Rușii schimbă canalul. Televiziunile de stat din Rusia își pierd audiența. Cu cât a scăzut numărul telespectatorilor propagandei oficiale
Propagandiştii ruşi, care dimineaţa vorbesc despre victoriile asupra „naziştilor”, după-amiaza - despre puterea economiei, iar seara propun să lanseze lovituri nucleare asupra Europei, îşi pierd rapid audienţa la televizor, potrivit mass-mediei rusești, informează ZN.ua .
Propaganda devine tot mai ineficientă în Rusia Foto: Shutterstock
Din februarie, când a început invazia rusă a Ucrainei, audiența televiziunilor de stat: Pervîi Canal, Russia-1 și NTV a scăzut cu un sfert, potrivit unui studiu asupra consumului mass-media de către ruși realizat de compania rusească de cercetare profesională Romir.
Astfel, dacă înainte de începerea războiului, 33,7% din populație se uita la „ Pervîi Canal”, în iulie doar 25,5% dintre ruși îi mai urmăreau. Acoperirea „Russia-1” a scăzut și ea de la 30,9% la 23%, iar NTV - de la 21,1% la 16,6%.
Drept urmare, cele trei canale rusești au făcut loc pentru prima dată platformei online Telegram, a cărei acoperire a crescut de la 19,1% la 26,8% din februarie până în iulie.
Rețeaua de propagandă a canalelor de televiziune și-a pierdut atractivitatea pentru toate grupele de vârstă.
„În același timp, între Generația X și Generația Z, diferența a fost mai mare decât la Generația Y”, notează Romir.
Psihiatrul Victor Lebedev a remarcat că propagandiștii subliniază un principiu numit altruism parohial, care este bine studiat până acum. Ele umflă senzaționalul, fac apel la imaginea inamicului și construiesc pericole care nu există în viața reală.
Sondajul proiectului „Cronicile” a arătat că oamenii sunt de acord cu scenariul „rănirii unui străin” pentru „obținerea unui beneficiu pentru grupul său”.
Dar fluxul constant este obositor, iar absența victoriei zdrobitoare promise este însoțită de o frustrare crescândă: doar 2% dintre ruși cred acum că războiul se va termina într-o lună, față de 14% în martie.
Potrivit acestuia, sprijinul publicului rus pentru război a scăzut de la 66% în aprilie la 55% în iulie, unul din patru ruși a încetat să mai comunice cu prietenii și rudele și 43% au spus că se confruntă cu crize de anxietate și depresie.
„Pierderea încrederii între oameni, cruzimea lor, trecerea la modalități de interacțiune pe termen scurt mai primitive și mai eficiente (de exemplu, la violența fizică) pot afecta psihicul oamenilor la fel de mult ca și malnutriția, consumul de droguri și alcoolul”. a spus Lebedev și a adăugat că tendința de psihotizare a rușilor poate continua.
Sursa: adevarul.ro