridică întrebări cu privire la plățile pe care președintele rus Vladimir Putin a promis că le va oferi militarilor răniți în război.
La o săptămână de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Putin a promis că bărbații răniți ar putea solicita despăgubiri de trei milioane de ruble (50.000 de dolari la acea vreme), afirmând în martie 2022 că este „datoria noastră să sprijinim familiile camarazilor noștri de război căzuți și răniți".
Dar în aprilie 2022, Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație pe site-ul său web în care spunea că, pentru a fi eligibil pentru despăgubiri, rănile suferite trebuiau să se numere printre cele de pe o listă oficială - o măsură care a venit în momentul în care au apărut rapoarte potrivit cărora Rusia înregistra pierderi grele în luptă.
În martie, postul de presă de stat RIA Novosti a citat activiști pentru drepturile omului care trăseseră un semnal de alarmă în legătură cu decretul prezidențial al lui Putin, care diferă de lista oficială publicată de Ministerul Apărării câteva săptămâni mai târziu.
Publicația a publicat un articol intitulat „Nu ne așteptam la asta", care a prezentat interviuri cu soldați frustrați care au fost răniți în timp ce luptau în războiul din Ucraina și nu au primit compensațiile promise de Putin.
Pierderea de către Rusia a submarinului Rostov-on-Don elimină unul dintre cele patru submarine care pot transporta rachete de croazieră ale Flotei Mării Negre, care au jucat un rol important în lovirea Ucrainei și în proiectarea puterii rusești în Marea Neagră și în estul Mediteranei.
Sursa: adevarul.ro