Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu

Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu

Armata rusă a lansat o nouă operațiune lângă Donețk, în estul Ucrainei, amenințând să pună stăpânire pe o porțiune importantă din regiunea estică Donbass, unde se duc cele mai înverșunate lupte ale războiului, relatează Meduza.

Orașul estic Ceasiv Iar după bombardamentele rusești FOTO EPA-EFE

Orașul estic Ceasiv Iar după bombardamentele rusești FOTO EPA-EFE

Forțele ruse au lansat o ofensivă asupra orașului Torețk (regiunea Donețk) și a așezărilor din vecinătate, în încercarea de a încercui orașul, pătrunzând dinspre nord, via orașul Ceasiv Iar (lângă Bahmut), și dinspre sud, via așezarea Oceretîne. Se poate presupune că obiectivul Rusiei este să alunge forțele ucrainene din această secțiune întinsă din regiunea Donbass. Prin lansarea unui asalt frontal asupra orașului Torețk, forțele Moscovei speră să fragilizeze apărarea pe flancurile acestei zone fortificate. De altfel, rușii au folosit aceeași tactică pentru a cuceri orașul Avdiivka, iarna trecută.

De partea cealaltă, forțele ucrainene nu au răspuns încă acestei amenințări, concentrându-se în schimb să preia inițiativa în alte zone, în special lângă Harkov.

Cât de mult au avansat rușii la Torețk

Nu este limpede cât au înaintat aici în ultima săptămână. Înregistrări video sugerează că trupele ruse venind dinspre orașul Horlivka au străpuns liniile ucrainene în satele Pivnicine și Drujba (la nord-vest de Torețk) cu trei până la cinci kilometri. Rușii atacă de-a lungul căii ferate Horlivka-Kostiantinivka. Sursele ruse și cele ucrainene susțin că armata rusă a săpat un tunel de câțiva kilometri pentru a ajunge în spatele liniilor ucrainene, în același fel în care a procedat și la periferia de sud a orașului ocupat Avdiivka.

Potrivit surselor ucrainene, la sud-est de Torețk, în satul Pivdenne, forțele ruse au intrat câțiva kilometri în apărarea ucraineană. În plus, trupele ruse au lansat o ofensivă asupra așezării Niu-York, la nord-vest de oraș.

Harta ofensivei ruse de pe frontul estic FOTO Meduza

Harta ofensivei ruse de pe frontul estic FOTO Meduza

Situația de la Ceasiv Iar

La capătul a luni de lupte, forțele ruse au ocupat întregul microdistrict Kanal de la periferia estică a orașului Chasiv Yar, potrivit Ministerului rus al Apărării și armatei ucrainene.

Această zonă este despărțită de canalul Siverskii Doneț-Donbas de centrul orașului.

Armata rusă a creat două capete de pod pe malul vestic al canalului, însă un eventual asalt frontal asupra centrului orașului este probabil o misiune aproape imposibilă. Analiștii estimează că forțele ruse vor încerca să împingă forțele ucrainene peste canal, la sud de Ceasiv Iar, în apropiere de Klișciivka, pentru a sincroniza ofensiva cu grupul ce avansează la periferia nordică a orașului Torețk.

Frontul Avdiivka

La vest de Avdiivka, forțele ruse au avansat până în satul Karlivka, pe malul rezervorului Karlivka, capturând așezarea Novooleksandrivka, și îi despart numai șase kilometri și un sat fortificat de drumul Pokrovsk-Kostiantinivka, principala rută de aprovizionare pentru grupările ucrainene din Ceasiv Iar.

Armata rusă plănuiește probabil să împingă trupele ucrainene peste rezervorul Karlivka și râul Vovcea și apoi să lanseze o ofensivă prin așezarea Oceretîne înspre drumul Pokrovsk-Kostiantinivka.

Deși forțele armate ucrainene (FAU) au reușit să încetinească ofensiva rusă, nu au totuși suficiente trupe aici pentru a o opri. Un atac asupra Torețk poate înrăutăți situația.

Frontul de la Harkov

Deși a reușit să preia inițiativa la periferia nordică a Harkovului (în apropiere de Lipți) și în orașul Vovceansk, nu a reușit să o exploateze. Contraatacul la nord de Lipți, lângă satul Hlyboke, a stagnat, FAU pierzând o parte din Hliboke, pe care tocmai ce îl eliberase la sfârșitul lui iunie.

În Vovceansk, FAU au adunat suficiente trupe pe malul nordic al râului Vovcea (care împarte orașul în două) pentru a lansa un atac asupra pozițiilor rusești. Lupte grele sunt în curs de desfășurare în centrul orașului, cu diferite grade de succes în condițiile în care ambele se confruntă cu deficit de provizii.

Contraofensive ucrainene parțial de succes

Armata ucraineană a lansat o ofensivă localizată pe flancul sudic al frontului din Kupiansk (regiunea Harkov). Judecând după înregistrările video din surse deschise, trupele ruse s-au retras dintr-o poziție strategică din vecinătatea satului Terni, de unde au încercat să lanseze, fără succes, atacuri.

În plus, forțele ucrainene au capturat o parte din Rezervația Naturală Pădurile Kreminna, la vest de orașul Kreminna, unde s-a dat lupte grele pe tot parcursul anului trecut. Deși este puțin probabil ca ofensiva ucraineană să aibă un impact operațional semnificativ, fiind evident că FAU nu au forța necesară pentru a alunga complet forțele ruse de acolo, totuși ar putea sili comandamentul rus să redirecționeze rezerve în această zonă, slăbind armata rusă pe alte fronturi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii