Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”

Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”

Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării, Vladimir Putin, preferă să cheltuiască zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina, scrie jurnalista Anna Nemțova de la Daily Beast.

Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK

Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK

Rușii care trăiesc în regiunile îndepărtate ale Rusiei trebuie să înfrunte nu doar condiții grele de trai, ci și frigul din case, în timp ce bărbații cu putere de muncă sunt obligați să suporte o mare parte a poverii războiului fiind recrutați în număr mare și trimiși la moarte pe frontul de luptă din Ucraina.

Ei iau bărbați tineri – singurii care pun pâinea pe masă – și îi aduc înapoi în sicrie. Băieții îngheață de frig pe front, se îmbolnăvesc, pe când familiile lor se zbat în sărăcie”, spune Valentina Melnikova, o avocată proeminentă a Comitetului Mamelor Soldaților. „Din câte se pare autoritățile și-au pierdut tot interesul pentru viețile umane în acest moment”.

În timp ce rachetele rusești distrug infrastructura Ucrainei răpindu-le civililor accesul la apă, căldură și electricitate, chiar orașele din Rusia – în Siberia , Munții Altai, Baikal, și în Kamceatka (în estul îndepărtat) – suferă de frig pentru că încălzirea centrală nu mai funcționează.

În Abakan, capitala republicii Hakasia, conducta care transporta apă caldă a cedat – un accident dezastruos pentru cei cel puțin 70.000 de locuitori care au rămas astfel fără apă caldă și încălzire pe temperaturi negative. Weekendul trecut, zeci de oameni au sunat la linia locală de urgență pentru a cere răspunsuri. Ei au fost furioși, dar nu și surprinși- infrastructura slabă care cedează reprezintă o criză tipică pe timp de iarnă nu doar în această parte a Siberiei, ci și în ale regiuni ale Rusiei lui Putin.

Într-o țară cu temperaturi de iarnă extreme, aceste defecțiuni ale infrastructurii sunt adesea mortale. Anul trecut, 5.557 de persoane au murit de frig în Rusia, potrivit unui studiu realizat de First Moscow Medical University.

Pe rețelele sociale locuitorii regiunilor Omsk, Voronej și Barnaul se plâng de faptul că nu mai au căldură de zile întregi.

„Ajutor, înghețăm pe strada Korolenko nr. 3, nu avem încălzire de cinci zile!" a publicat luni canalul Barnaul 22.

Oamenii sunt frustrați din pricina faptului că, în timp ce Moscova își poate permite să cheltuiască miliarde de dolari pentru război, ei, în calitate de cetățeni, sunt lăsați de izbeliște Regiunile rusești Tiumen, Karaganda și Iakutia se numără printre cele care au raportat cele mai multe cazuri de victime ale înghețului în ultima săptămână.

În plus, ei semnalează faptul că autoritățile mobilizează recruți tineri din cele mai sărace regiuni rusești, unde este nevoie mereu de bărbați sănătoși pentru tăierea lemnelor de foc.

Vremuri întunecate. Ucraina supraviețuiește fără încălzire și lumină, iar aici, în Hakasia, viața noastră este îngrozitor de grea", a declarat într-un interviu telefonic pentru The Daily Beast bloggerul Nikolai Zolotov, în vârstă de 56 de ani. „Țevile sparte nu reprezintă cea mai gravă problemă: oamenii trăiesc din salarii mizere într-un oraș prost întreținut, fără bani pentru a cumpăra mâncare, în timp ce guvernul nostru cheltuiește miliarde pe operațiunea specială din Ucraina."

Războiul a agravat starea de sărăcie în regiunile îndepărtate ale Rusiei

Anul trecut, Putin admitea că sărăcia este cea mai mare provocare pe care o are de înfruntat Rusia: „Avem ceva la care trebuie să lucrăm, acesta este principalul nostru inamic. Principalul nostru obiectiv este să îmbunătățim calitatea vieții cetățenilor noștri", a declarat el.

Doar că, în loc să investească bani pentru combaterea sărăciei, Kremlinul a descoperit între timp un nou inamic, determinându-l să cheltuiască aproximativ 155 de miliarde de dolari din bugetul anual, de 315 miliarde de dolari, doar pentru apărare și securitate. Asta a însemnat mai puțini bani pentru repararea sistemelor de încălzire centrală sau pentru a găsi mijloace să construiască instalații moderne pentru 35 de milioane de ruși care încă trăiesc fără un sistem de canalizare.

Rata anuală a mortalității în Rusia era în creștere chiar și înainte de război (15% anul trecut), în timp ce populația s-a redus cu 693.000 de persoane. Anul acesta, estimările sunt și mai sumbre, potrivit statisticilor oficiale.

Nivelul de sărăcie din republicile Tuva și Buriatia - unde Rusia a mobilizat mii de soldați pentru masacrul din Ucraina - a ajuns atât de critic încât liderul comunității budiste din Rusia, Damba Aiușeev, s-a văzut nevoit să-i ceară oficial ajutorul lui Putin.

Lama l-a implorat pe liderul de la Kremlin să furnizeze lemne de foc pentru Bureatia, o republică de lângă lacul Baikal care aderă la budism. „Este necesar să se ofere un ajutor concret pentru familiile soldaților mobilizați", a spus el săptămâna trecută.

Republica Bureatia, cu aproape 1 milion de locuitori, este una dintre cele mai sărace regiuni din Rusia -aici peste 40% din populație trăiește cu 176 de dolari pe lună sau mai puțin. Și totuși, în ierarhia soldaților ruși care mor în Ucraina, Bureatia se află pe locul al doilea după regiunea sudică Krasnodar. Potrivit datelor oficiale publicate recent, 345 de soldați din Bureatia și-au pierdut viața în Ucraina.

Dintre ei Dimitri Sidorov, în vârstă de 23 de ani, a trebuit să fie înmormântat într-un sicriu închis când a fost adus de pe frontul din Ucraina. Acesta se întorsese în satul natal pentru două zile ca să-și ajute mama, când a fost obligat să se înroleze în război, în ciuda vederii sale slabe. A fost ucis doar 12 zile mai târziu.

Melnikova, o militantă pentru drepturile soldaților cu multă experiență, a declarat că situația este mai gravă decât orice altceva a trăit Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice. „Putin se întâlnește cu mamele soldaților morți, dar pare o punere în scenă", a declarat ea pentru The Daily Beast. „Nimeni nu le verifică starea de sănătate, nimănui nu-i pasă dacă mor de frig sau sunt uciși".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”