Rușii au „ucis” una dintre cele mai longevive drone Bayraktar din război
Forțele armate ale Rusiei au reușit să doboare una dintre cele mai longevive drone Bayraktar TB2 folosite de militarii ucraineni, perioada de timp în care aceasta a rezistat fiind absolut remarcabilă.
Potrivit Ukraine Weapons Tracker, drona Bayraktar TB2 a fost doborâtă recent în sudul Ucrainei, administratorii paginii notând că, în mod interesat, datele sale de identificare arată că aceasta a făcut parte din lotul original de vehicule aeriene fără pilot livrate Kievului încă dinaintea izbucnirii războiului pe 24 februarie.
Faptul că drone primite de ucraineni de la compania turcească Baykar în urmă cu atât de mult timp sunt încă active în contextul în care războiul a intrat în a șasea sa lună este absolut remarcabil.
Un raport publicat de Royal United Services Institute în luna iulie și citat de Associated Press , afirmă că durata medie de viață a unei drone folosite de ucraineni în război este de doar o săptămână.
Raportul explică de asemenea că unitățile rusești de război electronic reușesc să impună „limitări semnificative” asupra recunoașterii în adâncime efectuate de forțele ucrainene și că Kievul are nevoie „cu disperare” de drone care pot scoate din funcțiune radarele invadatorilor.
Administrația democrată a președintelui Joe Biden pare să se fi răzgândit deja în privința trimiterii Ucrainei a unora dintre cele mai avansate drone americane după ce Pentagonul a ridicat obiecții în acest sens. Oficialii militari americani se tem ca tehnologiile avansate folosite de aceste drone să nu cadă în mâinile rușilor.
Ucrainenii vor avea propria fabrică de drone Bayraktar
O veste bună pentru Kiev ține însă de faptul că guvernul ucrainean a aprobat recent un acord bilateral privind construcția unei uzine „Bayraktarov” în Ucraina și l-a trimis Parlamentului pentru ratificare, potrivit unui anunț făcut luni de ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasili Bodnar.
Acesta a explicat că dronele produse în noua fabrică vor folosi componente ucrainene, afirmând că „majoritatea modelelor care vor fi fabricate la uzină vor avea componente fabricate în Ucraina: motoare, alte piese de schimb, roți, o mulțime de alte lucruri de înaltă tehnologie pe care le avem și care pot fi folosite pentru aceste aeronave”.
Doar o zi mai târziu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a amenințat că forțele armate rusești vor „demilitariza” uzina Bayraktar ce urmează să fie construită pe teritoriul Ucrainei.
„Faptul de a crea un astfel de obiectiv, care, bineînțeles, va intra imediat subiectul demilitarizării - acest lucru trebuie înțeles - nu va face decât să prelungească probabil suferința ucrainenilor, dar nu va ajuta la evitarea îndeplinirii scopului unei operațiuni militare speciale”, a spus Peskov marți.
Această nouă evoluție vine după ce la sfârșitul lunii iulie președintele turc Recep Erdogan a relatat că Vladimir Putin i-a propus ca Rusia să colaboreze cu Baykar, compania din Istanbul care produce faimoasele drone turcești.