Rușii au cucerit un sat din regiunea Harkov, care le-ar putea deschide drumul către râul Oskil. Forţele ruse avansează foarte lent în mai multe sectoare ale frontului

Rușii au cucerit un sat din regiunea Harkov, care le-ar putea deschide drumul către râul Oskil. Forţele ruse avansează foarte lent în mai multe sectoare ale frontului

În direcția Kupiansk, trupele ruse ar fi ocupat satul Pișciane. „Rușii au fost văzuți în partea centrală a satului: atârnă o cârpă și se plimbă calm”, informează canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata Kievului. O înregistrare video arată soldați ruși în apropierea unui monument dedicat unui soldat al Armatei Roșii din Pișciane, lângă Tabaivka.

Soldați ruși pe frontul din Ucraina/ FOTO: arhiva

Soldați ruși pe frontul din Ucraina/ FOTO: arhiva

„Dacă se dovedește că satul este capturat, atunci câmpul și Kolisnikivka vor rămâne pe malul estic al Oskol până când grupul armatei ucrainene va fi izolat”, afirmă DeepState.

Jurnalistul militar ucrainean Bohdan Miroșnikov susține că acest lucru s-a întâmplat deja: „La început, inamicul a înconjurat Pișciane din trei părți și a pătruns la 1 km vest de sat spre Kolisnikivka. Apoi, ocupantul a reușit să captureze satul destul de repede”.

„Acum orcii (rușii n.r) dețin controlul asupra înălțimilor dominante”, rezumă Miroșnikov. ”Au mai rămas aproximativ 6 km de verdeață în direcția Kolisnikivka (care se învecinează cu Oskol). Dar acolo există râpe și câmpii. Având în vedere că înălțimile din Pișciane și din zona satului au fost pierdute, va fi aproape imposibil să te aperi în acele râpe”.

Jurnalistul pune situația pe seama șefilor unităților în a căror zonă de responsabilitate există probleme care vor permite ocupantului să ajungă pe malul estic al râului Oskil în viitorul apropiat.

Anterior s-a raportat că în direcția Kupiansk, rușii ar putea pătrunde până la râul Oskil și ar putea forma clești în jurul Kupiansk-Vuzlovoi.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat vineri că armata rusă a preluat controlul asupra Iuriivka, un alt sat din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, continuând să avanseze spre aşezarea New York din aceeaşi regiune, ţinta unor bombardamente intense din partea forţelor ruse care caută să progreseze, în timp ce autorităţile ucrainene au atras atenţia că Rusia acumulează în prezent forţe în sectorul Zaporojie pentru un posibil asalt asupra oraşului Vuhledar, bastion strategic al armatei ucrainene, potrivit Unian.

"Unităţile grupării armate Centru au eliberat localitatea Iuriivka din cadrul republicii popular' Doneţk în urma unor acţiuni intense", indică ministerul în raportul său zilnic.

Iuriivka este un mic sat în Donbas, situat la circa doi kilometri distanţă de aşezarea ucraineană New York (înfiinţată sub acest nume în secolul al XVIII-lea de colonişti germani menoniţi) şi nu departe de Toreţk, două localităţi vizate de multiple lovituri de la mijlocul lunii iunie din partea ruşilor care caută să le cucerească şi să avanseze în regiunea Doneţk (est).

În ultimele şapte zile, Rusia a revendicat, de asemenea, controlul asupra localităţii Urojainoie, tot în regiunea Doneţk.

Forţele ruse menţin presiunea de-a lungul întregului front ucrainean şi avansează foarte lent în mai multe sectoare, în pofida rezistenţei armatei ucrainene.

Kievul a confirmat joi retragerea forţelor sale din localitatea Urojainoie, situată în zona Doneţk adiacentă regiunii Zaporojie, şi a anunţat retragerea sa din localitatea Krînki, singura pe care o cucerise pe malul stâng al fluviului Nipru, care traversează regiunea sudică Herson, în timpul contraofensivei sale din vara trecută.

Principalul obiectiv al comandamentului rus în acest moment este de a obţine controlul asupra celor patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în 2022 - Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - şi de a stabili o fâşie de securitate de-a lungul frontierei de nord a Ucrainei, în special în regiunea Harkov, pentru a reduce atacurile ucrainene asupra oraşelor ruse de frontieră, conform experţilor militari.

Armata ucraineană, care duce de lipsă de soldaţi instruiţi şi muniţii, se confruntă cu asalturi ruseşti de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe aproape 1.000 km, în special în est, unde armata rusă a cucerit mai multe mici localităţi în ultimele săptămâni, în pofida unor pierderi importante.

În acelaşi timp, un responsabil ucrainean a declarat vineri la televiziunea publică a Kievului că Rusia relochează forţe în direcţia Zaporojie, în sud.

"Inamicul efectuează un transfer de trupe, simultan din două direcţie, dinspre Doneţk şi dinspre Novoazovsk", a declarat vineri Piotr Andruşcenko, care a îndeplinit funcţia de consilier al primarului ucrainean al Mariupolului /oraş-port la Marea Azov aflat sub controlul Rusiei/.

"Demult nu am mai văzut aşa ceva", a spus el, adăugând că sunt transferate unităţi întregi care merg în coloane, potrivit Unian.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii