Rușii încearcă să evite prăbușirea liniei de front înainte de venirea iernii. De ce vrea Putin să negocieze

Rușii încearcă să evite prăbușirea liniei de front înainte de venirea iernii. De ce vrea Putin să negocieze

„Rușii încearcă să evite o prăbușire a liniei lor de front înainte de venirea iernii”, a declarat pentru CNN Samir Puri, senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice și autorul cărții „Drumul Rusiei spre război cu Ucraina”.

image

„Dacă pot ajunge la Crăciun cu linia frontului arătând aproximativ așa cum este, este un succes uriaș pentru ruși, având în vedere cât de dezastruos s-au derulat ostilitățile din februarie încoace.”

Trupele ucrainene se concentrează în primul rând pe împingerea forțelor rusești spre est, după ce au traversat râul Oskil la sfârșitul lunii septembrie, Moscova pregătindu-se probabil să apere orașele Starobilsk și Svatove din regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

O lovitură majoră în Donbas ar trimite un alt semnal puternic, iar Ucraina va fi nerăbdătoare să își îmbunătățească câștigurile înainte ca temperaturile să scadă, iar impactul deplin al creșterii prețurilor la energie să fie resimțit în întreaga Europă.

„Există atât de multe motive pentru care există un stimulent pentru ca Ucraina să facă lucrurile rapid”, a declarat Giles. „Criza energetică de iarnă din Europa, precum și distrugerea infrastructurii energetice și a energiei în Ucraina însăși, va fi întotdeauna un test de rezistență pentru Ucraina și pentru susținătorii săi occidentali”.

Rusia se luptă pe teren și nu a reușit să obțină supremația în aer, dar atacurile de luni ar putea să fi atins un obiectiv – trimiterea unui semnal de forță către lista tot mai mare de critici interni ai lui Putin.

Asaltul a afectat infrastructura civilă din orașele din întreaga Ucraină, ucigând mai multe persoane și lăsând fără curent electric unele zone ale țării. Acestea au fost „un indiciu al naturii amenințării din partea Rusiei”, a declarat Giles. „De mai multe luni, obiectivul Rusiei a fost să distrugă Ucraina, mai degrabă decât să o posede”.

Compania națională de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a declarat că a stabilizat alimentarea cu energie electrică a Kievului și a regiunilor centrale ale Ucrainei, după ce o mare parte din alimentarea cu electricitate a țării a fost întreruptă de atacurile cu rachete rusești de luni și marți. Însă premierul ucrainean a avertizat că „mai este mult de lucru” pentru a repara echipamentele avariate și le-a cerut ucrainenilor să își reducă consumul de energie în orele de vârf.

Experții consideră că rămâne puțin probabil ca bombardamentele aeriene ale Rusiei să formeze un tipar recurent; deși estimarea rezervelor militare ale ambelor armate este un demers neclar, evaluările occidentale sugerează că Moscova ar putea să nu aibă capacitatea de a menține ritmul.

„Știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, a declarat marți Jeremy Fleming, un șef al spionajului britanic, într-un discurs public extrem de rar.

Cantitatea exactă de armament și de forță de luptă pe care fiecare parte o mai are în rezervă va fi crucială pentru a determina modul în care se va schimba impulsul în următoarele săptămâni.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a declarat pentru CNN că aproximativ 30% din infrastructura energetică din Ucraina a fost lovită de rachete rusești luni și marți. Ministrul a declarat că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia a „vizat în mod dramatic” infrastructura energetică.

Prin urmare, următoarele săptămâni sunt cruciale atât pe câmpul de luptă, cât și în Europa și în întreaga lume, sugerează experții. „Ca întotdeauna, unde va merge Putin depinde de modul în care răspunde restul lumii”, a declarat Giles. „Atitudinea Rusiei este modelată de eșecul țărilor occidentale de a o confrunta și de a o descuraja”.

