Rușii au mutat posturi cheie de comandă și cartierele generale în afara razei artileriei ucrainene. Dar SUA se pregătesc să trimită temutele rachete ATACMS și tancurile Abrams
Forțele ruse își schimbă structurile de comunicații și își adaptează sistemele de război electronic ca răspuns la avansul continuu al contraofensivei ucrainene , a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 8 septembrie.
Sistem de rachete ATACMS
Potrivit ISW, unitățile ruse încearcă să îmbunătățească schimbul de informații și să consolideze pozițiile de comandă pe front.
Oficiali de la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (CSET) au declarat că „forțele ruse au îmbunătățit comunicațiile între posturile de comandă și unitățile din față prin instalarea cablurilor de teren și prin utilizarea unor comunicații radio mai sigure”.
Oficialii au mai spus că armata rusă a mutat posturi cheie de comandă și cartierele generale în poziții mai bine protejate, în afara raza de acțiune a artileriei ucrainene.
Cu toate acestea, ei au remarcat că „personalul rus comunică încă frecvent informații sensibile prin canale nesigure”.
ISW a spus că forțele ruse se confruntă în continuare cu o provocare formidabilă în privința comunicațiilor din cauza disparității unităților care operează în aceleași regiuni ale Ucrainei.
„Comandamentul rus se luptă probabil să împărtășească informații și să creeze un spațiu de comandă comun între aceste forțe larg disparate care se apără împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene”, spun analiștii ISW.
Pe lângă eforturile de eficientizare a comunicațiilor, forțele ruse intensifică producția de obuze ghidate cu laser și drone Lancet, în speranța că o precizie îmbunătățită poate compensa lipsa artileriei .
„Forțele ruse acordă prioritate preciziei loviturilor în detrimentul volumului, deoarece le lipsește muniția pentru a susține un foc de baraj”, a spus ISW, citând informațiile împărtășite de Royal United Services Insitute (RUSI).
ISW a spus că armata rusă își schimbă și desfășurarea sistemelor de război electronic (EW) pe front. Noul model de dispunere, de la o concentrație de aproximativ 10 sisteme EW la fiecare 20 de kilometri la un sistem la 10 kilometri, indică faptul că armata rusă a îmbunătățit acoperirea pe care o oferă un singur sistem EW.
ISW a raportat că trupele ucrainene au continuat să avanseze în vestul regiunii Zaporofie și la sud de Bahmut.
SUA iau în considerare furnizarea de rachete ATACMS Ucrainei
Statele Unite sunt pe punctul de a aproba furnizarea de sisteme de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei, scrie ABC News.
Anunțul a fost făcut de oficiali ai Pentagonului, care susțin că americanii ar fi descoperit că au mai multe asemenea rachete decât știau.
Este vorba despre rachete ghidate, foarte performante, cu o rază de până la 300 de kilometri, care pot fi lansate de pe platformele HIMARS. Livrarea de rachete este „în luată în considerare” și probabil va fi inclusă în următorul pachet de asistență americană pentru Ucraina.
În funcție de modificările aduse sistemului, raza de acțiune a rachetelor ATACMS poate depăși 300 de kilometri. Acest lucru va permite Ucrainei să lovească trupele ruse aflate mult în spatele liniei frontului, în special în Crimeea anexată. Anterior, Washingtonul a refuzat să transfere rachete ATACMS în Ucraina, parțial de teamă că acest lucru ar duce la o escaladare și mai mare a conflictului, parțial din cauza stocurilor limitate de astfel de sisteme.
Acum, SUA au descoperit că au mai multe ATACMS în serviciu decât se credea inițial, au declarat doi oficiali pentru ABC News.
La începutul anului 2023, Marea Britanie și Franța au furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow (SCALP), a căror rază oficială de acțiune este de 250 de kilometri. Ucraina le-a folosit deja pentru a lovi teritoriile ocupate de ruși.
SUA vor furniza Ucrainei și muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat miercuri Pentagonul, citat de AFP. Aceste muniții au mai fost utilizate de către armata SUA de două ori în 2015, în operațiuni desfășurate în Siria împotriva ISIS.
Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului. Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.
Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990. Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.
Sursa: adevarul.ro