Rapoartele curente venite de la forțele ruse aflate pe frontul din Ucraina evidențiază frustrările tot mai dese ale specialiștilor ruși legate de calitatea dispozitivelor de război electronic, în special a celor de bruiaj electronic, fabricate în China. Aceștia informează că se confruntă foarte des cu situații în care echipamentele primite au deja componente defecte, iar calitatea constructivă slabă împiedică desfășurarea acțiunilor militare.
Tehnicienii ruși, care au verificat astfel de dispozitive destinate bruiajului electronic provenite din China, au descoperit o serie de defecte, cel mai important dintre acesta fiind considerat faptul că unitățile de alimentare ale echipamentelor au fost realizate necorespunzător, inclusiv cu sisteme de răcire inadecvate din cauza insuficienței golurilor de aerisire din carcase.
O unitate de alimentare proiectată să producă 25 de amperi furnizează doar 5 amperi, conectorii nu nu sunt lipiți corespunzător, un amplificatorul de putere se afla în scurtcircuit din cauza așchiilor de aluminiu lăsate în interior, iar realizarea deficitară a elementelor de aliniere a modulelor împiedică asamblarea corectă și stabilă a acestora, după cum exemplifică tehnicienii ruși.
„Aceste dispozitive sunt în cel mai bun caz nesigure, iar în cel mai rău caz periculoase”, a sintetizat un militar rus situația care scoate în evidență existența unor preocupări mai ample ale comandanților ruși cu privire la calitatea tehnicii militare importată din China.
Pe măsură ce Rusia încearcă să asigure continuitatea echipării forțelor care luptă de aproape trei ani în Ucraina, a devenit dependentă de echipamente de fabricație străină, a căror calitate îndoielnică prezintă deseori riscuri operaționale.
Defecțiunile generate de calitatea slabă a surselor de alimentare au făcut multe dispozitive inoperabile în condițiile de lucru în teren. Jumătate dintre dronele destinate acțiunilor de bruiaj electronic livrate forțelor ruse au fost defecte, evidențiind o problemă semnificativă având în vedere importanța războiului electronic la nivelul tehnologic la care se poartă luptele în Ucraina și dependența tot mai mare de astfel de sisteme.
Războiul electronic, cunoscut în terminologia de specialitate sub abrevierea EW (Electronic War), cuprinde o serie de măsuri (contramăsuri sau chiar contra-contramăsuri) electronice bazate pe echipamente care vizează utilizarea spectrului electromagnetic pentru a obține un avantaj față de adversar în luptă. La modul general, EW vizează protejarea propriilor sisteme de comunicații și control în timp ce se urmărește întreruperea funcționării sistemelor de comunicații, radar și de navigație ale adversarului. SURSA: defenseromania.ro