Rușii care fug de războiul lui Putin: Îmi rup brațul, dacă trebuie, dar nu ucid pentru un nebun
De când Vladimir Putin a anunțat prima mobilizare parțială a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, mii de bărbați încearcă să părăsească țara, de teamă că vor muri pe frontul din Ucraina.
Mașini cu ruși care fug de înrolare așteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
Opțiunile pentru cetățenii ruși scad, biletele de avion fiind prea scumpe sau chiar epuizate, iar în același timp, unele țări vecine se pregătesc să-și închidă granițele pentru turiștii și solicitanții de azil din Rusia.
Trei ruși au povestit pentru The Guardian cum au fost afectați de mobilizarea parțială și care le sunt planurile. Publicația nu a folosit numele adevărat al acestora, pentru a le proteja identitatea.
„Am ajuns în Kazahstan într-un tren plin de bărbați”
Kirill, un profesor de engleză din sudul Rusiei, a fost uimit când a auzit că va avea loc o mobilizare.
Până atunci, tânărul de 28 de ani s-a tot gândit să părăsească țara, dar decizia finală a fost luată în urma anunțului oficial. El povestește că „prețurile biletelor de avion crescuseră și erau complet de neatins.”, dar a reușit să plece din orașul său cu „un tren către Kazahstan.”.
Tânărul spune că în tren 80% din oameni erau bărbați ruși cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, care la fel ca el fugeau de război.
Kirill se pregătește acum să își ia un permis de ședere pentru 90 de zile și să își facă un card la o bancă din orașul Atyrau, unde s-a stabilit momentan. Acesta subliniază că întoarcerea în Rusia înainte de terminarea războiului nu este o opțiune.
Ni s-a promis că nu va exista o mobilizare
Vladimir, în vârstă de 20 de ani, și doi prieteni de aceeași vârstă, visau să se mute în Cehia pentru a studia, dar săptămâna trecută, viitorul pe care și-l doreau nu mai era o opțiune.
„Suntem foarte speriați. Vrem să fugim”, spune el. „Suntem atât de tineri, avem atât de multe planuri, dar statul crede altceva. Ni s-a promis că nu va exista o mobilizare. Ne simțim trădați. Kremlinul minte, tot timpul. Ei (politicienii) se uită la noi ca la niște jucării.”
Vladimir spune că el și prietenii lui sunt hotărâți să părăsească țara și au început să studieze engleza și să strângă bani.
Biletele de avion, spune el, au ajuns la sume exorbitante, dar speră să găsească o țară din Asia în care să își permită să călătorească.
„Sancțiunile au făcut dificilă intrarea în Europa de Est, criza energetică a făcut ca traiul în Europa să fie prea scump. Luăm în considerare Georgia, Malaezia, Thailanda. Fiecare dintre noi are aproximativ 300.000 de ruble (puțin peste 5.000 de euro -n.red). Putem să ne descurcăm cu asta?”, spune tânărul.
Acesta precizează că el și prietenii lui nu știu engleză și că pentru a vorbi sau a scrie folosesc o aplicație pentru traduceri.
„Încercăm să urmărim videoclipuri pe YouTube în engleză și să citim articole. Nu ne interesează ce urmează. Decizia noastră este definitivă.”
Nu pot să ies, aș putea deveni carne de tun
Constantin, 25 de ani, din Moscova, spune că nu poate pleca din Rusia. El și soția lui plănuiseră să părăsească țara când a început războiul, dar „acum e prea târziu”.
„Planul era ca eu să găsesc un loc de muncă la distanță și să plec în Turcia sau Georgia, dar s-ar putea să fiu recrutat în orice moment, granițele s-ar putea închide în curând și nu avem suficienți bani să cumpărăm bilete, darămite să închiriem un apartament și să trăim în străinătate.”, spune tânărul. De asemenea, el precizează că soția sa „are o fiică dintr-o căsătorie anterioară și nu o putem lua cu noi fără permisiunea legală a tatălui ei.”
Constantin are o singură opțiune, aceea de a evita să fie recrutat.
„Voi evita cu orice preț să fiu recrutat. Dacă trebuie să-mi rup brațul, o voi face, dacă trebuie să atac un polițist și să merg la închisoare, așa să fie. Dar nu voi deveni un invadator, nu voi ucide oameni nevinovați pentru că un nebun vrea să o fac.”
Tânărul spune că soția și părinții lui sunt îngrijorați. Acesta nu are un sprijin financiar, afacerea familiei sale fiind distrusă după sancțiunile din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.
Chiar dacă ar putea să obțină banii pentru a putea pleca singur, Constantin are îndoieli dacă s-ar putea descurca o perioadă mai lungă.
„Vin dintr-o familie săracă din Caucazul de Nord. Am muncit din greu și m-am stabilit în Moscova, terminând facultatea de medicină. Acum ar trebui să-mi părăsesc frumoasa familie, nu pentru a-mi apăra casa, ci pentru a deveni carne de tun? Sunt atât de furios”.
Potrivit „Novaia Gazeta. Europe”, care citează o sursă din Administrația Prezidențială Rusă, circa 261.000 de bărbați din Rusia au preferat să fugă din țara lor decât să fie mobilizați pentru războiul din Ucraina. Este vorba de o cifră constatată până sâmbătă seara de către FSB.
Sursa citată menționează că oficialii din domeniul securității încearcă să-l convingă pe liderul de la Kremlin să închidă granițele pentru a pune capăt exodului bărbaților apți pentru mobilizare.
Sursa: adevarul.ro