Forţele ruseşti se folosesc probabil de poziţiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voinţa occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.
„Forţele ruse staţionate în jurul centralei au atacat poziţiile ucrainene din Nikopol şi în alte părţi în ultimele săptămâni, punând în mod deliberat Ucraina într-o poziţie dificilă - fie Ucraina va riposta, riscând condamnarea internaţională şi un incident nuclear (ceea ce forţele ucrainene este puţin probabil să facă), sau forţele ucrainene permit forţelor ruse să continue să bombardeze poziţiile ucrainene dintr-o „zonă sigură” eficientă, se arată în raportul ISW.
Experţii institutului au mai remarcat că trupele ruse au tras cu rachete asupra oraşului Energodar din satele învecinate pentru a acuza în mod fals forţele ucrainene că bombardează Energodar şi creează o ameninţare la adresa centralei nucleare.
Avertismentul AIEA
Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a avertizat luni în legătură cu faptul că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie, relatează agenţia EFE. „Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi“, a spus Grossi într-un discurs la deschiderea lucrărilor conferinţei de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se desfăşoară la sediul ONU până pe 26 august. Şeful AIEA a reamintit că s-a pregătit de două luni pentru a conduce o echipă de experţi pentru a merge în Ucraina în vederea analizării situaţiei de la Zaporojie, dar până acum nu li s-a permis să meargă mai departe.
Militari ruşi la Zaporojie FOTO Profimedia
„Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput“, a afirmat Grossi, care a subliniat că trebuie evitat ca acest conflict să provoace „o tragedie nucleară“ în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală „devine tot mai periculoasă pe zi ce trece“.
Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă, se află sub controlul forţelor ruse din martie, ceea ce a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei. În iunie, Ucraina s-a arătat împotriva unei vizite a AIEA la centrală, considerând că astfel „se legitimează permanenţa ocupanţilor“ ruşi, în timp ce Rusia dă asigurări că centrala funcţionează normal.
SUA cer eliminarea imediată a lansatoarelor de rachete şi a altor arme
Comunitatea Nucleară Americană (ANS) a cerut Rusiei să elimine imediat lansatoarele de rachete şi alte arme de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, se precizează într-o declaraţie oficială a organizaţiei.
„Forţele armate ale Rusiei trebuie să-şi retragă imediat armele de la faţa locului şi de pe teritoriul înconjurător”, se arată în comunicat.
Comportamentul Federaţiei Ruse la centrala nucleară încalcă dreptul internaţional umanitar, care interzice atât atacurile asupra centralelor nucleare, cât şi utilizarea acestor instalaţii ca scuturi umane pentru a evita atacurile inamice sau represiunea. ANS cere, de asemenea, ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces imediat, complet şi deschis la CNE Zaporojie şi personalul staţiei.