Rușii fug pentru că sunt îngroziți de teroarea din propria armată, spune un general

Rușii fug pentru că sunt îngroziți de teroarea din propria armată, spune un general

Groaza față de regimul de teroare din propria armată ar putea fi printre motivele pentru care rușii au fugit în număr mare din țară după anunțul mobilizării parțiale a populației, relatează The Sun.

Protest împotriva mobilizării în Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

Protest împotriva mobilizării în Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

Încă din vremurile sovietice, armata rusă a avut reputația că practică hărțuirea mortală și apelează la ritualuri de inițiere extrem de violente. Numite „dedovșcina”, aceste ritualuri constau în viol, acte de tortură și furt.

Generalul Sir Richard Shirreff, fost comandant suprem adjunct al forțelor aliate din Europa, a declarat pentru The Sun: „Motivul pentru care un număr mare de bărbați încearcă să plece din Rusia este că sunt speriați de anunțul de recrutare generală. Este o armată brutală, fără simț al onoarei sau al valorilor, iar șansele de supraviețuire în orice război purtat de armata rusă sunt destul de mici. Nu au făcut nimic pentru a rezolva vechile problemele de hărțuire și de abuzuri care există încă din vremea armatei sovietice."

Recruții adolescenți sunt cei care tind să fie luați peste picior de veterani. Adesea proveniți din medii sărace, sunt cei care nu au avut banii necesari pentru a scăpa de serviciul militar prin mită. Avocații obișnuiau să își promoveze serviciile de consiliere în vederea amânării serviciului militar până când Putin a eliminat această practică pentru a crește numărul de soldați.

În prezent, tuturor bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani li se cere să facă cel puțin un an de serviciu militar.

Hărțuire și abuz

Poveștile de groază sunt suficiente pentru a-i face disperați să scape de convocare prin orice mijloace.

Moscow Times a relatat în februarie 2020 cum soldatul Artiom Pahotin s-a sinucis cu o armă AK-47 în timpul unei sesiuni de exerciții, după ce un cuvânt denigrant i-a fost scrijelit pe frunte cu o lamă de ras.

În mesajele trimise mamei sale, el mărturisea: „Mă hărțuiesc, mă epuizează psihologic și mă extorchează. Nu văd cum aș putea continua".

Un grup anti-război numit Comitetul mamelor soldaților din Rusia a estimat că, înainte de așa-numita „operațiune militară specială” a lui Putin, 44% din decesele din armata rusă erau sinucideri.

Un recrut a recunoscut în noiembrie 2019 că și-a ucis opt dintre colegi pentru că nu mai putea îndura să fie torturat.

Ramil Șamsutdinov, în vârstă de 20 de ani la momentul atacului din Transbaikalia, a mărturisit într-o scrisoare deschisă: „Regret că nu m-am putut abține și că am recurs la acest pas extrem, dar nu am avut altă cale de ieșire. Nu mai puteam suporta alte maltratări”.

Potrivit rapoartelor, în 2018 au existat 1.100 de condamnări pentru abuz de putere și 372 pentru violență în armata rusă.

Civili slab pregătiți și deținuți, printre noii recruți

Pe fondul epuizării forțelor sale armate și a contraofensivei ucrainene, Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a cetățenilor ruși cu experiență militară.

Generalul Shirreff consideră că trimiterea la război a acestor recruți slab pregătiți, care în general au slujit doar un an în armată, nu va face decât să înrăutățească situația armatei ruse.

Este posibil ca rezerviștii să fi servit un an în forțele armate, dar ei nu și-au luat angajamentul de a-și menține abilitățile militare. Practic vor pune civili neinstruiți și neexperimentați drept carne de tun. Impactul asupra moralului unei forțe indisciplinate, criminale, cleptocrate și vădit incompetente va fi înrăutățirea situației pentru armata rusă. Se vor trezi luptând alături de criminali și violatori”, a explicat el.

Săptămâna aceasta s-a raportat că peste 28.000 de prizonieri au fost eliberați din închisori pentru a lupta în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”