Rușii au atacat portul Izmail de pe Dunăre, lângă România, și au avariat un siloz cu cereale în Odesa. Drone ruseşti doborâte la Kiev
Rusia a atacat miercuri dimineață portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Un atac cu drone explozive ruseşti a lovit infrastructura portuară şi a provocat incendii în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale, scrie Digi24.
ACTUALIZARE 8.55 Drone ruseşti au atacat miercuri dimineață instalaţii portuare şi de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram, relatează Reuters.
Rușii au atacat portul Izmail și au distrus silozuri cu cereale în Odesa. FOTO: Twitter Feher Junior„În cursul nopţii, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalaţiile portului şi infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la faţa locului”, a anunţat Oleh Kiper
Nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul.
Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.
Un alt atac rusesc, la sfârşitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.
Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole şi portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene.
Kievul, atacat în timpul nopții cu cel puțin zece drone
ACTUALIZARE 8.40 Un alt atac major cu drone a vizat capitala Kiev în timpul nopţii.
Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone „Shahed”, venind din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele - mai mult de zece drone - au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.
Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Solomianski, Golosiivski şi Sviatoşinski. "Există pagube în spaţiile nerezidenţiale şi la suprafaţa drumurilor, dar nu există distrugeri grave sau incendii", a precizat administraţia militară.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat că au căzut fragmente de drone în mai multe cartiere şi că sunt pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a confirmat şi el pe Telegram.
În cartierul Golosiivski, resturile au căzut pe un teren de joacă şi pe o clădire nerezidenţială, potrivit administraţiei militare.
Cu o zi înainte, Rusia afirmase că a anihilat un val de atacuri cu drone aeriene şi maritime împotriva Moscovei, Crimeei şi a flotei ruseşti din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al capitalei a fost lovit pentru a doua oară în doar câteva zile.
Atacurile împotriva capitalei ruse şi a împrejurimilor sale s-au înmulţit din primăvară, o incursiune vizând chiar Kremlinul în luna mai.
Rusia a anunţat luni că îşi va intensifica loviturile împotriva infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone împotriva teritoriului său, pe care le atribuie Kievului.
Politico: Ce se întâmplă dacă Zelenski este asasinat de ruși?
ACTUALIZARE 8.10 Când Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă este îngrijorat de încercările Rusiei de a-l ucide, a răspuns că nu se gândește la asta.
„Dacă m-aș gândi constant la asta, aș sta închis, la fel ca Putin acum, care nu-și părăsește buncărul”, a spus liderul ucrainean într-un interviu pentru CNN luna trecută. „Desigur, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să prevină acest lucru, iar aceasta este sarcina lor. Nu mă gândesc la asta.”
Deși este o întrebare la care, de înțeles, Zelenski nu este dornic să se gândească, este și una pe care susținătorii săi din țară și din străinătate nu își permit să o ignore, scrie Politico. De când a respins oferta americanilor de evacuare spunându-le potențialilor săi salvatori: „Am nevoie de muniție, nu de o mașină”, președintele ucrainean a jucat un rol cheie în obținerea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.
Rata natalităţii din Ucraina, care era oricum una dintre cele mai scăzute de pe planetă, se prăbuşeşte din cauza războiului
Rata natalităţii în Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul războiului, potrivit unor noi date. În primele șase luni ale acestui an s-au născut cu 38.324 de copii mai puţini față de 2021, înainte de invazia Rusiei, potrivit The Guardian.
În timp ce rata natalităţii a scăzut cu 7% pe an din 2015, potrivit companiei ucrainene de analiză a datelor OpenDataBot, scăderea din 2021 până în 2023 este cea mai mare de când Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991. Următoarea cea mai abruptă scădere a fost în 2015, în urma anexării Crimeei de către Rusia. În acest an, relatează site-ul, s-au născut în medie 16.000 de copii pe lună, faţă de până la 23.000 de copii născuţi lunar înainte de invazia la scară largă a Rusiei.