Aceasta înseamnă că, pe măsură ce se apropie iarna, mizele războiului au fost ridicate încă o dată. „Nu există niciun dubiu că Rusia ar dori să o țină tot așa”, a spus Giles. Dar succesele ucrainene din ultimele săptămâni au trimis un mesaj direct și Kremlinului. „Ei sunt capabili să facă lucruri care ne iau prin surprindere, așa că să ne obișnuim cu asta”, a mai spus Giles.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Zelenski: Situaţia „cea mai dificilă” este în apropiere de Bahmut, în est

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că, din punct de vedere militar, în prezent situaţia „cea mai dificilă” este în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, la câteva zile după ce forţele pro-ruse au anunţat că se apropie de acest oraş, notează AFP.

„O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în bazinul industrial Donbass, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

„Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile”, a adăugat el.

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.

De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70 000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa.

La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.

„Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea”, a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak.

„Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi”, a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.

„Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră”, a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor.

De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Putin vrea să negocieze pentru a câștiga timp

Kremlinul vrea să câștige timp pentru a pregăti o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023, spun surse citate de site-ul independent Meduza, care precizează că președintele rus este dispus să negocieze cu Ucraina un acord de pace temporar

În ultimele săptămâni, reprezentanții autorităților ruse au vorbit cu o frecvență tot mai mare despre posibilitatea unor negocieri cu Ucraina sau cu țările occidentale. Pe 14 octombrie, de exemplu, directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a spus că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”. Însuși Vladimir Putin a declarat, vineri, la Astana, că Kremlinul este gata pentru discuții și că dacă Kievul este pregătit „ar fi necesare eforturi de mediere”. Partea ucraineană a respins de mai multe ori posibilitatea de a negocia cu Putin în ultimele luni. La începutul lunii octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care afirmă oficial „imposibilitatea negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin”. Ordinul a fost adoptat ca răspuns la „referendumurile” organizate de autoritățile ruse și la anexarea teritoriilor ucrainene.

Mărul otrăvit al lui Putin

Aceste negocieri ar punea fi un măr otrăvit al lui Putin. Kremlinul propune o încetare a focului, dar în același timp, vrea ca Rusia să mențină controlul asupra teritoriilor ocupate din Donbas și „nici măcar nu vrea să discute despre Crimeea”. Două surse apropiate Kremlinului și o sursă apropiată guvernului rus au declarat pentru Meduza că autoritățile ruse au pregătit o nouă „opțiune tactică”. În acest scenariu, în loc să convingă Ucraina să accepte un tratat de pace cu drepturi depline, Kremlinul ar căuta o încetare temporară a focului. Liderii Rusiei cred că acest lucru ar putea fi aranjat prin negocieri între trupele ruse și ucrainene – fără implicarea președintelui fiecărei țări.

Moscova, dispusă să-și retragă trupele dintr-o parte a regiunii Herson

Sursele citate au mai spus că Rusia ar fi probabil dispusă să-și retragă trupele din cel puțin o parte a secțiunii ocupate a regiunii Herson a Ucrainei. „Este foarte greu să controlăm Hersonul în acest moment, iar retragerea trupelor din regiune ar putea fi făcută ca un gest de bunăvoință și un pas către Ucraina”, a spus o sursă apropiată Kremlinului. Totodată, sursele Meduza au subliniat că Vladimir Putin nu are de gând să pună capăt războiului și că speră să folosească potențiala încetare a focului pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă. După cum vede Putin, armistițiul ar permite armatei ruse să antreneze soldați nou mobilizați pentru război și să-și refacă stocurile.

Răspunsul Kievului

În același timp, poziția oficială a Kievului cu privire la orice negocieri cu Moscova rămâne neschimbată. „Vom fi pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu înlocuitorul său”, a declarat pentru Meduza o sursă din cabinetul lui Volodimir Zelenski. Apoi le-a cerut rușilor să își facă partea lor pentru ca negocierile să aibă loc mai devreme: „Dați-l jos pe Putin!”. Sursa a adăugat că Ucraina nu are încredere în declarații și „gesturi de bunăvoință” din partea Rusiei: „Putin continuă să mintă. Vorbește despre negocieri, apoi lansează lovituri cu rachete asupra civililor. Nu cred că va exista o încetare a focului până când teritoriile noastre nu vor fi eliberate”. Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că „acest scenariu nu este deloc în interesul Ucrainei, deci aceste propuneri – indiferent dacă sunt sau nu făcute public – sunt excluse”. Podoliak a subliniat că Ucraina este „extrem de interesată” de înfrângerea militară a Rusiei.

Propagandiștii lui Putin pregătesc terenul

Propagandiștii ruși au început să acrediteze ideea că Moscova trebuie să-și încheie cât mai curând intervenția din Ucraina și să negocieze cu Statele Unite. Jurnaliștii pro-Kremlin spun că Ucraina trebuie bombardată cât mai puternic, trebuie „paralizată” cât mai repede, pentru ca Moscova să-și creeze cât mai rapid propriile condiții favorabile pentru a negocia cu Statele Unite și cu țările occidentale. Altfel, dacă situația actuală din teren lâncezește, există teama că livrările de arme occidentale vor „inunda” Ucraina și o vor ajuta să învingă.

„Cu cât strategia și acțiunile noastre vor fi mai eficiente, cu atât mai bună va deveni poziția noastră de negociere. Într-un fel sau altul, va trebui să negociem cu americanii și cu Occidentul. Chiar dacă îndeplinim cu succes obiective militare importante în Ucraina - și aș vrea să sper că vom face acest lucru - la un moment dat va trebui să negociem cu americanii și cu Occidentul. Deocamdată, ei nu sunt pregătiți pentru negocieri. Ei cred că ne pot distruge. Prin urmare, indiferent cât de mult dezbatem aici dacă vrem sau nu vrem să negociem și cu cine, în acest moment este important îndeplinim aceste condiții pe front, astfel încât americanii și Vestul să fie forțați să negocieze nu doar după regulile lor, ci și după ale noastre”, a spus Viktor Olevici, unul dintre propagandiști.

„În momentul de față, ar trebui să ne intensificăm treptat acțiunile militare. Să le intensificăm la un asemenea nivel, încât Ucraina va paraliza. Nu avem alte opțiuni. Nu avem altă variantă pentru a ieși rapid din această situație. Trebuie să obținem victoria într-un timp cât mai scurt. Este foarte important pentru noi și voi explica de ce. În Statele Unite, a început procesul de extindere a producției de arme. Vor avea nevoie de aproximativ un an și 5 luni pentru asta. Dacă prelungim operațiunea, Ucraina va fi „inundată” de un val enorm de arme. Dacă Ucrainei îi va lipsi forța umană de luptă, va primi din Polonia și Slovacia”, a declarat Alekandr Șarkovki, un alt propagandist, expert militar.

Putin pierde sprijinul aliaților

Pledoaria propagandiștilor ruși intervine într-un moment în care Vladimir Putin pare să-și piardă sprijinul inclusiv din partea unor foști aliați. După ce la ONU o rezoluție de condamnare a intervenției ruse din Ucraina a primit un vot copleșitor din partea a 143 de state membre, zilele trecute însuși președintele Tadjikistanului a părut să-l ia la rost pe Putin la summitul de la Astana. „Am respectat întotdeauna interesele principalului partener strategic. Dar vrem și noi respect. Ce suntem noi? Suntem străini? Sau ce? Să fim serioși!”, a spus Emomali Rahmon. Mai mult, ca un avertisment subtil, el a amintit că nici URSS nu a ținut cont de popoarele mici și că asta a dus la prăbușirea Uniunii. Pe de altă parte, unii oficiali și oameni de afaceri ruși sunt „devastați și deprimați” din cauza situației de pe frontul din Ucraina și a valului de sancțiuni economice și se așteaptă ca situația economică și politică din țară să se înrăutățească. Mobilizarea forțată a afectat deja popularitatea lui Putin, unul dintre principalii piloni ai legitimității sale ca președinte, spun ei. Situația va fi și mai gravă când de pe front vor începe să fie aduși în țară soldații morți în război.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”