Rușii se pregătesc de un atac masiv în Harkov cu peste 500 de tancuri și 40.000 de soldați

Rușii se pregătesc de un atac masiv în Harkov cu peste 500 de tancuri și 40.000 de soldați

Rusia a mobilizat 500 de tancuri, peste 600 de vehicule de luptă, sute de obuziere și 40.000 de militari pentru ofensiva de la Kupiansk, regiunea Harkov, scrie publicația Forbes.

Soldați ucraineni pe frontul de la Kupiansk FOTO EPA-EFE

Federația Rusă își propune să pună mâna pe o mare parte a regiunii Harkov, pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp în 2022, dar au pierdut-o în urma contraofensivei ucrainene din același an.

„Federația Rusă intenționează să ocupe în întregime regiunile Donețk și Lugansk și o parte din regiunea Harkov până la râul Oskil, până în martie 2024”, a explicat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare. Se poate observa că termenul „până în martie” nu a fost ales întâmplător, deoarece în martie vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia, astfel că armata rusă are nevoie de „victorii” până la acea dată.

Efective a circa 10 brigade ucrainene apără Kupiansk și împrejurimile lui, o forță semnificativă ce se ridică probabil la 20.000 de soldați și sute de tancuri, vehicule de luptă și obuziere.

Problema principală a ucrainenilor este însă deficitul de muniție, după ce Congresul american a blocat ajutorul SUA, cea mai importantă donatoare de obuze de 155 mm.

Din acest motiv, alocarea de muniție a scăzut cu 60%, la doar 2.000 de cartușe disponibile pe zi. Pe de altă parte, forțele ruse trag nu mai puțin de 10.000 de cartușe zilnic mulțumită aprovizionării consistente cu muniție din Coreea de Nord.

Acest avantaj de foc le îngăduie să-și concentreze artileria fără a se teme prea mult de riposta de contrabaterie ucraineană și să-și pună în aplicare strategia de acum bine cunoscută: „distrugerea sistematică a zonelor urbane, făcându-le imposibil de apărat”, a explicat echipa de analiză ucraineană Frontelligence Insight.

„Deficitul în materie de artilerie și întârzierile în ceea ce privește asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene și probabil vor determina forțele armate să facă economii, ceea ce le-ar putea sili să ia decizii dificile cu privire la prioritizarea anumitor sectoare ale frontului în detrimentul celor în care regresele teritoriale limitate sunt mai puțin dăunătoare”, a avertizat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și aici se găsesc industrii strategice de război, inclusiv principala fabrică de tancuri din Ucraina.

Deci probabil că este imperios necesar ca frontul din Kupiansk să reziste. În anticiparea noii ofensive, Ministerul ucrainean al Apărării a format noi brigade mecanizate pentru a întări garnizoana de acolo. În plus, sunt săpate tranșee și se construiesc buncăre.

Dar poate cel mai important semnal este că se lucrează la drone FPV - la o rată de câteva mii pe lună. Cum munițiile de artilerie sunt raționalizate, brigăzile ucrainene își bazează atacurile pe aceste drone, ajungând să consume și mii pe zi pe întreaga lungime a frontului.

Totuși, acestea au o rază scurtă de acțiune de doar puțin peste trei kilometri- prea mică pentru a ținti echipamentele ruse de artilerie aflate poate la peste 20 de kilometri de linia de contact. Operatorii de drone au acționat rapid împotriva grupurilor de asalt rusești care de câteva luni bune încearcă să străpungă apărarea de la Kupiansk. Dar oare cum se vor descurca aceste aparate firave contra a 500 de tancuri și 650 de vehicule de luptă trimise la atac cu sprijin de artilerie? se întreabă Forbes.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”