Ruşii le-au scumpit ucrainenilor gazele cu 30% pe motiv că nu şi-au achitat la timp facturile

Ruşii le-au scumpit ucrainenilor gazele cu 30% pe motiv că nu şi-au achitat la timp facturile

Datoriile Ucrainei faţă de Gazprom se ridică în prezent la 1,7 miliarde de dolari, a precizat Miller. Anterior, Rusia a oferit Kievului o subvenţie pentru gazele naturale, însă propunerea a fost retrasă ca urmare a schimbării de putere din Ucraina.

Compania rusă a anunţat astfel că preţul pentru mia de metri cubi de gaze livrată Ucrainei a crescut la 383,5 dolari, acesta urmând să rămânp fix pentru al doilea trimestru al anului 2014. Preţul anterior era de 268,5 dolari pe mia de metri cubi.

Scumpirea vine în contextul în care miniştrii Afacerilor Externe din ţările membre NATO se pregătesc să se întâlnească pentru a analiza căile prin care pot ajuta Ucraina. Este prima întâlnire la nivel de miniştri de Externe din cele 28 de ţări NATO de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Scumpirea gazelor este una dintre principalele pârghii prin care Rusia şi-a menţinut o sferă de influenţă asupra Ucrainei şi a Europei. Recent, Moscova a fost acuzată de un oficial ONU că s-a folosit de exporturile sale de gaze pentru a ameninţa mai multe ţări să nu semneze o rezoluţie ONU pentru nerecunoaşterea referendumului prin care Crimeea a decis alipirea la Rusia.

Un oficial din cadrul ONU a acuzat Rusia că a ameninţat cu represalii mai multe ţări mici din Europa de Est şi din Asia, printre care Moldova, Kîrgîzstan şi Tajikistan, să voteze pentru recunoaşterea referendumului de la 16 martie, prin care Crimeea s-a reîntors la Federaţia Rusă. În ciuda presiunilor, peste 100 de state membre ale ONU au decis printr-o rezoluţie votată în Adunarea Generală că referendumul este ilegal şi ilegitim. 11 ţări au votat pentru recunoaşterea referendumului, iar alte 24 s-au abţinut.

„Nu am ameninţat pe nimeni, doar am explicat situaţia”

Potrivit mai multor diplomaţi vestici, ameninţările Rusiei nu ofereau ţinte precise, însă făceau clar faptul că, dacă o ţară va vota pentru nerecunoaşterea referendumului, atunci Moscova va aplica măsuri precum expulzarea de pe teritoriul Rusiei a imigranţilor de acea naţionalitate, sistarea exporturilor de gaze sau a importorilor din aceste ţări, toate dependente de comerţul cu Federaţia Rusă.

Dezvăluirile despre ameninţările Kremlinului vin după ce Rusia a acuzat Vestul de „presiuni neruşinate, până la şantajul politic şi ameninţări economice”, pentru a constrânge cele 193 de ţări ONU să adopte rezoluţia. Un purtător de cuvânt al Rusiei la ONU a subliniat însă că „Rusia n-a ameninţat pe nimeni, niciodată. Noi doar am explicat situaţia.

ANALIZĂ Drumul Mătăsii şi Eurasia: Între „Furtuna vine din Est” şi „Sanctuarul este în Vest” „În partea de vest a marii formaţiuni geopolitice Euro-Asia-Africane, dorinţa de confort a dus la dezvoltarea industrială şi tehnică. De aceea, migraţiile de populaţii nu se fac spre Bişkek, Taşkent sau Ulan Baator, ci spre Paris, Londra, Berlin sau Roma”, comentează specialistul în geopolitică Marius Văcărelu, pe blogul său de pe adevarul.ro, unde explică legătura dintre „Drumul Mătăsii” şi Eurasia.

„E clar că trebuie să ne aşteptăm la timpuri tumultoase la Nistru“. Ce cred analiştii despre un posibil scenariu de anexare a Transnistriei de către Rusia Odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin a pus tunurile pe Transnistria. Marţi, liderii separatişti din Republica Moldova au cerut Moscovei să procedeze la fel cu regiunea din stânga Nistrului. Răspunsul nu a întârziat – joi Guvernul rus va examina „blocada“ Transnistriei.

Dan Dungaciu: Recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar însemna undă verde pentru reunificarea României cu Moldova Directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, analistul Dan Dungaciu, a prezentat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ implicaţiile acţiunilor pe care Moscova le întreprinde în regiune, după ce Transnistria a cerut integrarea în Federaţia Rusă.

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Occidentul reacţionează dur la schimbarea „forţată” a graniţelor Ucrainei Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...