Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

La începutul lunii mai, zeci de pompieri germani s-au grăbit să salveze o uzină de metal din sud-vestul Berlinului, după ce clădirea a fost cuprinsă de flăcări. O lună mai târziu, Wall Street Journal a raportat că incendiul de la fabrica Diehl Metal a fost o operațiune a unor agenți care acționau la comanda Moscovei, însă uzina nu producea arme pentru Ucraina, așa cum credeau sabotorii.

A fost un incident major pentru locuitorii cartierului Lichterfelde, care au fost sfătuiți să își închidă geamurile și să rămână în case, în timp ce din acoperișul fabricii ieșea un fum negru și gros. Cel puțin patru etaje au fost distruse în incendiu.

Citând oficiali din domeniul securității, WSJ a raportat duminică faptul că o agenție de informații a NATO a interceptat comunicații care arată că Rusia a fost implicată în acest incident și că informația a fost dată mai departe autorităților germane. Și ziarul Bild a scris despre mesajele interceptate.

Diehl Metal Applications plant Incendiul a distrus cel puțin 4 etaje din clădirea fabricii. Foto: Profimedia Images

Obiectivul Rusiei era de a lovi armamentul care urma să fie livrat Ucrainei, potrivit WSJ. Compania mamă a Diehl Metal produce și sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T care au ajuns și în dotarea Kievului.

Dar producătorul de arme al Diehl Group, Diehl Defence, are doar un birou de reprezentanță la Berlin, iar fabricile sale și cele mai importante centre se află în sudul Germaniei.

În același timp, fabrica Diehl Metal care a fost distrusă de incendiu produce piese „în primul rând pentru industriile auto și electrice”, potrivit website-ului companiei.

WSJ a raportat că Germania nu a dat vina pe Rusia pentru incendiu pentru că mesajele interceptate nu sunt acceptate ca dovezi de tribunalele germane.

Ukraine Receives Iris-T Air Defense System From Germany Sistem de apărare antiaeriană cu rachete IRIS-T, precum cele livrate Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Totuși, incendierea fabricii Diehl Metal a stârnit îngrijorări și mai mari despre amenințarea încercărilor de sabotaj din partea Rusiei asupra infrastructurii civile și militare din teritoriul aliaților europeni ai Ucrainei.

Printre țintele pe care Rusia le-ar fi luat în vizor în ultimele luni se numără un depozit din Marea Britanie care a fost incendiat și mai multe baze militare americane din Germania.

„Pot să vă spun că la întâlnirea miniștrilor de externe de azi, practic fiecare aliat a fost marcat de această intensificare a atacurilor hibride ale Rusiei”, a spus secretarul american de stat Antony Blinken la finalul lunii mai, într-o conferință de presă la Praga. „Știm ce pun la cale ei și vom răspunde atât individual, cât și colectiv, după cum e nevoie.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Așa o fi?

3 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“

4 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

5 VIDEO Episodul doi pe litoral / O „valoare” lovește brutal o mașină în care erau copii, după un incident în trafic